設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] 真係好想襟 check out (Koss ESP/950)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小爾 發表於 2013-12-4 15:05
唔係呀009無錢買...
我得Lambda同Sigma Frame呢

兩對 Stax 都只收我 USD599.99 咁荀我啊?

PS: Sigma Frame 即係邊隻?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

Andykong 發表於 2013-12-4 16:00
兩對 Stax 都只收我 USD599.99 咁荀我啊?  

PS: Sigma Frame 即係邊隻?

用Sigma Frame既出過兩隻, 包括SR-Sigma (normal bias) 同 SR-Sigma Professional (pro bias)
主修日系Audio產品及同人音樂~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小爾 發表於 2013-12-4 16:37
用Sigma Frame既出過兩隻, 包括SR-Sigma (normal bias) 同 SR-Sigma Professional (pro bias)
...

依兩對 Stax 都收我USD599.99 啊?  
係咪真架
師兄
總受

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2013-12-4 20:51
依兩對 Stax 都收我USD599.99 啊?  
係咪真架
師兄

Get in line my friend
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-4 23:01
Get in line my friend

i wish there is a line
總受

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於都買左!

4 月到美國玩左兩個星期,順便係 HeadFi 收左一套 Koss ESP950!件貨是上年 Cyber Monday 的 discount 貨,即是頂樓個 link 的 US$599,賣家用左幾個月就放返出來。

賣家是位 ABC,當他知我係海外買家會帶套機返香港,佢十好人地將套 ESP950 寄返 Koss 大驗一次,然後寄去我行程附近的一位朋友,令大家安排當面驗貨交收,所以需然 二手折扣不多,我都樂意交易!以下是開箱時見到 Koss 的 repair note: 嘩,Koss 既永久 warranty 真係氣正到無野講,話有小小 squeal 就換了 Elements,形容為 like-new condition 相信也不為過!

暫時我係用 DAP 做 source, coaxial 入 Yulong D200, set 做 fixed output (DAC only), 然後 RCA 去 Koss E90 (ESP950 蹋套裝的 Driver unit)。電源小小 upgrade 了去呢隻 HeadFi 950 thread 建議既 外置牛,digital cable 是 Gotham 100709 (3.5m 用 Neutrik, RCA 用 Bulletplug),Interconnect 是 Hitachi Melltone,成套野就放係床頭 IKea 櫃既「劏」格之內。無錯,係在原來的 1 呎空間中「劏」5" 位出來擺 HeadFi.

950 power.jpg

呢個月剛 set 起套大耳 system, 聽 ESP950 既時間都唔算多,估計得十幾個鐘,暫時的感覺是

(1)  好通透,但又唔覺得去到人地講靜電耳機既飄逸仙氣個種,係咪 Koss 既靜電唔會去到個種景界呢?

(2)  低音都劈得下,大鑼大鼓或者大編制古典都會努力完成,無欺場,無走樣,無 flat out, 但講真唔算好出色!

(3)  人聲動聽,唔會好似 HD700 咁小小年青化,是恰到好處個種靚聲。

(4)  好挑碟,初初聽我慣性用來試音既 tracks,好正喎!跟住入正場用來聽 Canton Pop/口水碟,唉,之前用 D200/HD700 明明聽得好好地既 ,一轉用 ESP950 聽就會叫/吵/喊,總之好難頂,點鐘意隻碟都捱得兩隻歌就想轉碟

(5)  要靚聲就成日較 volume, 轉磚要教,有時同一隻碟唔同歌都要微調,個通透度和 dynamic 既 balance 調得啱會好正,但一懶 D 就會 compromise

(6) 開大聲 D 個 stage 會立體,但一唔踩油比 volume 的話就會 collapse,  low level listening 時頭中效應也較其他耳機明顯!

(7)  相同曲目和器材下,HD700 和 Alpha Dog 可以一口氣聽兩三個鐘都仲想聽,但 ESP950 頂籠兩小時就會放返入防潮箱換過呢一對耳機繼續,或者比自已休息下先再聽!

(8) 本來打算用落就砌個 Linear Power Supply 比 E90 補下,但用落對 E90 真係無乜信心,看來 upgrade driver 才是針對 bottle neck 最有放步驟。

我知我套架撐未夠班玩好靜電,我知我未做好 Power Conditioning, 套野未發揮好,但我想以消費者角度講,當年原價 US$1999,如果賣得的話應該是因為 20 年前競爭小和選小吧?現在面價是 US$999,計埋 lifetime warranty, 都抵玩的,但應該有其他選擇!但如果仲搵到 US$599 的 discount deal 的話, 快 D 襟 Buy button 啦,你未必有我咁好彩收到套靚仔二手架!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 恭喜有新玩具~
chowyeung + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-5-8 02:14
終於都買左!   

4 月到美國玩左兩個星期,順便係 HeadFi 收左一套 Koss ESP950!件貨 ...

Power supply對es950非常重要,你可先試用原厰DC case試一試DC Supply的效果,會令你對佢改觀。我現在用 battery 供電,係比原厰雞power supply好好多。因我原意是行動堡壘,所以無做linear power supply。
ES950個driver其實幾好,起碼不比stax driver失禮。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2014-5-10 07:45
Power supply對es950非常重要,你可先試用原厰DC case試一試DC Supply的效果,會令你對佢改觀。我現在用  ...

又無諗過用佢既 DC 盒仔喎,等我試下先!

師兄對 ESP950 既跟機 driver 評價幾高喎, 我見外地用家會搵 SRM-252S 或 323S 來 "upgrade",如果攪 power supply 係掂的話,咁 1k budget 都可以有得玩,經濟實謂好多!

用來做 行動堡壘? 咁大件兼開放式,加上静電耳檄的保養問題,師兄既行動能力好高喎!

專業玩家

Andykong 發表於 2014-5-10 10:14

師兄對 ESP950 既跟機 driver 評價幾高喎, 我見外地用家會搵 S ...

要留意ESP950 bias voltage係600V, Stax Pro bias係580V,所以直插Stax amp未必係發揮得最好既選擇呢!
另外就係靜電系統係比較敏感,對於成套系統既其他Components既少許改變都會有所影響同要求....尤其供電呢D就更加明顯
所以一步一步嚟吧!
再次恭喜入手新玩具~
主修日系Audio產品及同人音樂~

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-5-10 10:14

師兄對 ESP950 既跟機 driver 評價幾高喎, 我見外地用家會搵 S ...

如果冇upgrade power supply直接插到Stax driver當然會升左級!
我的行動堡壘是在家中portable, 並非出街,而且battery 是义notebook 用的那些,不是很大,放在driver底,剛好。