設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lucahk

[線材] [又是身痕的升級] Thor Silver from Effect Audio

高級玩家

mansk2012 發表於 2014-4-6 14:31
聽過佢其中一條唔知咩線OK的,
但聽文香港就快有代理!
希望到時有得試下條PICCOLO  ...

如果真係用得假頭, 佢d線質量我會有保留
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

新仔玩家

lucahk 發表於 2014-4-6 18:39
Ching,

請問點分呀,等我可以鬧爆佢!

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.354.yPqchD&id=16467985514&_u=6fnneu3212

真品圖,你對下你果個就知

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w7282022-4814739828.1.0aRdWt&id=36406664195

你果個假野圖

真同假我都有,造工方面,真品精細好多,個外殼靚好多

高級玩家

peterwongPW 發表於 2014-4-6 20:28
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.354.yPqchD&id=16467985514&_u=6fnneu3212

真品圖,你 ...

順便問一問金色plug會唔會好似銀色咁會甩色的?

好似我呢條咁
FINE!

科林玩家

lokkk 發表於 2014-4-6 20:23
http://www.oyaide.com/ENGLISH/AUDIO/products_category/etcplug/pg523.html

上官網唔難搵吧  ...

睇落係 金色果度 假版好似長方形D 正版正方形D

高級玩家

76767 發表於 2014-4-6 21:20
睇落係 金色果度 假版好似長方形D 正版正方形D

所以都幾肯定樓主o個條係假oyaide頭
FINE!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

點解唔直接上piccolino?

新仔玩家

垃圾線一條,成本唔過100,平平地用neutrik頭都係20蚊港幣,竟然用假既oyaide.....服左,仲賣成1200蚊........估唔到坡仔野都流流地

新仔玩家

lokkk 發表於 2014-4-6 20:37
順便問一問金色plug會唔會好似銀色咁會甩色的?

好似我呢條咁

金無咁易

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2014-4-6 21:39
點解唔直接上piccolino?

其實piccolino都有段故, 因為未聽聞所我去左查證下

2年前piccolino 開始流傳係網上, 我去左去問香港crystal 代理, 佢話冇呢樣野, 跟住話係singapore有人買crystal線自行改頭製作;
反而佢話只要提供socket, crystal 都會為用家製作耳機線, 無需冒險買piccolino

而我再去問香港有賣piccolino的jaben, 佢個答案更離奇, 竟然話係crystal出既比耳機系統專用
(當時crystal 只出過RCA > 3.5的線, 官方叫佢做ipod線)

敝除老番/抄襲/DIY迷團, 個人覺得piccolino的聲音質素很高, 對比原廠crystal 仍欠了點透明感, 聲底也偏硬, 但跟原廠一樣中高頻都有種華麗的質感, 值得一玩 ( 雖然piccolino價錢都及得上piccolo了)
在ZX1 搭W4R時用上piccolino , 中頻怕會偏朦, 而W4R的音埸也發揮不出piccolino的質素, 只怕結果是貼錢買難受.

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jasone_ti + 30 + 30 用家心得

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

peterwongPW 發表於 2014-4-6 20:28
http://item.taobao.com/item.htm? ... 4&_u=6fnneu3212

真品圖,你 ...

Peter Ching,

唔該哂, 又學到野!

可能係你說穿了, 間公司要回收條線.
佢地話supplier俾錯咗頭(Replica), 而唔係Oyaide.
所有express post 費用佢地支付.

等佢地寄返來再俾Ching驗證下, 希望你唔好收我consulting fee.