設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[隨身耳擴] 轉會玩日系 HeadFi ? + 開箱圖

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-11-3 21:03
AD2000X, 好, 也去試試.
呀, 係bor, 仲有Audio Technica 木頭, 唔知現在市面上買到的新貨木頭, 有那些型 ...

應該係W5000同W1000X吧
AD2000X不錯啊, 不過接不同amp之前不妨試試直推 (笑
話說, chowyeung兄在用甚麼source和amp呢?
明日を掴むために !

銀級玩家

thisismyname 發表於 2013-11-3 21:40
應該係W5000同W1000X吧
AD2000X不錯啊, 不過接不同amp之前不妨試試直推 (笑
話說, chowyeung兄在用甚麼so ...

amp 就是這串帖的 Leben CS300XS,
source 就用 notebook 的 apple lossless files, 接去 HRT 的 dac.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-11-3 22:06
amp 就是這串帖的 Leben CS300XS,
source 就用 notebook 的 apple lossless files, 接去 HRT 的 dac. {:1 ...

啊, 那部啊
hrt那部的聲音有甚麼特色呢?
明日を掴むために !

銀級玩家

thisismyname 發表於 2013-11-3 22:12
啊, 那部啊
hrt那部的聲音有甚麼特色呢?

我用緊 (亦放緊) HRT Music Streamer HD, 聲音覺得是偏暖 (但不是 iStreamer 般暖), 頗耐聽, 價錢平, 簡單抵玩. (遲d可能試埋部 Music Streamer II+).
DAC, 這一年買過 Mytek, V800, Daccord, 全屬高清分析型, 現在想玩下些暖聲耐聽的, 無須太刺激.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-11-3 22:48
我用緊 (亦放緊) HRT Music Streamer HD, 聲音覺得是偏暖 (但不是 iStreamer 般暖), 頗耐聽, 價錢平, 簡 ...

暫時有無心水呢?
有無打算試下Luxman? 我覺得未必算好暖聲, 但幾耐聽, 但唔知同Leben夾唔夾

話說, chowyeung兄聽開咩類型嘅歌呢?
明日を掴むために !

銀級玩家

thisismyname 發表於 2013-11-3 23:10
暫時有無心水呢?
有無打算試下Luxman? 我覺得未必算好暖聲, 但幾耐聽, 但唔知同Leben夾唔夾

DAC 未有心水啊.
我九成以上聽 classical music.

專業玩家

chowyeung 發表於 2013-11-3 22:48
我用緊 (亦放緊) HRT Music Streamer HD, 聲音覺得是偏暖 (但不是 iStreamer 般暖), 頗耐聽, 價錢平, 簡 ...

我都剛買了部Streamer HD, 早知搵你買
聲音有點似AK120

銀級玩家

whitefang 發表於 2013-11-4 08:48
我都剛買了部Streamer HD, 早知搵你買
聲音有點似AK120

哈, 當年好似是 whitefang 兄你 (還是 hiyori 兄?) 介紹我 (毒我) 入 HRT iStreamer 的.

進階玩家

旅日HeadFi小兵

我成日對住呢D東洋貨都無咩感覺。

我個人聽過天龍7100兩三次,次次都無功而還。我還是喜愛D7K多點。7100的聲好很怪。音場好像有種空洞感。我第一次聽,聽完HD700十分鐘後接上D7100, 完全嚇死。

可能我一直無聽到推得好的D7100

日本呢處好多膽機。不過日本的拍賣網就好似好少膽交流。唔知佢地係咪買左就唔換膽。

銀級玩家

Hi, laz兄,
這次是小弟第一次認真玩日系 HeadFi, 及第一次玩膽機. 期待 laz兄多些分享分享 !