設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Budget-fi

[隨身耳擴] [以機會友] 短聚小試 Amaze Audio 6.8

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

76767 發表於 2014-4-8 11:23
所以我覺得換opamp 來講太多變數
用番原配先會有可比性
始終 627 637咁貴 仲要個價唔包.......

其實小弟最初買番去得原裝49710MA, 都算係聽過
佢既分析力唔錯, 但整體比較乾, 控制力亦非絕佳, 個人認為推耳牛強差人意, 但推入耳尚算可以
之後一路runin都無再仔細去聽...
入手其他opamp後根本無意欲再去聽番...

如果師兄唔介意等你好番我地一齊去試都得
我明白師兄純粹一片好意, 見你知識亦非常豐富, 有機會真係想跟你學下野

星級玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-8 01:44
我個人會想試8620BRZ的表現, 以及128SM的表現呢, 可惜手頭上都沒有存貨

應該試 8610 先啱,8620係雙運放。

128SM 我借比muffy試過裝落6.8度,聽感可以問下佢。 我就無聽,只係聽過 637sm.

我手上有 627sm 同 128sm 。
我部amp 行一雙一單之運放,627sm x 2 + 128sm 係我至愛。

試左 muffy 粒 637sm x 2 + 128sm 唔多啱我聲,後有師兄建議試 637sm x2 + 627sm , 一想也是。

遲下約muffy再借 opamp , 師兄到時一齊試下,比下意見
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

星級玩家

76767 發表於 2014-4-8 11:23
所以我覺得換opamp 來講太多變數
用番原配先會有可比性
始終 627 637咁貴 仲要個價唔包.......

的確試下野唔使下下SM, 如果一定要SM先聽得部野好極有限。

不過SM的確毒品,真係一試難忘。

SM 雖然貴,好在portable都只係用兩三粒,貴極有限。 唔似家用可能要十幾粒咁上就真係毒都無能為力啦。

提一下, SM opamp never trust taobao! 仲有知名online shop買SM多數都免運費
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wankwokyuen 發表於 2014-4-8 08:40
支持,師兄下次约迷小弟,可以嗎?
或其他師兄可以约迷小弟見識下,可以嗎?
小弟也玩一些opamp..

請問你有沒有回覆錯人了?
因為我沒有這部耳擴呢。

銀級玩家

stevenyu2000 發表於 2014-4-8 12:09
應該試 8610 先啱,8620係雙運放。

128SM 我借比muffy試過裝落6.8度,聽感可以問下佢。 我就無聽,只係 ...

哈,咁啱我用緊舊番皂amp都係627SM x2 + 128SM 3 channel

科林玩家

stevenyu2000 發表於 2014-4-8 12:19
的確試下野唔使下下SM, 如果一定要SM先聽得部野好極有限。

不過SM的確毒品,真係一試難忘。

我都係得對111bm咋
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

Hoyan 發表於 2014-4-8 12:25
哈,咁啱我用緊舊番皂amp都係627SM x2 + 128SM 3 channel

Same as me , 3 channel .

Looking for the performance of 637sm x2 + 627sm

銀級玩家

stevenyu2000 發表於 2014-4-8 12:29
Same as me , 3 channel .

Looking for the performance of 637sm x2 + 627sm

你個係Pimeta V2 吧。

星級玩家

Hoyan 發表於 2014-4-8 12:33
你個係Pimeta V2 吧。

No, its a DIY AMP

高級玩家

muffy 發表於 2014-4-8 02:24
非常感激師兄咁熱心而且中肯既分享文
因為約得太急 (前後都係半小時...), 所以我無準備其他opamp, 呢點非常 ...

唔知有無機會試下muffy大大部X5, 6.8同opamp呢?
雖然只有一面之緣, 但仲未正式一齊交流過試野呢
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!