設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 我的CHORD HUGO評測 PART 1 - 包裝與產品設計篇

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有幸請黎自稱係HUGO既設計師,咁就緊係要趁依個咁難得既機會同佢做個訪問啦
我 - 甜
不願透露姓名既自稱HUGO設計師-HUGO

甜: 你好
HUGO: 你好
甜: 今日好高興可以邀請到阿HUGO上黎做訪問,不如我地入正題哪好唔好?
HUGO: 無問題
甜: 我地不如由包裝既設計開始講起,我研究過,依個盒既紙質同我部爆走兄弟四軀車既盒好類似。。。。
HUGO: 錯哪,依個盒既物料,係同惠康牌既廁紙盒同一種材料所做。我地細心考慮過,消費者一定會好心急咁拆開部機使用,為左方便我地既顧客,與其整個太難開既盒,不如整個一野就督得穿既盒,咁要拎出黎用嘅時候就變相非常方便哪。
甜: 嘩,真係細心哪,唔怪得之賣成 “一萬八千蚊”啦。
HUGO: 無錯。

就係依個咁型既盒,成個鞋盒咁
2014-03-18 00.41.54.jpg 2014-03-18 00.37.50.jpg

甜: 另外依部機既物料非常特別,點解咁似塑膠架呢。。。。
HUGO: 係鋁
甜: 咁點解咁似塑膠架呢。。。
HUGO: 係似普通既塑膠既鋁,仲難做過真塑膠。
甜: 。。。。。
HUGO: 。。。。。。。。。。。
甜: 你地output方面都好多元化喎,有光纖有藍牙有rca,仲有兩個一樣既usb頭添,我有做功課架,一個唔洗driver一個要丫嘛係未?
HUGO: 係,最重要係。。。壞左一個,你都仲有一個。
甜: 真係好利害喎咁。我好奇一問,有邊部隨身裝置支援rca呢?
HUGO: 好多都無問題,例如C4, C4 PRO, 同埋C4 特別版。
甜: 咁真係好多選擇喎。咁光纖呢?
HUGO: 最新款既ak240都已經有,不過由於我地唔記得左ak240原來係支援dsd嘅,所以無加到依個功能,家下你駁左都係聽唔到dsd file既。
甜: 少少錯誤咁緊係無可避免既,另外我想請問你地網站係話支援iphone架何?
(修正:根據師兄奧雲提出既資訊,光纖原身媒介並不support dsd,所以不支援dsd 非 hugo本意)
HUGO: 無錯。依個係我地公司最新既技術。
甜: 咁插係邊呢?
HUGO: 。。。。。。。
甜: 到底係插係邊呢??
HUGO: 。。。。。。
甜: 我完全見唔到有地方可以插iphone線喎??
HUGO: 。。。。。。。
HUGO: 我拒絕回答依個問題。

其實我可以試下夾硬對落去。。。
2014-03-18 00.39.19.jpg
USB頭我算哪,喂,我條cardas線都隊唔到,你點解釋先?
2014-03-18 00.27.26.jpg
好野,ie800“勉強”插得入,太好哪
2014-03-18 00.20.47.jpg

甜: 。。。。
甜: 咁我想請問哪,點解無line in,line out呢?
HUGO: 依個原因好簡單,我地為左方便大家分享音樂,特別整左兩個3.5mm, 一個6.35mm既output,所以無晒位整line in,line out。
甜: 係未如下圖一樣,三個麻甩佬一齊插住同一部機一齊行?
HUGO: 無錯。
甜: 咁依三個人搭地鐵入閘既時候會唔會好麻煩?
HUGO: 會,不過真心愛音樂既人唔會介意。
甜: 明白。所以為左咁就連最基本既line in,line out都無哪?
HUGO: 係。但係我地有最高既科技,藍牙,雖然質素會差左好多,但係我地深信大部份既消費者都係麻木既,所以我地唔擔心依個問題。
甜: 你地真係非常細心,諗得好盡,不過話時話其實係唔係唔太適合市場上大部份既隨身播放器使用呢?
HUGO: 我地一路都係話出隨身耳擴,從來無話過要支援隨身播放器。
甜: 你啱。
HUGO: 當然。
甜: 多謝晒你接受我既訪問。
HUGO: 唔洗客氣。
甜: 容許我多口問多個問題嘛?
HUGO: 係?
甜: 你老老實實答我,部機真係你設計既?
HUGO: 其實唔係,不過我真係叫HUGO。
甜: 。。。。。
HUGO: 。。。。

評分

參與人數 17威望 +157 金錢 +147 收起 理由
dicky0411 + 9 + 9 笑死,期待part2
黑翼菜鳥 + 9 + 9 好辛苦,笑死我.
jasone_ti + 10 + 10
lpc041088 + 5 + 5 一定要加分
jasonfoknxu + 2 一定要加分,笑~
chowyeung + 10 + 10 笑左!
nightscrawler + 10 + 10 精彩報告
billymud + 8 + 8 精彩報告
bede + 6 + 6 一定要加分
goodabc2010 + 6 幽默...哈哈
S.C. + 9 + 9 精彩報告
pspiwant + 6 笑話之間令人認識HUGO設計
Hoyan + 9 + 9 I love it !
calcal + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 超越左評測極限
PCMM1 + 6 + 10 有創意,我鍾意
hiyori + 32 + 32 創意爆燈,期待Part II

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

笑死我,甜師兄真係好幽默。產品設計方面睇黎HUGO真係稍稍欠佳,但而家先係PART 1,即係重可以期待期待。師兄快d更新啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜兄好野,快快更新part2

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

DEL
“In theory, there is no difference between theory and practice. But in practice, there is.” ― Yogi Berra

星級玩家

新仔玩家

owenlee 發表於 2014-3-18 01:31
看完令人一笑置之既"評測"....另外文中既"訪問"係真定無中生有...?

相信甜師兄都係搞笑地分享下,應該都幾明顯地係純屬虛構?

評分

參與人數 2威望 +17 金錢 +17 收起 理由
黑翼菜鳥 + 9 + 9 絕對認同
hiyori + 8 + 8 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

小弟甘拜下風...
真係好特別~

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

“In theory, there is no difference between theory and practice. But in practice, there is.” ― Yogi Berra

專業玩家

muffy 發表於 2014-3-18 01:41
小弟甘拜下風...
真係好特別~

MUFFY 兄我諗你都同意佢既設計唔太好,因為實在好多線材都用唔到

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

甜鬆潤 發表於 2014-3-18 01:45
MUFFY 兄我諗你都同意佢既設計唔太好,因為實在好多線材都用唔到

係呀我所有靚頭都入唔到...

L頭我用swiftcraft
至於直頭, 我寧願加個adaptor, 經過千挑萬選下揀左VB果個L轉頭
問題叫做解決左...

btw 期待你既part 2

星級玩家

冇得頂!笑了出來!
(Post76 Android 手機版送出)