設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 甜鬆潤

[DAP播放器] ZX1評價極端? 我買左, SONY真係.........

專業玩家

scene030112 發表於 2014-1-28 17:21
ching
想問下zx1同88x駁pha-2有咩分別?
睇相你應該係比pha-2解碼?

CHING抱歉, 我無887, 係屋企我會用PHA-2 解碼~
H3本身ZX1就夠力推, 分別只在於整體既音質提升, 我認為出街用H3配ZX1已經好足夠, 唔值得為左咁樣帶舊磚頭出街
但係幾舒服既耳塞戴得耐都係會唔舒服, 返屋企都係攤係到靜靜地用耳牛好D, 依個時候PHA-2就發揮到好好既作用, 因為寧靜既環境更加令人容易投入於音樂之中, 加上音質既提升, 成件事都3D左, 應該靚既地方更靚, 本身唔夠靚既地方都靚左, 整容前後咁既款, 加左PHA-2 係完勝AK100, 亦都正過印象中既AK120(試聽過JAR) 不過體積價錢都完勝左..................但係起碼PHA-2可以用埋係其他地方嘛(安慰自己).....

專業玩家

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-28 17:33
PHA-2 should have better DAC and Amp section than ZX-1 but ZX-1 has a good android UI.... I think... ...

係WOR, 依樣野都真係要提下..........
我都唔記得講個UI,
識用ANDROID電話既都大概知道有咩基本功能,

ANDROID 4.1, 可以CHECK EMAIL, 裝WECHAT, WHATSAPP, LINE, 打下D簡單遊戲都無問題(3D遊戲請左手面門口離開)

螢幕表現應該係所有MP3 PLAYER裡面最好既一部(SONY始終有做開電話既經驗)

好似原生播放器先用到CLEARAUDIO(未確認)

WIFI 過歌幾方便

暫時未試過有WIFI干擾既情況出現, 可能SONY係依樣野到做過功夫

同埋唔知點解, 感覺係一半一半, 一來又覺得佢唔係用專用播歌既UI好似唔夠專業, 但係一來又覺得好似比其他機著數咁, 可以一路聽歌上網, 最重要係睇YOUTUBE呀, 睇D韓妹跳舞都靚聲過人, 依下真係一個好吸引既地方, 不過MON太細, 但係如果MON太大又好似離左題......所以, 對於依個ANDROID UI, 我係充滿矛盾既, 不過都偏向鐘意既....

科林玩家

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-28 17:33
PHA-2 should have better DAC and Amp section than ZX-1 but ZX-1 has a good android UI.... I think... ...

快d去申請諾貝爾獎
開心大發現
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜鬆潤 發表於 2014-1-28 18:03
係WOR, 依樣野都真係要提下..........
我都唔記得講個UI,
識用ANDROID電話既都大概知道有咩基本功能,

因為 Sony 做過電話,所以用 Android phone 既 common parts 會比其他 DAP 廠更平更方便,由個 screen 到粒 U,其他 Android based DAP 要做到類似 spec/功能應該會貴過 ZX1!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

科林玩家

Andykong 發表於 2014-1-28 18:24
因為 Sony 做過電話,所以用 Android phone 既 common parts 會比其他 DAP 廠更平更方便,由個 screen 到 ...

唔知就出少句啦

星級玩家

我就唔想要一部淨係配搭佢自己牌子的earphone 先好聲的amp.
而佢自己牌子的earphone又唔係出名好聲。
重點:除非半價。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dio 發表於 2014-1-28 19:30
我就唔想要一部淨係配搭佢自己牌子的earphone 先好聲的amp.
而佢自己牌子的earphone又唔係出名好聲。
重點 ...

可能我係覺得 Sony 耳機幾啱聽既極小數,先入手 7550,再買 Z1000,然後將 7550 upgrade 埋去 EX1000,但 XBR-4 唔啱我,H3 好 D 但我係聽完決定買 EX1000 既,所以我可能將 ZX1 有先天條件喎!

以前玩 HiFi 都有自家西裝靚聲 D 既情況,Sony 係呢方面唔算嚴重,我相信係大家未掌握到 ZX1 是在什麼配搭下才發揮到佢既小宇宙,應該未至於只有自家先靚咁絕既!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2014-1-28 18:51
唔知就出少句啦

興幸這是個自由論壇,我們都歡迎師兄繼續表達你的主觀願望!

科林玩家

Andykong 發表於 2014-1-28 19:51
興幸這是個自由論壇,我們都歡迎師兄繼續表達你的主觀願望!

大家咁話啦
你估sony係咪所有野同一個lab同一條team整呢數學奇才

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2014-1-28 20:40
大家咁話啦
你估sony係咪所有野同一個lab同一條team整呢數學奇才
(Post76 Android 手機版送出) ...

大家咁話啦
你估你現在係撐緊 ZX1?成語新解「好心做壞事」終於有個最新最貼切既真人演譯了!