設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: frankpoon

[Music Streamer 串流播放機] 純數字轉盤D100pro 基礎版開箱

進階玩家

Enjoy Music !!

76-FC 藍寶石勲章

進階玩家

Enjoy Music !!

76-FC 藍寶石勲章

希望多D師兄分享吓呢個產品,小弟都有D興趣!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

leoluk 發表於 2013-12-1 18:01
除了用 DLNA app 播歌沒有 Volume 調較 和 DSD DoP只支援AES/Coxaial外, 基本上對此機十分滿意,

小弟現在 ...

師兄你用边個apps? 我用 bubble 在平板上睇不到了album cover, 又有play 不到了Apple Lossless!

科林玩家

CCFL 發表於 2013-12-1 23:59
師兄你用边個apps? 我用 bubble 在平板上睇不到了album cover, 又有play 不到了Apple Lossless! ...

就是用 BubbleUPNP, 可正常在App 和D100Pro 顯示屏中顯示 Album Cover.

但我有append album cover 到所有的FLAC files, 同時folder裡也有 cover.jpg

進階玩家

Jacques 發表於 2013-12-1 02:00
要用這種才是正確的轉換方法!

第一次知這個轉換器,多謝師兄分享,好正產品

進階玩家

frankpoon 發表於 2013-12-1 08:36
其實我開始有點混亂了,其實AES同XLR一唔一樣?
因為我買的cardas是一對地賣的,而家睇來是用於LR左右
聲道。 ...

數字規格上唔是絕對一樣,但個接頭就可以同款,常見xlr頭(但XLR頭樣都有好多種),但要是110 OHM, Neutrix專業頭110 ohm就好,華X有售,放在透明展合中,掛牆,要問職員取貨,唔好夠舊魚買唔是110ohm..XXX銀頭儍貨,唔是貴就好,AES/EBU是有自己規格Ohm數,Ohm數不同,所有訊號轉送就會走樣。

進階玩家

frankpoon 發表於 2013-11-29 14:11
CHING, 我對你提及的bnc裸頭4屏蔽敏力線有興趣, 可否講多小小.

同埋diy銅泊高密度線是甚麼東東? ...

我在深水埗高X到買,敏力in-sulxxx,型號唔記得,但noise控制在120db,店內肥哥哥介紹,$40左右1呎,比1694a貴好多,但唔使點改線就好勁,但做線時,買個cheap幾元BNC頭,中間軸蕊取走,用裸線一接用上,但要做好中間定位,我就用超細熱縮膠做,免得支蕊偏位,但那種BNC頭可放入敏力線就冇法夾頭,我用3M電線膠帶大力圈幾圈定位再加熱縮膠做。這種做法變成線蕊真接做資料轉送,少著一層轉接點,如果頭尾加上,就少兩種中蕊接觸導頭,即使是1694A都可以好勁,少著兩隻香爐鬼啊,但缺點是要得閒剪頭,重做,因長期接觸空氣氧化著,第二種缺點是蕊頭直徑比較細,容易接觸不良,但都是睇架DAC機iinput頭如何,基本插好有聲出,唔攪就冇事。

銅泊紙在鴨記店大那幾間有售,幾cm闊,可以一呎呎買,我就買著成卷來玩,貼在線身上,銅網都是鴨店啦,間間都有,只是網密度差別,如加上,記做接上BNC外表(中蕊應是正極,訊號),唔是算白加。因線長,冇可能一次貼好,要分段,所以必須要加上銅網做導體,帶走emi noise等,反正就是要接地。

Neutrix都有貴BNC頭,$2X,剛買著未試,但應該會做條standard線,唔做裸蕊線睇下如何。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

幾靚仔

科林玩家

Jacques 發表於 2013-12-1 02:00
要用這種才是正確的轉換方法!

http://www.neutrik.com/en/access ... dance-transformers/
我見倒網上有兩款,咁應該買f 定係fx嗰款呢?
請問ching知唔知香港邊度有得賣呢!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

bmwz4 發表於 2013-12-2 18:34
http://www.neutrik.com/en/accessories/aes-ebu-impedance-transformers/
我見倒網上有兩款,咁應該買f  ...

兩隻一樣可以!