設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 琴晚攪左成晚終於攪掂部wii

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
琴晚攪左成晚終於攪掂部wii, 有幾次都攪唔掂諗住投降打俾定兄求救...因為我有d步驟做錯左..........不過見到定兄個post都話不要問, 只有做, 最終都ok左, 部機本來由3.1 而家升左4.1, 仲可以用usb loader添. 等我簡單咁講下個正確步驟, 只於所需既file同安裝個別software既方法就要大家上網搵喇~

1. off 左wiiconnect 24
2. 裝HBC
3. TRUCHA BUG RESTORER
4. 裝CIOS
5. 4.0以下既機就先裝4.0 FIREWARE UPDATER, 上到4.0之後再裝4.1 FIREWARE UPDATER
6. 裝USB LOADER
7. 如果玩GAME果陣出002, 就響HBC用BACKUP LAUNCHER黎開GAME, 不論用碟OR USB玩.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

係呀,就係咁簡單,盡量用 Firmware Updater 或 Downgrader 去升降 (不建議降) ,唔好用d Offline Patch,有時d Offline Patch 係比美版機用,d人日版機又走去用,輕就小問題,重則開唔番機,d Offline Patch 全部 FWD 來 FWD 去,超信唔過,就算發帖者試過,都唔代表佢情況同你一樣,所以用 Firmware Updater 上網升 (唔係官方果個),係最可靠的,無Router就比錢買個,好過死機時仲慘!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係呀,就係咁簡單,盡量用 Firmware Updater 或 Downgrader 去升降 (不建議降) ,唔好用d Offline Patch,有時d Offline Patch 係比美版機用,d人日版機又走去用,輕就小問題,重則開唔番機,d Offline Patch 全部 F ...
阿定 發表於 2009-8-28 12:32

定兄, 多謝哂你響果邊既教學POST呀, 我琴晚試將POP'N MUSIC 轉去USB LOADER, 個ISO有4.6GB, 但係實質得3XX MB, 所以我用2GB USB手拍就OK, 想問下係咪大部份GAME都係咁呢??? 如果容量唔大, 我諗住買條8GB手指都OK喇~ 又或者你有D咩野PORTABLE HD推介呢???

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

定兄, 多謝哂你響果邊既教學POST呀, 我琴晚試將POP'N MUSIC 轉去USB LOADER, 個ISO有4.6GB, 但係實質得3XX MB, 所以我用2GB USB手拍就OK, 想問下係咪大部份GAME都係咁呢??? 如果容量唔大, 我諗住買條8GB手指都OK ...
JKC710 發表於 2009-8-28 12:37

我拆左果PS3 的 40G HDD 回來,然後買左個盒比佢,再買返果250G 比 PS3用,一舉兩得!

Wii d Game 好多都係500M- 1G,原則上8G/16G手指已經夠用,我自己最近換左粒 16G 改機 chips ,可以直接load game 入去粒chips,唔駛理USB Loader 果d 麻煩野,直情當正版碟咁load,評測應該呢兩日會發佈,有興趣可以留意下,不過粒野唔平!

行動組版主

仲有,緊記 USB Loader 係唔完美的,已經有不少人用過 USB Loader 打 MH3 online 被 Ban 了!

鉑金玩家

仲有,緊記 USB Loader 係唔完美的,已經有不少人用過 USB Loader 打 MH3 online 被 Ban 了!
阿定 發表於 2009-8-28 13:02

咁想問下如果我而家玩正版MH3會唔會被人CHECK到部機有改動過呢??? 另外如果我ps 3換hdd, 我ps store既game back唔backup到??? 定係要裝完新hdd改download過呢??? 因為我之前同人合購左 battlefield 1943

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

心郁郁都想改左部wii去

鉑金玩家

心郁郁都想改左部wii去
呀牛 發表於 2009-8-28 14:02

改啦, 好簡單~

行動組版主

咁想問下如果我而家玩正版MH3會唔會被人CHECK到部機有改動過呢??? 另外如果我ps 3換hdd, 我ps store既game back唔backup到??? 定係要裝完新hdd改download過呢??? 因為我之前同人合購左 battlefield 1943 ...
JKC710 發表於 2009-8-28 13:39

係果邊的PS3區,我有詳細教學點樣換 PS3 HDD,上至備份,下至拆羅C都有教學,可以參考下,合購Game完美保留

P.S.: Post76 我都有貼過教學,但係回帖來的,search唔番了

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定兄,我想請教o下,我有部 Wii 美版機 + 最舊o個隻 WiiKey,不過已經成年都無郁過,對上一次 update 已經係為o左玩任天堂大亂鬥o個次,依家玩返o的舊 game 都仲得,但係如果想玩新 game 係咪都要攪攪佢先得呢?懶去 hkcc 追 post