設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 暑假補習班2014~(完成最後一款 29樓Batman Arkham Origins小評)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家都知我平日係好少時間打機,所以今個暑假同往年一樣都盡量玩多少少...當然係指舊game。如果今次可以完成到4至5款都叫做超額完成喇。

上年紀錄

進度:
Grand Theft Auto V - (已爆~ 2樓小評) - 9/10分

Assassin's Creed III - (已爆~ 7樓小評) - 7.6/10分
YAIBA Ninja Gaiden Z - (爛尾~ 9樓小評) - 不予置評
Assassin's Creed IV Black Flag - (已爆~ 21樓小評) - 8.4/10分
Batman Arkham Origins - (已爆~ 29樓小評) - 8.8/10分

評分

參與人數 1威望 +50 收起 理由
SonSon + 50

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

感覺打咗成個月,最後以happy ending爆機,支線任務盡做(收集元素除外),完成77%。想繼續打都冇心機打落去。一黎個人唔太好sandbox,二黎遊戲都未吸引到要人廢寢忘餐的地步。所以都唔講太多,只能夠讚揚R星喺放開式遊戲處理上確係有一手。特別係今集玩三主角,每個角色的主線及支持排序上會花去唔少功夫,故事都頗為精彩的。@肥狗仔@事前擔心不時轉用唔同角色可能會影響代入感,不過出黎嘅效果比想像中要好,唯獨個人厭佢部份角色個性唔夠突出,好似中後期Trevor氣場絕對力壓於其他人物,搞到Franklin好似成個鵪鶉一樣。Michael個電影夢其實可以有更多玩法上的延伸,但可惜最後都係跟劇情走的。同樣道理,打劫任務其實可以整埋分支任務。

相對GTAIV,今集算係重回正軌,起碼撇除經常掛喺口邊嘅自由度/真實,gameplay都有好多花樣,亦終於可以一嘗做有錢佬嘅滋味。 default有樓有公司有靚車揸,主觀上叫做有個"享受生活"嘅環境,唔再係又係嗰啲哩頭去完做小混混轉頭去打高爾夫嘅違和感。

畫面之前都講過吓,稱得上係上一代主機的表表者,除咗路人甲同屏數量較少之外...整體係款不容置疑的3A大作,期待次世代版可以整多D街頭互動出黎。

個人評分: 9/10

黃金玩家

獨立戰爭就是好~

黃金玩家

又入手特價game,真係長命債長命還。

黑鑽玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-7-9 15:01
又入手特價game,真係長命債長命還。

c兄慢慢享受!
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

jamesbond168 發表於 2014-7-9 16:12
c兄慢慢享受!
(Post76 Android 手機版送出)

到時就唔止哩兩隻喇

黃金玩家

今日終於爆咗機,大概花咗十嶺個鐘,首先我要承認自己俾哩隻game欺騙咗感情同時間。一開始的劇情鋪排其實唔錯,好有倚天屠龍記的既視感。無奈遊戲太多地方影響咗敘事,包括Desmond的現代情節,同埋三日兩頭的時間推進及場境變遷。雖然有關設定無礙於體現史詩式故事,不過講到要細品主角成長的心路歷程,Ubisoft仍然要向Naughty Dog學習學習。

故事都由佢喇,Assassin’s Creed以本人有限嘅經驗深知到主線可以好快完成,加上今次加入海戰,可探索嘅範圍都唔少,所以未入到紐約之前本人已經將波士頓及開拓地的堡壘逐一攻陷。而重點係因為先前見預告片入面主角可以飛簷走壁,又可以扮泰山喺樹林中飛舞,以為今集的暗殺及逃脫過程會非常有趣。點知由拔刀果一刻起...我@#%#&,打到好似無雙咁樣。我唔明點解主角咁好抽都仲要扮刺客,哩條友根本就係做劍士的料,心唸佢老母一定揀錯職業。

之後玩到中後期,對於一大堆暗殺任務﹑解放任務,本人一邊掛住劉馬車嘅金句: "面對死亡,我唔害怕",一邊砍殺英兵。老實講,主角的通緝令已經非常容易就可以一筆勾銷,哩家敵人仲要咁弱,堡壘四面圍牆亦擺明車馬叫你硬碰。有時比人發現想體驗下走佬滋味,事後都會覺得自己攞苦黎辛。可見遊戲根本上喺設計階段就出咗問題,之後平衡工作又一錯再錯導致如此局面。

