設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] 初心者 打算展開靜電之旅... 求各路高人指點...

新仔玩家

靜電耳機, 之前都聽過下, 不過未真係去了解係咩。o岩o岩去head-fi 睇到依張相, 原來係咁, 我明了

評分

參與人數 3威望 +28 金錢 +28 收起 理由
goodabc2010 + 9 + 9 真心笑左
黑翼菜鳥 + 10 + 10 SORRY我笑了出來
jasone_ti + 9 + 9

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 16:50
唔夾@係指的咩?

如果以而家推動圈既情況, 我覺得無咩問題...

相信budget-fi兄指的是電的質素吧
因為stax對供電很敏感,出來的效果可以差很遠
亦是stax最麻煩的地方
總受

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jasone_ti 發表於 2014-4-20 16:51
0字頭我也未試過
而且0字頭是否最適合你也不一定
要試的話2170會是體驗stax的魅力的一個基本set

都係搞水貨多了, 留意緊偉大既kakuku ...

xh好似好舊了...

而家入門係2170

但如果入門2170玩一排想升級, 賣出去好難搵到人接手... 死貨

都係407或者507起步...

amp就係323S, 006Ts個兩部

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 16:50
唔夾@係指的咩?

如果以而家推動圈既情況, 我覺得無咩問題...

靜電對電力的需求遠比動圈大,電源的好與壞會更直接反映出來,不是換個電源線或換個拖板的程度。

玩靜電跟玩動圈是完全不同的慨念,玩得好動圈的系統轉玩靜電會難聽也是常有的事,所以我建議你初玩就入套最易搞的靜電系統,評估一下家裡電力的狀況,之後再升級也不遲
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jasone_ti 發表於 2014-4-20 16:55
相信budget-fi兄指的是電的質素吧
因為stax對供電很敏感,出來的效果可以差很遠
亦是stax最麻煩的地方 ...

j兄你而家仍然係靜電用家?

電源需吾需要用到再生電源?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 16:56
都係搞水貨多了, 留意緊偉大既kakuku ...

xh好似好舊了...

2170用的amp就是xh, 跟舊xh最大的不同就是電阻從tkd換成普通5%金屬膜電阻

(當然舊版好聲非常多)

另外stax的driver由507對下的都是一樣的(除了signature系列),只是earpad和線不同

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-20 16:59
2170用的amp就是xh, 跟舊xh最大的不同就是電阻從tkd換成普通5%金屬膜電阻

(當然舊版好聲非常多)

但佢又有307 ...

amp都有四台... 323S, 006TS, 727A, 007TA ...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 17:01
但佢又有307 ...

amp都有四台... 323S, 006TS, 727A, 007TA ...

我指耳機的driver, 234頭的都是一樣的,earpad和耳機線就不同,而stax耳機線的分別非常大

"哀傷浮遊 別冊"

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 16:58
j兄你而家仍然係靜電用家?

電源需吾需要用到再生電源?

我是呀
靜電是我的最愛

再生電源我沒有用,主要是沒錢
而且再生電源很難玩也是另一個原因...
總受

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jasone_ti 發表於 2014-4-20 17:03
我是呀
靜電是我的最愛

手上有幾首用動圈聽齒音好勁既錄音...

好想而家有套靜電去聽聽睇下咩情況

407/507既解析度係好過th900/hd800?