設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bertchai

[頭戴式] HD600 to HD650

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-11-5 15:03
咪玩啦,玩線材你地勁好多。我其實一向都不算是線材派成員。

不過hd650 k702就真係預左你換。唔換唔對得 ...

師兄介唔介意分享下cardas灰線聽感?
入手hd600數月,好中意佢既聲音。有興趣知道換線會有什麼表現!
Thanks!

進階玩家

旅日HeadFi小兵

edp 發表於 2013-11-5 23:29
師兄介唔介意分享下cardas灰線聽感?
入手hd600數月,好中意佢既聲音。有興趣知道換線會有什麼表現!
Tha ...

600 同 650 幾唔同聲架喎。不能同一而論。
我只玩過650.

換左Cardas線後更結實有力。深度厚度都很足夠。是典型純銅線的效果。
因我係想我對650 更重其音色取向,所以純銅就好好。有其他用家會覺得650已經偏厚,所以會用線來減弱返其特性,取向就會不同。

你選了600 都應該不是想厚暖吧?

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 用家心得

查看全部評分

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-11-6 21:20
600 同 650 幾唔同聲架喎。不能同一而論。
我只玩過650.

先多謝師兄的回覆。
這樣看來cardas不是我杯茶。
你説得對,買600時也有比較過650,
自己較為喜歡600較為通透的感覺。
另外也像師兄一樣,唔打算買條仲貴過耳筒的線呢!

進階玩家

旅日HeadFi小兵

cardas灰線就不會貴過耳筒,只係一千
除非你講cardas clear,不過Clear好似係針對HD800而作。

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-11-7 11:29
cardas灰線就不會貴過耳筒,只係一千
除非你講cardas clear,不過Clear好似係針對HD800而作。 ...

明白,所以而家未有目標換乜線。
其實而家都聽得幾開心,並無迫切性要換線。
只係好奇如果換左會有幾多提升。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

試線材是有一定難度的,尤其如果不是熟了如何試。

如果金錢不緊,較理想的試法,其實是入二手線。聽一段不短的時間,對不滿的再放出去。因各人對音色的追求有異,我覺得完全不吸引的線,可能在別人的口味或系統中就是寶物。二手入三手出也不會差太遠,當租條線黎用。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

edp 發表於 2013-11-7 15:44
明白,所以而家未有目標換乜線。
其實而家都聽得幾開心,並無迫切性要換線。
只係好奇如果換左會有幾多提 ...

這個特別回你最後一句

650 600 的結構其實非常接近。(上網Search一下就知)以650來說,換線的提升是非常明顯。當日我是耳筒及Cardas線一起到手,原廠線我只聽了兩三首歌,然後一換Cardas就發現完全去左另一境界,跟住原廠線就跟盒入了櫃年幾了。

不是說Cardas線係好神,但我敢說650條線係超雞。

星級玩家

laz 發表於 2013-11-7 20:28
這個特別回你最後一句

650 600 的結構其實非常接近。(上網Search一下就知)以650來說,換線的提升是非 ...

比師兄講到有d輕微毒發跡象,心cc 添

進階玩家

旅日HeadFi小兵

GaryNew 發表於 2013-11-7 20:49
比師兄講到有d輕微毒發跡象,心cc 添

香港有店可以試線嗎?

我在東京就有店可以試線。幾方便。

一千幾百去馬啦。玩得600 650 你個前端都唔會係二三千級數啦。當然有朋友可借黎玩下一定好。

銀級玩家

laz 發表於 2013-11-7 21:30
香港有店可以試線嗎?

我在東京就有店可以試線。幾方便。

耳機線有得試, So good!
好似香港就冇乜了
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.