設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dio

[請教] Fostex HP-A8 夾唔夾HD800?

星級玩家

enter3057 發表於 2014-3-28 18:59
今個月買太多玩具了銀包君以升天
所以有排也不敢試其他組合先
期實hp a8+w5000未換op也 ...

300兩粒好平。我好似係幾年前3百幾一粒全新買入。而家仲貴。
恭喜,enjoy.

專業玩家

dio 發表於 2014-3-29 12:16
300兩粒好平。我好似係幾年前3百幾一粒全新買入。而家仲貴。
恭喜,enjoy.  ...

如果是喜歡女聲用這是不差
不過失了HP-A8原本的聲底
可能換opa627sm/AD847AQ會比較好
我幾本上全是聽女聲
所以看的設備全偏向高中音的

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ad843 ad847 有無CHING 用過落去?

星級玩家

enter3057 發表於 2014-3-30 01:55
如果是喜歡女聲用這是不差
不過失了HP-A8原本的聲底
可能換opa627sm/AD847AQ會比較好

女毒我麻麻地岩,hifi 口水女聲直情抗拒。

即係627sm 岩聽pop , lounge music , chill out music多D ?
我喜歡尼D..

BTW 有冇尼過尼隻? 係女但唔毒,但幾正。我個人覺得。

方皓玟《唵嘛呢叭咪吽》

專業玩家

dio 發表於 2014-3-31 01:09
女毒我麻麻地岩,hifi 口水女聲直情抗拒。

即係627sm 岩聽pop , lounge music , chill out music多D ?

128sm比較適合聽人聲
627sm比較適合rock,pop,metal
我手頭上沒627sm所以試不了HP A8換了是甚麼偏向
不過這2也是頂級的OP
音色不會差只是看適合不適合你
像我喜歡的w1000和ck100不是太多人合聽(w1000現在想買也買不返 )
所以可能需要試多幾隻才找到適合自己不一定需要用頂級(不過這2設計上不是音響用)
也可以試一試下像vicchow師兄用下discrete opamp
不過試試下可能買opamp的錢會比部amp還貴

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

LME49710NA 無必要換, 因為佢只係一對INPUT O既low pass filter (雖然我換左)

專業玩家

jasone_ti 發表於 2014-3-28 15:26
哇好羨慕呀有w5000
恭喜入手先
W5k真係幾好聽,可惜我銀包唔爭氣

終於知明白點解W5000用來聽女聲HA5000是標配
現在用HP-A8+W5000比HA5000音場大了 聲音柔和了
但分折力太高如CD錄音差人聲會變得太銳利很不耐聽
我換了OPA128SM後分折力再加強了

正在考慮入不入多隻HA5000專給W5000
不過起碼需要半年後才可夠錢入手

不過這段時間可看下鐵三角會不會出新旗艦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

enter3057 發表於 2014-4-8 02:14
現在用HP-A8+W5000比HA5000音場大了 聲音柔和了
但分折力太 ...

咁唔好迫自己用128SM....試返627SM 或者AD843SQ

小弟入左哩對discrete opamp
http://www.ebay.com.hk/itm/14123 ... d=p3984.m1497.l2649

(靚雞雞講, 可以係EBAY講價 )

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

enter3057 發表於 2014-4-8 02:14
但分折力太 ...

W5000我用yamamoto HA-02推都唔錯

專業玩家

yard 發表於 2014-4-8 10:40
W5000我用yamamoto HA-02推都唔錯

之前有考慮這部/HA5000
不過最後因為為資金有限下買了a8
早知先不買ps4先
如買了台dac+HA5000現在便不需要煩惱
不過現在也不敢買部HA5000回家
近排買太多玩具回家了
PS4+Crucial M500 960GB+zx1+W5000+hp a8
再買會比人ko旳