另外遊戲地圖其實都有做成開放式世界的潛力,但實際上玩家仍然要好似RPG咁樣切換版圖。既然稱得上當時系列最大投資,有咁嘅要求其實都唔係強人所難。而最唔能夠接受係支線任務除左家園任務還算有點新意及完成欲,其他都係千篇一律的內容,就好似紐約同波士頓的建築物,都係同一批建模配上不同擺位而已。所以喺紐約打滾咗一段時間後@肥狗仔@就正式向支線任務說不,拒絕再浪費時間(利申: 非成就犯)。

今次本人好似插得隻game好金,都講下值得一讚嘅地方。除左故事之外,海戰絕對係本作最大亮點。簡單的操作換來無比快感,雖則話與岸上的內容一比之下有點牛頭不對馬嘴,亦增添咗抽離感,但講到尾對流程有好大程度的調節作用,如果冇咗海戰本人真心恐怕自己捱唔到去爆機。

哩隻《Assassin’s Creed III》稱得上又一典型商業化的犧牲者,希望黎緊嘅《Assassin’s Creed Unity》會讓刺客們做返自己嘅份內事。

個人評分: 7.6/10

黃金玩家

緊接係稻船敬二的作品《YAIBA Ninja Gaiden Z》。哩隻game自推出後劣評如潮,但見幾過癮就買返黎試試。遊戲什麼先唔講住,就係份說明書己經係近年見過比較厚道嘅一本。

DSC_0552.jpg DSC_0554.jpg

黃金玩家

最近前所未有的忙,不過未阻本人打機嘅熱情,本來係咁...之不過哩隻《YAIBA Ninja Gaiden Z》就連@肥狗仔@都要"退讓三分"。今日返屋企第一時間唸緊繼續打定直接出review,一輪掙扎後終於敵唔過自我,此因真心哩隻game玩一個鐘已經大概知道佢成個流程係幾咁重覆同苦悶。

首先要講係遊戲流程,本人玩左兩三粒鐘過咗三版,入面基本上就係斬喪屍 > 跳躍攀爬 > 稻船敬二的拿手惡搞,然後不斷循環。換言知你唔會喺本作中搵到任何新意。特別係關卡設計極之平庸,喺每章分開唔同關卡計分嘅情況下,重重覆覆的味度就更重了,所有場景就係為襯托喪屍,或者for你去玩忍龍戰神混合式的攀爬,果堆所謂解迷機關好似敷衍一樣了事,純粹搞笑都仲OK的。即使喪屍小卒仲可以令你爽翻夠本,但數量之多加上又係得一兩度板斧,玩家唔覺得膩都遲早斬到手軟。@肥狗仔@ loop咗幾次之後發現唔對路已經萌生收機之意。

話分兩頭,好多遊戲都著重遊戲性,關卡什麼都係浮雲。又睇下今次個系統,雖然遊戲主打群抽喪屍,但明眼人一睇就睇得出係戰神加無雙的混合體。遠程用"雅典娜之刃",近距離則用唔洗用劍嘅"黑旋風"。最攞命係操作上,如果你係玩PS3版就有福喇,因為X360版竟然用RB緩充鍵做擋格,仲要無得改。@#$%*&,此舉令我懷疑開發團隊究竟有無測試過遊戲。你PS3打鎗game識用L1/R1,哩家輪到X360玩動作game又唔識調返轉頭用Trigger,受害嘅就係我哩種玩家,打到遴遴迍迍不突止,仲要成肚氣。

今次冇爆到機就唔出分,@肥狗仔@只可以話玩《YAIBA Ninja Gaiden Z》較easy模式先係最理想,因為你可以享受到爽快嘅喪屍殺戮,但如果係認真mod咁哩隻打住忍龍旗號嘅遊戲由設計同操作上都係玩家嘅一場惡夢。稻船兄,你話日本遊戲未死都要立論有據先得架@@

個人評分: 不予置評

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

明白