設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: akira11092

[DAP播放器] 新 WALKMAN 請教 24Bit/96 Khz 音訊格式既來源 ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

scene030112 發表於 2013-12-17 18:14
普通既CD最高只係去到16/44.1
格硬升頻似乎作用不大(?)

阿 scene030112 師兄
你既意思係咪的確有呢類升頻軟件, 但作用就唔多大呢 ?

咁我用現時舊格式黎做個舉例,  即係用 mp3 轉做 WAV 格式 燒落隻 CD 碟度
雖然呢隻 CD 碟內既 WAV 檔已經變成大約 40MB 一首歌, 但因為佢既原頭始終係 (MP3 有損格式)
就算佢地已經變成 16Bit/44Khz 數字係符合 CD  標準, 但音質曾受刪減頻關係, 音質始終有所不及 ?

專業玩家

akira11092 發表於 2013-12-17 18:58
阿 scene030112 師兄
你既意思係咪的確有呢類升頻軟件, 但作用就唔多大呢 ?

你可以咁理解

我個人見解係,
始終本身冇既野,你點樣令到佢無中生有呢?
你個mp3例子都幾好
mp3本身就cut左20khz以上既訊號
即使你轉番做wav,20khz以上既訊號難道會重現?

唔排除依家有升頻既軟件的確做到無中生有
不過呢d都係個人見解,如果ching有更多呢方面既知識
煩請教路

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Linn record
2L
HDtrack

中文歌有一個,但唔記得左個名,無乜歌想買
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

scene030112 發表於 2013-12-17 19:25
你可以咁理解

我個人見解係,

咁我既推理都應該錯唔得晒囉, 掩咗既男人始終都唔係男人
如無升頻軟件, 咁我多年儲落既英文歌CD 就無法變成 Hires
又要從新搵過呢推歌仔......

科林玩家

laz 發表於 2013-12-17 20:13
Linn record
2L
HDtrack

Sony Promote嗰個hifitrack?

Blu-ray抽個PCM出嚟算唔算?
有啲都寫24bit/96kHz

專業玩家

akira11092 發表於 2013-12-17 23:24
咁我既推理都應該錯唔得晒囉, 掩咗既男人始終都唔係男人
如無升頻軟件, 咁我多年儲落既英文歌CD 就無法變 ...

咁普通既CD,16/44.1出街都OK啦..
我諗唔洗咁執著於24/192果D吧..?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

scene030112 發表於 2013-12-17 23:50
咁普通既CD,16/44.1出街都OK啦..
我諗唔洗咁執著於24/192果D吧..?

雖然 CD 16/44 帶出街係好過 mp3 好多, 我亦唔執著必定要 Hires 至聽咁串.....
不過部機又支援到咯咪學多樣野囉, 我知係有 upcampling 軟件做到既
祇不過轉出嚟既效果是否自我感覺良好姐, 無理由用高清錄音技術叫個歌手入錄音室唱多次架嘛
人地錄音室都係靠軟件升頻上去既姐, 係暫時未搵到隻 software 姐, 遲是俾我解決到既
既然做咗太監咯咪順利成章變性做過靚女人  一樣糖, 師兄理應比我識得更多, 現爬到兩隻理應做到
Saracon src & AudioGate

專業玩家

scene030112 發表於 2013-12-17 19:25
你可以咁理解

我個人見解係,

你用mp3用例子其實唔係好岩
mp3係削除一部分的音頻
當然不能夠完全重現
即使重新計算 失真也極大
而16/44.1只係取樣少
基本整個波形都係完整的
而升頻主要係幫佢補上中間的空位
令到佢更緊密

我個人就覺得除非係錄音室的升頻
(唔單靠軟件升 仲會做後期修正)
否則單靠機械式的升頻
未必能得到平均的提升

24/88.2未必比16/44.1好聽
唔需要過分執著於格式
當然,有大要大肯定冇錯的XD
但人工整大的 就唔岩我了
心態 決定境界

科林玩家

機械式升頻
你不如講番廣東話好嗎

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

loadinglove 發表於 2013-12-18 00:15
你用mp3用例子其實唔係好岩
mp3係削除一部分的音頻
當然不能夠完全重現

http://blog.roodo.com/rocksaying/archives/844633.html
標題 : 利用 Foobar2000 作軟體升頻器,將 CD 製作成發燒 DVD Audio

謝師兄指正先, 我唔係執著不過玩得新玩具就想知多啲咁啦
我諗大家都係老手喇唔駛我呢個新丁多嘴, 啱啱爬到以上介紹, 如其他師兄都問緊同一問題
可以睇吓, but 我自己都未試過是否 work ?