設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PABBPA

[AV擴音機] 高階的迷思

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主 我十分認同樓上師兄所言, 只要你自己覺得套器材效果ok時, 就好應該將注意力放在享受套戲或首歌度。當然可能你會話我無見地。唔試多D, 邊知乜野先叫真正好聲,我亦認同。 但我個人唔想繼續由玩音響變成俾音響玩, 由欣賞電影變為測試電影。.… 現在我樂於一家大細好好欣賞電影居多。 當然間中都會心思思買少少, 但頻率已很少了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
raymond430 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個 TOPIC都算呢排此較有興趣及較多 CHING 有意見。係 BUDGET 有限,究竟高階機加普通線或是中階機加高階線?直係值得探討。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ctmk 發表於 2014-1-4 08:02
CHING第一句已十分認同 - 每個人想法總不同, 都係好事。這就是自由思想嘅精神.
對於AV, 小弟只係低溫友, ...

我都係咁諗 X2

鉑金玩家

PABBPA 發表於 2014-1-4 11:49
因為心思思我想轉87。又唔捨得喎。所以迷思了。窮人就是這樣。邊個唔知呀媽係女人。有錢換咩都得。換埋層 ...

問題睇你用咩角度去玩影音, 若果係.....
用聽感去玩, 只有無限量的追求, 有時有改變唔代表有改善...........
用影音技術去玩, 你就會去比較新舊產品既分別, 若果唔係太大進步空間, 可以等大轉變先upgrade.....
或者把有限既$$放去更有效既地方upgrade.....
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我是低階的玩家!

評分

chuwing + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

PABBPA 發表於 2014-1-4 11:49
因為心思思我想轉87。又唔捨得喎。所以迷思了。窮人就是這樣。邊個唔知呀媽係女人。有錢換咩都得。換埋層 ...

83轉87意義不大,不如加後級或等轉制式。。。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fishbone8822 + 10 + 10 絕對認同
chuwing + 10 + 10
samuel8892000 + 10 + 10 絕對認同
louis001 + 10 + 10 絕對認同
leo25 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

一架跑車同一架普通車,俾你tune爆都唔會係一架跑車,跑車改少少又可以放你幾條街

鉑金玩家

killua 發表於 2014-1-4 20:50
一架跑車同一架普通車,俾你tune爆都唔會係一架跑車,跑車改少少又可以放你幾條街 ...

咁跑車都需要一個好嘅駕使員嘅 如果唔係比架bugatti你都無用
(Post76 Android 手機版送出)
marantz 7702
Performance 5c 6
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

樓主其實唔係迷思,係身痕啫!

其實你現在的系統而不錯,唔好有筆錢身痕就為買野而搵野黎買,咁攪法轉去87恐怕都止唔到你好耐痕......
小弟建議首先你要答得到自己系統有甚麼地方不足?然後先找出導致問題的樽頸在哪裡,才對症下藥升級才可以得到最大的提升及不至於被hifi玩。到時換機定換線都唔緊要,反而無事無幹為洗錢而洗錢的話好易捉錯用神就真係浪費了。

評分

momolee + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實有乜迷思呢...?? ... 樓主已經享度用佢講果 D 貴野. 只係舊 model 想換新 model ... 係唔係應該改為換新 model 的迷思呢 ...