設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: travelbooy

[流行曲] 可聽性超乎期望的大碟……RE-WORKZ

鑽石玩家

也許她認為K-pop不適合她,決定不前往該路線, 太多年輕的小妹妹,競爭太激烈了

進階玩家

RE-WORKZ.....可聽性近乎0的大碟……

新仔玩家

RE-WORKZ.....可聽性近乎100分的大碟……

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2014-2-7 06:06
也許她非常努力緊去適應所謂的"主流",在她開始唱歌時非常日式 J-pop流行音樂, 然後轉向美國的R&B pop,  ...

[ hea 唱 ] 是當今潮流 !
VPI prime scout
Accuphase E-380
Eversolo A6 Master Edition
Simaudio Moon 260D
B&W 705 signature

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

一兩首用氣聲唱其實ok,可惜咁多首都咁唱
首歌唔同風格編曲都千篇一律呯呯彭彭
收歌太小,環球已有emi版權應該可以唱到emi時的歌,
竟然可憐到連stay都咁快重唱,此曲必skip
包裝唔再提了,好失敗
希望sandy唔好再狂用氣聲唱歌,飛起恭碩良,用返普通cd盒包裝,再出隻正正常常的全新廣東大碟!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
lai71072 + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

Will 發表於 2014-2-7 22:11
一兩首用氣聲唱其實ok,可惜咁多首都咁唱
首歌唔同風格編曲都千篇一律呯呯彭彭
收歌太小,環球已有emi版權 ...

101% 絕對認同

鑽石玩家

lai71072 發表於 2014-2-7 21:47

哦....原來 "hea 唱" 是主流, 難怪一個個用氣聲唱歌, 唱到死下死下添

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2014-2-7 22:37
哦....原來 "hea 唱" 是主流, 難怪一個個用氣聲唱歌, 唱到死下死下添

其實由某某歌手開始,開演唱會唔排舞,唔練歌,唔記歌詞,忘記了就狂笑,扮爽! D Fans, 大眾都受落, [hea 唱]便成風!到今日都費事同你認真去制作.  呢隻我用真金白銀去買, 先唔講失敗包裝,講真聽到第三隻歌已經十分失望, 用一種手法apply落十隻歌都夠膽死 ! 可能自以為天后級, [hea 做]都可以大賣,冇誠意之作 !

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

VPI prime scout
Accuphase E-380
Eversolo A6 Master Edition
Simaudio Moon 260D
B&W 705 signature

黃金玩家

可唔可以咁睇:

(1)RE-WORKZ - 舊歌新唱,做九十後市場,另呢班消費群重新認識Sandy
(2)Before蓋亞,RE-WORKZ - 始終後七八十後市場消費群最愛

如果以以上去分析,可能會合理D

小弟係七十後人士,係網上聽過RE-WORKZ版本既赤裸的秘密,就知道呢隻碟唔岩我聽囉

鑽石玩家

認真地[hea]唱同唔認真地[hea]唱應該有分別
個人覺得認真[hea]唱係以音樂引領整首歌,人聲只是其中一部份,歌手會嘗試將把聲融入音樂中(但如果mixiing差就好易lai野),R-Workz有多首嘗試以鼓(恭碩良)為主,Sandy就用"伴唱"方式讓樂手盡情發揮,效果如何就睇自己欣賞唔欣賞嘞{:9_436:}
[hea]呢種唱腔唔一定係大眾欣賞(e.g. Lamusique Vintage),畢竟傳統以來大家聽歌都是人聲為主,人聲就是歌的靈魂吧....
個人感想,不喜勿插

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分