設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dezispop

[請教] 大量16/44.1 WAV想轉24bit, 求DAC upsample推介

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

有得買就梗係買,但唔係所有d舊歌都有得買,冇得買咁點,唔聽?
所以升頻玩下聽下我覺得無問題,  
唔通我話一定要用hd800聽歌先得其它d 700 650 600唔得, 唔可以咁講.
以上只是小弟本人睇法, 別無它意~

黃金玩家

20120820 發表於 2014-2-22 13:28
有得買就梗係買,但唔係所有d舊歌都有得買,冇得買咁點,唔聽?
唔通我話一定 ...

無,我又無話吾得,只是覺得升頻後使用空間更大,而且效果不明顯,不如直接使用16bit44K.
我D CD 全是轉16bit44K FLAC 放在AK100上使用的,完全不用升頻也可以正常使用.
當然如果想改變音色玩下的話,可以買升頻軟件試玩也無防.

黃金玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-2-22 16:38
無,我又無話吾得,只是覺得升頻後使用空間更大,而且效果不明顯,不如直接使用16bit44K.
我D CD 全是轉16bit ...

升頻後嘅quality同聽感,肯定同器材價格成正比。
我自己對weiss嘅DAC有偏好,試過 ,正到hihi,
不過價錢仲highhigh, 條數唔justify齋擺屋企for upsampling.

如果買ak240都係諗住出街聽24bit and dsd唧,
因為同16bit有明顯差別,而我係無乜時間坐喺屋企聽

不過而家都唔考慮softwares鳥,因為無乜效果。

黃金玩家

20120820 發表於 2014-2-22 13:28
唔通我話一定 ...

其實我聽jazz幾picky,mono同非原廠錄音我好少聽,因為聽感唔太好。

所以我無乜聽二、三十年代果類 dixieland jazz and big band swing.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

dezispop 發表於 2014-2-23 13:18
升頻後嘅quality同聽感,肯定同器材價格成正比。
我自己對weiss嘅DAC有偏好,試過  ,正到hihi, ...

小弟試過以下這2隻碟1987出品cd & 2002出品sacd做了比較.
從sacd抄了sacd music file出來, 也由1987出品內抄了原生16/44.1wave file出來再用software轉同一首歌為sacd格式,
然後將這2首sacd歌和原生16/44.1歌,去dxa用ak240直推334試聽,
我個人覺得最好sacd(原生)>sacd(software)>原生16/44.1(wave),
而用software轉sacd果首都比原生16/44.1(wave)也有分別.
咁當然每人聽感都不同,既然ching都試過,發覺無分別的話咁就唔駛用.

黃金玩家

20120820 發表於 2014-2-23 19:49
小弟試過以下這2隻碟1987出品cd & 2002出品sacd做了比較.

從sacd抄了sacd music file出來, 也由1987出品 ...

請問你用咩方法從Sacd拉file出來?舊版PS3?

白鑽玩家

Yes, 用ps3抄出來.
師兄還有其它方法?

黃金玩家

20120820 發表於 2014-2-24 22:10
Yes, 用ps3抄出來.
師兄還有其它方法?

我有就唔使响度求救喇

PS3 而家真係想要都無