設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dezispop

[入耳式] 【12單元耳已爆】JHA Roxanne AKR03 VS JHA16pro舊版 / 個人聽感分享

黃金玩家

打算訂roxanne CM嘅我,
聽咗幾日akr03, 去埋耳機舖試universal fit roxanne,
不論我自己,其他head fi forum玩家,甚至係耳機舖staff, 都得出「暗and濛」嘅comments

正當我愈聽愈失望,
兼開始search noble kaiser K10資料嘅時候,
突然醒起一件事
喂大哥!其實roxanne根本係一隻CM喎

即刻除耳棉,用力將耳機推入耳,將透明導管盡量緊貼自己耳道,盡量營造CM聽感

一play,,JH16pro舊版聽感通通feel到晒
再細心聽聽,低頻更有輪廓,人聲更厚實,細節更出,高頻延伸好 (不過略嫌含蓄,run-in應該有改善),聲音細膩度同16pro打成平手,基本聲底都係聽pop, dance爽過聽classical

識玩AKR03 / universal fit roxanne一定係咁玩
1,耳棉令低頻「焗」同「聚」,用細粒耳膠再DIY是常識吧。
2,在不損害耳機(人為損壞無保養呀)情況下,DIY改裝,令透明導管更接近耳道,方法我無研究,交返俾高手處理。

其實呢個方法,試其他cm demo一樣用得,起碼聽得出cm本身嘅聲底同特色

成個人爽晒,繼續等roxanne 平衡線然後出手
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
goodabc2010 + 9 + 9 超正!

查看全部評分

黃金玩家

lokkk 發表於 2014-4-29 22:12
聽左咁耐都係適應唔到
而家反而聽16pro多過Roxanne, 無辦法太難聽

巴打,我諗我地跌入同一個思想陷阱,就係忘記咗roxanne係一隻cm, 要聽原味係要花功夫DIY

頭先用akr03聽一隻我以前經常聽嘅live recording 'jazz at the pawnshop' , 層次感同現場氛圍同16pro有明顯提升,勁爽,當然要計埋ak240嘅機能,巴打你可以試吓,headfi forum有好多cm用家mention係16pro升級版本,我而家信了,聲底無大變化,不過人聲厚實,聽返louis armstrong勁有feel

高級玩家

dezispop 發表於 2014-5-4 12:13
巴打,我諗我地跌入同一個思想陷阱,就係忘記咗roxanne係一隻cm, 要聽原味係要花功夫DIY {:1_34 ...

陷乜鬼阱, 佢出得universal fit就係universal fit, 點解要話佢係cm
你咁講同係比藉口自已等自已好過d有咩分別
如果你咁講, 佢呢隻universal fit既設計就更加做就佢成為一隻失敗品

聲音密度roxanne係比16pro高, 但煲過一排d低頻唔係收緊, 而係消失
扭大個low又矇返, 如果多左o個少少提升而要去接受佢呢d缺點, 呢隻所謂既"16pro升級"我就唔識欣賞了

不過咁啦, 聽感就好主觀既
而且我木耳唔多識聽, 唔識講d好中肯既說話

Roxanne就係Roxanne, 雖然我未聽過AKR03
但同樣在3.5mm頭好情況下去聽我相信兩隻會係一樣的

有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

黃金玩家

lokkk 發表於 2014-5-4 12:51
陷乜鬼阱, 佢出得universal fit就係universal fit, 點解要話佢係cm
你咁講同係比藉口自已等自已好過d有咩 ...

當然,universal fit設計唔夠周詳係敗筆,而我一向目標係roxanne cm, 第一耳聽universal fit真心拗底

想當年玩10pro都有玩改耳膠改善聽感,想令universal版發揮最佳表現,DIY係一個方法。

高級玩家

dezispop 發表於 2014-5-4 13:33
當然,universal fit設計唔夠周詳係敗筆,而我一向目標係roxanne cm, 第一耳聽universal fit真心拗底 {:1 ...

咁師兄應該係以"Roxanne的Universal Fit設計上有問題"前提下去DIY xxx改善聽感/音質
而唔係"Roxanne本身係一隻CM"的前提下去講

你咁樣做係好混淆視聽的

我唔否認用唔同的膠/方法係可以令對野好聽d
但師兄本身都應該要注意自已的表達方式
你知啦, 你話套玩具ECT提供的
一陣好似某d出名的師兄咁講錯野又搞出個大頭佛就無謂啦
FINE!

黃金玩家

lokkk 發表於 2014-5-4 14:26
咁師兄應該係以"Roxanne的Universal Fit設計上有問題"前提下去DIY xxx改善聽感/音質
而唔係"Roxanne本身 ...

其實都係開心share only。

如果入universal fit roxanne,
又覺得音質唔夠到肉,建議diy耳膠同喺透明導管下功夫,去呈現耳機實力。

黃金玩家

又覺得音質唔夠到肉,建議diy耳膠同喺透明導管下功夫,去呈現耳機實力。

黃金玩家

同時落返個disclaimer,「提供」嘅意思係工作關係外借試用攞聽感only。

高級玩家

dezispop 發表於 2014-5-4 14:40

咁即係一開始roxanne已經係失敗既產品

如果真係鍾意roxanne既, 比我會建議人買CM版多過買uni fit再搞咁多野去令隻野"變返正常"
FINE!

黃金玩家

同時落返個disclaimer,「提供」嘅意思係工作關係代理借出試玩攞聽感only。