設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: loadinglove

[討論] 耳機有冇可能做到喇叭的結像定位(?)?

專業玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-27 21:59
我勸樓主你從新做一個系統來重現類似的效果。

基本上要做類似效果要由訊源開始更換,比較一下cd, lp, ca ...

你又講得幾岩
正如上面d師兄所講
耳機有物理既天限
難以重現喇叭既效果
想以耳機聽到喇叭既效果的確有點強人所難
與其重新組建系統 倒不如專心玩好耳機
(家中唔方便用喇叭 )

題外話
我見L.K.S audio雙ess9018 dac 係隔離hifi版講到幾好咁
唔知有冇師兄試過?
心態 決定境界

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-4-28 00:32
你又講得幾岩
正如上面d師兄所講
耳機有物理既天限

我推薦lks的9018 rev2.2套件,但不推薦9018成品機即雙春李加乘
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-28 00:45
我推薦lks的9018 rev2.2套件,但不推薦9018成品機即雙春李加乘

師兄你講呢套?

http://item.taobao.com/item.htm?id=19173082305

講明「本套件大部分元件为贴片元件,提供给高级DIY玩家 ...... 因为全部零件需要买家自行焊接焊,所以请技术不过关的同学慎重选择!」我怕用家 handle 唔到喎!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-28 01:48
師兄你講呢套?

http://item.taobao.com/item.htm?id=19173082305

配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、机箱)

另外把缺了的都買就行,我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大

"哀傷浮遊 別冊"

專業玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-28 03:50
配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、 ...

對於一個零diy電子經驗的人來說
會不會太難?

其實我比較在意的是無機箱問題... 無箱好易封塵
心態 決定境界

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-4-28 11:35
對於一個零diy電子經驗的人來說
會不會太難?

其實這款dac套件是有成品的,叫做clones audio sheva, 做功設計聲音都比雙春李加乘好很多,主因是電源機箱都做得很不錯,選料也很獨到,而當然價格就高達1599英磅

"哀傷浮遊 別冊"

專業玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-28 11:59
其實這款dac套件是有成品的,叫做clones audio sheva, 做功設計聲音都比雙春李加乘好很多,主因是電源機 ...

1599鎊

我都係研究下點玩好lks

師兄你個名真係改得太好 budget-fi...
心態 決定境界

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓上有師兄說得很對,用crossfeed filter 會影響音質,但卻不一定是洪水猛獸,君不見最新的McIntosh MHA100耳擴都設有Headphone Crossfeed Director(HXD)?

樓主可以試吓diy一個最簡單的,只要幾粒電容和電阻,下面的link圖文並茂,
http://www.rock-grotto.co.uk/crossproject2.htm

若接受到可以再整個可調教的,配合唔同耳擴耳機玩。
http://web.archive.org/web/20090521143201/http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/passivefilter.htm

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-28 03:50
配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、 ...

師兄個句「我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大」是重點,但有 D 分享唔啱聽希望唔好介意!

當大家問緊由 A 去 B 應該搭乜車,地鐵好 D 定小巴快定時,師兄往往出來建議話自已揸車最快,過程最優質,計電油個價亦是平的,學揸車其實唔難,.... 有時真係唔知點回應好。

其實唔係第一次係咁,我係見師兄上次講 6.8 時,話某某 amp 平過 6.8 又好好多,我滿心歡喜去搵來睇下,原來是 Kit 來的,要自已砌,個新價其實平唔過 6.8,成品計的話比 6.8 貴一倍有多,唔識砌即刻收聲啦!

我自已都管過廠仔,大致上一件成品 BOM  (連埋機箱 金工) 去到 30% 已經死得,因為廠房人工和 overhead 又要 30%,Cost of Sales 和 logistic 又 10%,仲要交稅啊之類,所以件野出廠 (批發價) 係 $1000 的話,剩計 BOM (PCB + 料,即係所謂 Kit set 啦) 點都唔會過 $300,到客既零售就隨時 $1500 (零售價)!

所以當大家都講緊產品時,個價值係好難同 Kit 去比的,就以今次為例,我都好知「焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、机箱)」時,Post76 有幾多人識攪到套靚仔小既機出來囉!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-29 12:05
師兄個句「我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大」是重點,但有 D 分享唔啱聽希望唔好介 ...

以9018這個案例來說, LKS本身就是賣kit的, 你在香港買到所謂的"成品" 只是所謂的積木機, 是kit搭kit出來的。

我只是建議另一套kit而已, 反正兩者買番來都是要大搞的, 如果不喜歡還是可以買回"官方成品", 我只是提供另一個選擇罷了。

說到6.8, 我記得我建議的是crack, 花100USD就能提供裝機服務的, 而0147方面, 亦有非官方的裝機服務, 就看你信不信了。

而kit只是一個建議, 是比較便宜的, 做到就做, 做不到就買廠機, 如果你問我廠機我一定會答廠機, 就是這麼簡單。

另外作為一個diyer, 我通常會建議一些散件類的產品, 并沒有"唔識就過主"的想法, 如果師兄覺得不滿, 直言就是, 我也一定會道歉的

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

"哀傷浮遊 別冊"