設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 最後既依歸~~其一(CK100)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢個係我第一次過黎呢邊之後既第一個開箱post
(雖然小弟文筆唔多好)

講番小小背景資料先,
小弟平時聽開既歌多數係Jpop,女聲,鋼琴,木結他為主
其中以女聲同鋼琴佔大部份

一直都係玩耳塞,條路係:
se215->ck90pro mk2->se535ltd->F111+001->um1->ck100(呢個post既主角)->____
依家手頭上淨番既只有um1同新入既ck100
雖然入手過既耳塞每隻圍埋都係玩得果9個月左右
但係基本都知道佢地既特性
(琴日試完ASG-1之後覺得都幾岩心水,可能入埋呢隻就準備休息下..~)

其中以F111帶比到我最大驚喜
身邊都曾經有朋友講過F111出黎既聲唔似一單元
但後來因為某d原因,令我要蝕價放番走(傷心事唔好提 )

其實一直對鐵三角既女聲音染都幾著迷,一路都關注緊ck100
雖然呢隻既聲底唔似以前舊鐵三角行既極端女毒路線
但相比依家出既耳塞,對女聲既修飾已經算係好多~
自己又係鐘情於女聲,所以打算入番隻ck100作退燒(或姐叫休息下)之用

依家既設備暫時都係IPC->8絞Twag v3 usb->HP-P1,推um1同ck100
ck100一開聲果陣感覺女聲好似冇網上評測講到咁大音染(可能係我接受到)
亦都可能前端唔夾吧,依家都係煲左十幾個鐘頭,暫時算係滿意既
正式聽感方面打算煲番一排先分享.

ck100都出左好一段時間,相同實物既話大家都應該睇過唔少
所以小弟都係用手機隨手影幾張比大家過下癮就算~

不得不提既係,日本既"包裝"係幾好
相中既藍色紙盒係相當有質感!!,唔知咩皮既便攜盒質地都唔錯~
只係ck100作為鐵三角既舊旗艦,"配件"竟然可以如此陽春
不過對我黎講都夠用既,只係相比於shure,westone果d就...

感謝閱讀~~~

評分

參與人數 3威望 +43 金錢 +43 收起 理由
hiyori + 24 + 24 精彩報告
que + 10 + 10 恭喜
小爾 + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

專業玩家

先預留位置

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

連你都過埋嚟,老闆佢會好悶

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

GD LA,期待聽感..

專業玩家

你最後都買左CK100呢
好好享受! 幫CK100夾下試下煲下係就係可能比好多野麻煩,但絕對樂趣無窮呢~期待進一步Report!
主修日系Audio產品及同人音樂~

專業玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-8-23 21:24
連你都過埋嚟,老闆佢會好悶

果邊已經好悶...

專業玩家

小爾 發表於 2013-8-23 23:26
你最後都買左CK100呢
好好享受! 幫CK100夾下試下煲下係就係可能比好多野麻煩,但絕對樂趣無窮呢~ ...

原來小爾兄都有係呢邊玩~~
你果隻煲左幾耐先成熟架?

專業玩家

scene030112 發表於 2013-8-23 23:39
原來小爾兄都有係呢邊玩~~
你果隻煲左幾耐先成熟架?

係呀~不過基於事務繁忙同經常不在家的關係,比較少參與討論呢~
我的CK100話耐唔耐話新唔新都已經陪伴咗我三年幾了,要說真的有用的air time的話相信應該不下二千多小時了,因為有好一段時間是常用CK100的呢~
只是用煲的時間來說"成熟"的話我覺得是比較難界定的,但如果巡著自己聽開的歌來邊聽邊煲的話應該會越來越好的呢~享受一下這個過程吧!
主修日系Audio產品及同人音樂~

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜!!

專業玩家

小爾 發表於 2013-8-23 23:46
係呀~不過基於事務繁忙同經常不在家的關係,比較少參與討論呢~
我的CK100話耐唔耐話新唔新都已經陪伴咗我 ...

原來已經有3年架喇
依家仲係用緊601推?

小爾兄可唔可以介紹一d非常適合用ck100聽既女聲/ACG比小弟