設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dolphinj

[請教] 新手 唔識set 十仔, 想請教高手幫手

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

都係時間研究一下 ... 呢個 case 有 D 怪 ...

1. 我想問果條拖版比乜用 .. ? 果條應該係國產有 filter 拖版 ...
2. 十仔係唔係直插牆 .. ?
3. 十仔同 AV Amp 電源線用乜 .. ?
4. 喇叭同十仔到底乜 model .. ?

其實可能係輸出不足, 再加電源同 setting 問題.

而家咁

1. 一定 Unplug 前上置. 先用 5.1 set 好. 一定 Unplug, 不是 Disable.
2. 十仔放左面, 唔好放在任何喇叭前面. 不要 Backfire, 要向前.
3. 行 Auto Setup 一次, 之後把 setting, i.e. large, small, crossover, +/- db 等等貼上來.

先幫你睇 setting 有冇問題. 再做其他.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

poetrypoon 發表於 2014-3-16 23:59
都係時間研究一下 ... 呢個 case 有 D 怪 ...

1. 我想問果條拖版比乜用 .. ? 果條應該係國產有 filter 拖 ...

Ching
果拖排既filter係比tv, 天線放大器,media player 用
amp 係冇用filter 的

十仔線用 Monster Powerline 400 Signature 由牆蘇直出

Front : Premier Acoustic FA-6
Centre : KEF XQ Two C
Surround : Dynamic Audio Bipolar 0.5
Subwoofer : Premier Acoustic 12-SUB

其他電源線 唔知咩牌子
只知amp 果條係4線(2條一齊插L, 1條N, 1條係水線)  4mm 銅線

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dolphinj 發表於 2014-3-17 00:33
Ching
果拖排既filter係比tv, 天線放大器,media player 用
amp 係冇用filter 的

不如set完貼出數據係點先,你唔比數據其他師兄幫唔到你!
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

carreyjim 發表於 2014-3-17 00:41
(Post76 Android 手機版送出) ...

要得閒先可以再set
多數要星期六,日先得

鉑金玩家

poetrypoon 發表於 2014-3-16 23:59

1. 我想問果條拖版比乜用 .. ? 果條應該係國產有 filter 拖 ...

ching
係咪我先clear 晒所有setting
用出廠設定
sound level set 0 db
eq set Auto(Flat)? 定 off?

Q姐話 要auto setup 做4個位
係咪做完一次
就save 一次?

之後post auto setup 後既setting資料?
定我再tune 好自己既喜好先再post setting?

鉑金玩家

carreyjim 發表於 2014-3-17 00:41
(Post76 Android 手機版送出) ...

現在的setting 係我老細set 既
因佢d 聽覺好過我

Front, Centre, Surround & Pre Front 都係set 做 small

Dynamic range set to max

Speaker Level        63Hz        100Hz        400Hz        1kHz        2.5kHz        6.3kHz        16kHz
Front Left                        -2.5        0.0        0.0        +4.5        +1.0        +5.0        +6.0        +4.0
Front Right        -2.5        0.0        0.0        +4.5        +1.0        +5.0        +6.0        +4.0
Centre                        -1.0        0.0        0.0        +4.5        +2.0        +6.0        +6.0        +6.0
Surround Left        -2.5        0.0        +2.0        +4.0        +1.0        +6.0        +4.0        +5.0
Surround Right        -3.5        0.0        +2.0        +4.0        +1.0        +6.0        +4.0        +5.0
Sub-woofer        +6.0        0.0        -        -        -        -        -        -
Pre Left                        +4.5        0.0        -        -        -        -        -        -
Pre Right                        +4.5        0.0        -        -        -        -        -        -

十仔 冇得set
只係分頻剛剛跟左另一位ching講
改左做100Hz

鑽石玩家

dolphinj 發表於 2014-3-17 13:12
因佢d 聽覺好過我

十仔Level要開到+6已表示唔正常,我Autosetup後十仔level係-8.5,
改到-5.5已經好勁,Autosetup已經有問題,
点攪個EQ都冇用。

鉑金玩家

582 發表於 2014-3-17 13:41
十仔Level要開到+6已表示唔正常,我Autosetup後十仔level係-8.5,
改到-5.5已經好勁,Autosetup已經有問 ...

哩個係之前果auto setup 後
十仔由+4.5 加到+6.0

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

dolphinj 發表於 2014-3-17 13:12
因佢d 聽覺好過我

高音加咁多??
有無試過關晒啲EQ再試?

Dynamic Range有無得off?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

dolphinj 發表於 2014-3-17 14:03
哩個係之前果auto setup 後
十仔由+4.5 加到+6.0

你既情况喺我初玩Y记amp時都遇過,你只要將唔用既聲道set做off,
dynamic  range設定maximum,DRC及enhance設為0ff,
EXT.surround設為Off,按manuaI setup後有一欄唔記得咗叫咩,
嗰欄有圖睇既,選定所須喇叭擺位,
其他唔洗攪,然後做Autosetup,你可先選只做一個皇帝位或多佃,
建議完做一個,如結果能夠出正常音效才試多個皇帝位,
如果想音效更平行舒服,低音更雄渾,就要用音壓計再微調一吓,
呢D係我少少心得,唔知幫唔幫到你,等閒試吓啦。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分