設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chyhm

[教學] 窮人淺談釘腳與黑麻的運用---解答篇

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

沒有動氣
我只是覺得毎件器材及附件都要親身聽過用過夾過才好作出評論
不是看完其他人或書本上的就總結作出評論
及環境共震其實最重要   環境共震如搞得唔好器材補品點靚 都冇用

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我有一個問題想請教, 如果已經係雲石地板, 仲有冇需要加黑麻係地下呢?
小瑟 發表於 2009-9-1 09:48

第一天然石對特定的音頻是有共震反應
第二黑麻與南非黑及黑金石等被發燒友強力推薦的天然石系隔墊
第三的是雲石一樣會導震!佢會把低音炮的力量導走!用黑麻有效把力量集中在一處!令低頻能快速收放!
第四黑麻會提升低頻聲段!我暫時還弄不清是為低頻增益,還是把中高頻減低……
最感動係部超過十几年的老爺CD機還用得(Pioneer PD-T06 CDplayer)

鉑金玩家

沒有動氣
及環境共震其實最重要   環境共震如搞得唔好器材補品點靚 都冇用 ...
kingyan 發表於 2009-9-1 11:13

kingyan hing,
可以分享一吓經驗嗎?你在家中試過?
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

10# kingyan

師兄!係我寫得唔好........

不過我有一日爬書.......
見到筆者訪問S.黃小姐......
用80萬器材來試佢的新大碟......
我就想點追呀.......
如果器材追唔上,基本理論都也可以跟得上吧.......
怎樣才叫用法,擺法正確......
我想我們很多人還需大師兄你的指點........
多謝你的指導.......
最感動係部超過十几年的老爺CD機還用得(Pioneer PD-T06 CDplayer)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

沒有動氣
及環境共震其實最重要   環境共震如搞得唔好器材補品點靚 都冇用 ...
kingyan 發表於 2009-9-1 11:13

『環境共震其實最重要   環境共震如搞得唔好器材補品點靚 都冇用』
這是真的很重要!
不防直言.......小友玩釘玩黑麻都是由上個星期三開始的.......

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

1 question:
最好放釘腳一類的墊物在黑麻.  So is it Speaker>釘腳>黑麻>釘腳>地下?
Terenceyip 發表於 2009-9-1 09:57

朋友!這要視乎你的喇叭了!
假如你想利用黑麻的聲音導向,你可以直放把喇叭放在黑麻之上!不然想黑麻來隔震、就在喇叭底加釘吧。黑麻底也不一定放釘,五元和象棋也不錯嘛!放釘就靚仔D!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

4.有否需要用到六面車邊(打磨)的黑麻石?(即上、下面加四邊)
在臺灣就有大師級的玩家用到車6面的黑金石了!我自己就格價了20吋X22吋車5面黑麻是$230,而車6面就需要$470,你自己決定自己有幾發燒了!

小弟之前想訂一塊 13" x 13"1/2 , 5 面磨光(即上面加四邊)黑麻石是$130 , 但六面要收 $300 !!!
去另一間佢地教我上面加四邊磨光 , 底磨滑 , 出來0既效果唔錯 , 底的十分平滑 , 只是相對面的啞了一些 , 但收 $170 , 用得過呢 ~
TV:42PY800 / PROJECTER : Sony G70
AMP:Pioneer LX83 + MCLNTOSH MC7106
BDP : OPPO93/PS3/N3
STB:MTV 3000/5000
SF : AVANCE-EPSILON 910AV
SC : Klipsch C1  
SS : MK M4T
SUB : YAMAHA

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

4.有否需要用到六面車邊(打磨)的黑麻石?(即上、下面加四邊)
在臺灣就有大師級的玩家用到車6面的黑金石了!我自己就格價了20吋X22吋車5面黑麻是$230,而車6面就需要$470,你自己決定自己有幾發燒了!

小弟之前想訂一塊 1 ...
simon 發表於 2009-9-1 14:45

多謝師兄!
能否詳細小小怎樣用兩件黑麻石一起用呢!
小友十分有興趣!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我以前在底音加黑麻石墊底,d聲返而曚左
pinkhung 發表於 2009-9-1 15:40

大師兄!黑麻石不是萬能插頭!真的有些器材唔受的!
你有否改試貴價實芯木。
不過小友反想知道師兄那時候是怎樣用的?

黑鑽玩家

AV道友

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

21# chyhm
非常多謝chyhm師兄分享心得 ytr.gif