設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[討論] 【聽感更新︰#18 】Shure SE846 試聽會

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘩,啲聽感好毒呀!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

非常感激hiyori兄既分享!!!
其實我有興趣再聽一次
之前聽果陣就好似你所講, 無任何超級驚喜既感覺, 同埋人聲部分覺得一般, 但bass真係不得不讚!
我估可能係因為最近不斷聽F111IS同埋CK100pro所帶來既後遺症...
聽完你既講法真係好有興趣再會一會呢對846!
其實我最想知就係如果換左filter, 會削弱其他部分幾多到

新仔玩家

muffy 發表於 2013-7-24 12:43
非常感激hiyori兄既分享!!!
其實我有興趣再聽一次
之前聽果陣就好似你所講, 無任何超級驚喜既感覺, 同埋人 ...

小弟只試聽了balanced filter ,容許我插句咀

相信聽過846 既壇友都會覺得,“實而不華“ 的聲音是846 既吸引之處 - 若然你問我 846 的特性是什麼,我也答不出來,因為特性間都很平衝,而且做得好到位。

對比你提出f111 等我們認知中“人聲毒“ 的耳機,846 相對地在中高頻上沒有它們的明亮,通透清澈。
在試聽完846 後,再回想起過去令我動心過的cw l05qd,846 在音場方面無任何誇大的舉動,分析力不像k3003/l05qd 般可以“聞歌“ ,但不乏細節,樂器還原高,而bass 亦做得好到位,下潛深之餘密度比動圈高,特別在universal設計而不是定制耳機的設計有如此的全面性,令我頗為深刻

題外話
(只是推算)相信shure 方面在設計上除了考慮到audiophile既需要外,亦有考慮到pro audio 方面的用途吧?

評分

參與人數 1威望 +12 收起 理由
hiyori + 12 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

睇過大家的聽感已經有點急不及待要去入手

星級玩家

Matt.P 發表於 2013-7-24 13:37
小弟只試聽了balanced filter ,容許我插句咀

相信聽過846 既壇友都會覺得,“實而不華“ 的 ...

多謝師兄既寶貴意見
實而不華呢四個字幾吸引
講真如果俾再以前既我一早就訂左...
但而家太多旗艦耳機, 的確要下定決心都唔容易呢

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2013-7-24 14:26
多謝師兄既寶貴意見
實而不華呢四個字幾吸引

現在的旗艦耳機動一動都要6-8000元
甚至過萬元
如果真的對對都入手
一早已經不再需要帶荷包出街了
(要家當都要全當 (笑))

再者對對各自有各自的特色
不親耳聽過夾過自己用的器材
真的不會知道那一對適合自己

評分

參與人數 1威望 +12 收起 理由
hiyori + 12 絕對認同

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

新仔玩家

muffy 發表於 2013-7-24 14:26
多謝師兄既寶貴意見
實而不華呢四個字幾吸引

唔好咁講,小弟都係分享下意見,順手<簡介>比未試既朋友姐

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

希望快d有得試~

星級玩家

PCMM1 發表於 2013-7-24 14:49
現在的旗艦耳機動一動都要6-8000元
甚至過萬元
如果真的對對都入手

係呀你講得非常arm
我自己而家最鍾意果兩對係1plus2+uber同埋TG334+000
講真已經滿足到好多願望...但對於SE846好難釋懷...
唔通真係要買埋?!?!

黃金玩家

E4我的還健在,看完很吸引,不過價錢不在自己可以買入的水平還是再看看口碑