設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jasonLai

[請教] 平價動圈耳機推薦(請教)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

pkpkchan 發表於 2015-1-23 11:31
IM50及70我都有, 現在只有IM50, fxt90
50人聲及bass比較出, 70就平衡D, 高音, 音場同分析力好D.  兩隻人聲 ...

帥兄,你認為im50值不值升jvc fxt90?

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

木耳機...   JVC  FX 650...  998.00   旺角

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

來遲了,但都想參與下, Post76 講平價/人門 的帖不多,值得繼續討論!

首先會推介我自已用緊的 Philips S2,我買呢對係公司抽獎禮物, $650 open box 但 claim 係未用過,比錢前試第一耳真係不知所謂,一舊舊,平衡度慘不忍賭,低音似漏氣的皮球,心諗果然是「未用過」!返去煲了 3 日開始聽得入耳,現在玩了大半年,雖然不是主力用但都間中跟身幾日,以幾百 $ 計真係超值,唯一問題是對推力有要求,手機直情推盡都蚊滋聲。我用 DX50 時都只算麻麻,轉用 X5 叫做推得爽D! S2 是線控耳機設計,但我真心覺得用耳機的話無可能用到 S2 的,大廠的市場定位真係莫名其妙!

S2 正價好似係 $1300,但因為 Philips 交遊廣闊,成日比人 R 做公司禮物 sponsor,所以有心留意的話,不難遇到呢類荀價的禮物套現例子,農曆年將至,跟住便是春茗高峰期,有心人仕要留意了!

另一隻我未聽過但我自已都好有興趣的入門動圈是音茶樂Donguri 系列的 Raku (樂) 和 Syou (鐘),因為自已都未聽過,所以無乜野可以講,只是出於對品牌的信心,覺得以呢個價買 Donguri 真係錯不了,希望有用過 Raku 和 syou 的師兄可以留下腳毛分享下!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-2-7 11:47
來遲了,但都想參與下, Post76 講平價/人門 的帖不多,值得繼續討論!

首先會推介我自已用緊的 Philips S ...

多謝師兄留言
其實本人只希望簡簡單單聽音樂,不會用耳擴(Main point係無$$$)
師兄認為S2用iphone 5s可以嗎?
我現在用緊Sony mh1, 外國幾多玩家都話ok

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasonLai 發表於 2015-2-8 21:31
多謝師兄留言
其實本人只希望簡簡單單聽音樂,不會用耳擴(Main point係無$$$)
...

iphone 推 S2 應該麻麻,你覺得夠聲都不開,會縮埋一舊咁!就算用入門級 $1xxx 的 Player 都會比 iphone 好好多

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

音茶樂Raku系列如果係七彩膠殼系列,我估都未必叫做非常抵玩既入門之選。雖然同Donguri分別好似主要只係在於外殼,但用上膠殼既Raku高頻標得相當明顯,低頻亦相信因為外殼而收得比較快,即使佩戴感一流,聲音上我唔可以話我非常推薦。

但由於膠殼木殼既分別咁大,令到我相當想試試鐘會係咩野聲音。希望快少少可以試到啦

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

jasonLai 發表於 2015-2-8 21:31
多謝師兄留言
...

我都推薦S2。我試過幾個牌子(Audio-tech、AKG、JVC、Sennheiser、Philips)一千左右的耳機,覺得Philips S2整體聽感最好。
簡簡單單聽音樂的話,我試過iPhone5聽KKBOX冇用耳擴直出S2都唔錯架。
第時聽聽下加個耳擴S2可以發揮得好好,係一隻幾有潛力的耳機。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
goodabc2010 + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-2-8 23:20
音茶樂Raku系列如果係七彩膠殼系列,我估都未必叫做非常抵玩既入門之選。雖然同Donguri分別好似主要只係 ...

Raku 是「音茶樂人」還是音茶樂 的耳機 ? 高頻標低頻收得快咁大鑊?  其實 Sui 都係膠殼,照計山岸唔會因為用了膠殼便失足,唔通有新 partner 是濫的開始?希望唔好啦,對 flat4 仲好心儀架!

銀級玩家

之前帶個fd出旺角買港行S2都係930左右。
依隻野既潛力都幾大,比幾多推力出幾多,1000蚊樓下入門耳機我都係首推S2。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

窮小子 發表於 2015-2-5 11:42
木耳機...   JVC  FX 650...  998.00   旺角

靚價!
同FXT200比我都係鍾意FX650多點,我甚至覺得FX650好聽過FX850,不過FX1200比我既感覺係第二種聲。