設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[入耳式] 相見恨晚~入手Sennheiser ie800+其他耳機短評(新增全模耳塞聽感)

星級玩家

kiutao 發表於 2014-7-20 19:36
哈哈,呢套set up都唔平,師兄,有錢就去馬

主要係太重太大,如果唔係我都會買HUGO

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟跟師兄的情況有點相似,我也是BASS HEAD,也是除了音場和人聲,最看重的就是低頻表現,家用的也是HD650,出街用的是846,買的時候原本目標也是IE800,但就是擔心配帶唔好影響低頻。雖然846已經是非常好帶,而且帶得好時,低音是能直刺耳道G點。但當有動作時,就很容易脫離最佳位置,需要經常調整,這也是大耳罩沒有這情況而帶來的優點。看見師兄的全模IE800,令我有點衝動,也做一隻全模IE800,師兄可以給我詳細的地址資料嗎。

另一方面,師兄說在驅動良好的情況下有接近HD650的水準,可能是我的HD650未煲好 (慢火煲了一個月而已),師兄可否分享下你推HD650的設備嗎,還有是全模下的IE800跟HD650,又如何評價呢。謝謝。
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

星級玩家

dennis33kwong 發表於 2014-7-21 07:27
小弟跟師兄的情況有點相似,我也是BASS HEAD,也是除了音場和人聲,最看重的就是低頻表現,家用的也是HD650 ...

嗯……我當初都有考慮過846,但我會覺得846嘅低音同800嘅表現形式好唔同,846嘅低音似係瞄住一個「點」打落去,比較彈同刺激,而800係向住一個「面」撞過去,冇846咁彈,但較有氣勢。如果你很喜歡846的低頻的話,你確定你真的喜歡800的表現方式嗎?即使加了全模塞,其表現方式也不會變,只是加強。

再來說說650吧,DAC方面係LKS audio 雙9018果部,枱擴係Corda Concerto 。我唔會話我套野推得非常好,因為650個頂可以去到好高,我用中位價器材推就出中位價聲音咁囉,只係適當的驅動。650嘅聲音係偏厚暖的,所以我覺得應該用中性聲音嘅amp去推去攞番個平衡。係Concerto 嘅驅動下,人聲不是很前,但頗有一份味道,有感情而暖潤,音場開闊(當然比ie800要大),低音下潛亦深(但我覺得力感係ie800更強,因為入耳),細節的表達比ie800略高一點,整體上的聲音比ie800更飽滿。
PS: 650真係很欠煲,繼續加油lol

至於加左全模的ie800呢,我昨夜試下換番普通耳膠對比了幾次,發覺原來分別也不小,最明顯的是聲音在全模下更綿密飽滿了,低音力感更強,而人聲亦前番d(同冇咁刺,雖然刺主要係因為首歌錄音做得唔好)。

以上。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-21 13:47
嗯……我當初都有考慮過846,但我會覺得846嘅低音同800嘅表現形式好唔同,846嘅低音似係瞄住一個「點」打 ...

846比我感覺較硬同濛,對比ie800差好遠,如果以2手價來說,ie800都算抵玩。
依家俾你毒一毒,心動想入對,再加半模或全模。但師兄知唔知道半模跟全模有何分別呀?

星級玩家

kiutao 發表於 2014-7-21 15:49
846比我感覺較硬同濛,對比ie800差好遠,如果以2手價來說,ie800都算抵玩。
依家俾你毒一毒,心動想入對 ...

真係唔知冇試過,但匯聽果度話全模隔音再好d同舒服d

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-21 16:05
真係唔知冇試過,但匯聽果度話全模隔音再好d同舒服d

師兄,咁全模隔音程度去到幾高呀?

星級玩家

kiutao 發表於 2014-7-21 16:35
師兄,咁全模隔音程度去到幾高呀?

8~9成啦
因為ie800係有開背孔,所以冇可能100$隔到音

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-21 17:47
8~9成啦
因為ie800係有開背孔,所以冇可能100$隔到音

Oic,有9成就good啦,最好有er4嘅3節膠威力

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2014-7-21 13:47
嗯……我當初都有考慮過846,但我會覺得846嘅低音同800嘅表現形式好唔同,846嘅低音似係瞄住一個「點」打 ...

師兄描述得非常到題,Sennheiser的低音表達方式,在HD650處已經感受得到,我也非常喜歡,而且動圈的味道,真的非常吸引,師兄可以給我制做商戶的資料嗎?
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

星級玩家

dennis33kwong 發表於 2014-7-21 19:56
師兄描述得非常到題,Sennheiser的低音表達方式,在HD650處已經感受得到,我也非常喜歡,而且動圈的味道 ...

這一間
http://www.hearingtune.com/tc/centre/contactus.php

佢地做IE800的耳塞很有經驗(好多人揾佢地XD)