設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[網絡寬頻] router無線傳送

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位巴打,小朋弟用緊bb100, router係dlink DIR615, 無線傳送速度只有2-3mb, 如果換隻好d嘅router,無線速度會唔會快d? 有冇邊隻可介紹俾小弟? 會用到共享高清片俾HDP,筆直約$600, thanks!

鑽石玩家

小弟用緊TP-LINK TL-WR1043ND,依家出ver. 2 都係4xx,可以考慮

http://www.tp-link.com/en/produc ... p;model=TL-WR1043ND

科林玩家

I'm use this about 6 months 7x24 for bt/HDP/phone wifi at the same time, is very good,
never hang, have dual band wifi 2.4Ghz & 5Ghz up to 300Mbps

http://www.asus.com/tw/Networking/RTN56U/

http://www.price.com.hk/product.php?p=121854

Review:
http://reviews.cnet.com/routers/ ... 9_7-34200558.html#!

科林玩家

ctmk 發表於 2013-11-11 15:52
小弟用緊TP-LINK TL-WR1043ND,依家出ver. 2 都係4xx,可以考慮

http://www.tp-link.com/en/products/deta ...

ctmk兄, 呢隻夠唔夠穩定? TP-LINK聽人講成日斷線...

科林玩家

netshow2577 發表於 2013-11-11 19:10
I'm use this about 6 months 7x24 for bt/HDP/phone wifi at the same time, is very good,
never hang,  ...

2577兄, 呢隻評價唔錯, 但爬文ASAU FW好差? CHING係咪用緊原廠FW?

銀級玩家

TL-WR1043ND用家揮手~~~
我用佢黎stream 電腦d高清劇同電影去ipad度睇,用過幾個吾同既app去stream,感覺係就算lag都係關個app事吾關router事
不過家陣又dual band又802.11ac,師兄不如留意下你用緊既所有無線設備,睇下有冇野係用得到802.11ac果d,有的話留意下ac既router,家陣好似都平左好多

科林玩家

RE: router無線傳送

kklck 發表於 2013-11-11 23:34
2577兄, 呢隻評價唔錯, 但爬文ASAU FW好差? CHING係咪用緊原廠FW?

咁呢個我就唔清清楚, 我一路用原廠FW 可能舊1.xx版有問題我唔知
用緊3.xx版就一直冇問題,有裝埋VPN添
當然啦一分錢一分貨 呢個價位有硬件NAT 行wan to lan 喺朋友度試1000Mb寬頻7xx-98xxMbps會有
後尾返自己屋企試Wifi, 不過因為我只係用130Mb寬頻 試5Ghz Wifi 平均有80-100Mbps(其實cable直插都係得100Mbps咁上下 )
主要share HDP就好順 無出問題

科林玩家

netshow2577 發表於 2013-11-12 02:15
咁呢個我就唔清清楚, 我一路用原廠FW 可能舊1.xx版有問題我唔知
用緊3.xx版就一直冇問題,有裝埋VPN添
當 ...

好,多謝2577兄意見!
但想問多句,無天線穿透力強唔強? 我屋400呎,要穿一塊磚牆

科林玩家

zero981210 發表於 2013-11-12 00:13
TL-WR1043ND用家揮手~~~
我用佢黎stream 電腦d高清劇同電影去ipad度睇,用過幾個吾同既app去stream,感覺係 ...

zero兄,周邊器材都是行n,所以暫時唔諗ac,謝!

科林玩家

kklck 發表於 2013-11-12 10:16
好,多謝2577兄意見!
但想問多句,無天線穿透力強唔強? 我屋400呎,要穿一塊磚牆 ...

我大約600呎, 離router 十零呎穿一實心牆(廳入房)
5Ghz就差啲 2.4Ghz就ok 好彩佢會自動調
不過呢部router wifi信號唔算特別強 要大力就要比多小小高一級
有外置天線穩陣