設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: roychong2401

[討論] RIP碟小發現

黃金玩家

我有幾百 GB 朋友比嘅 FLAC, 揾同一隻碟 FLAC VS WAV,  WAV 係我用 EAC 做嘅, 喺 HiFi 比較完我將 FLAC 放咗一邊冇理佢, 幾年後我將 IPC 轉用 Rockbox, 因為可聽 FLAC, 再喺 IPC + IE8 / Momentum on Ear 試, 吓, 好聽得, 好似冇乜分別喎, 定係 IE8 同 Momentum 太差?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2014-7-18 21:03
如果套 HiFi 分析力足夠, 同聽嗰位經驗夠, 唔難聽出。剩係音場高低, 定位同口型大細, 老實, 用耳機我聽唔 ...

用耳機我連分辦 16/44.1 和 24/96 都無信心,AB 重複比較同埋用自已熟的音樂仲可能挑到骨頭,但就咁聽聽都聽到分別 (i.e., 不知情下實際使用或盲聽) 我非常懷疑,但用套好的 HiFi,分辦 24/96 和 24/192 也不太難!

我未試過係靚 HiFI 下比較同一個 rip file 既不同 lossless format, 所以極其量也只能懷疑。但用 player/ IEM 聽到同一個 rip file 但唔同 lossless format,仲肯定到係因為 FLAC 在 decode 前有解壓,我覺得好神奇,除非部 player 係非常 under processing power 又行緊好差勁既 multi thread process,連基本 task priority 都攪錯啦 !
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

耳機聽16/44.1 和 24/88.2 完全聽出分別的路過... 24/176更明顯

@以前用開EAC, 不過自從轉用DBPOWERAMP, EAC已經完全停用... 不過DBPOWERAMP比EAC敏感好多, 有時隻碟吾知係米質量差少少, 佢都顯示ERROR抓吾到, 要用EAC補抓

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-7-18 23:10
耳機聽16/44.1 和 24/88.2 完全聽出分別的路過... 24/176更明顯

@以前用開EAC, 不過自從轉用DBPOWERAMP, E ...

未用過 EAC,一過始就用 DBPoweramp 的路過!

AB 比較下聽到,定係就咁聽已可以肯定係 16/44.1 vs 24/88.2?
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

高級玩家

WallerHomie 發表於 2014-7-18 17:55
所以用iTunes既話 我會建議人轉AIFF
係無損冇壓過之餘 仲可以tag多d資料同加插圖/歌詞 ...

我以前用ipc炸彈時,都會特登轉做aiff,
貪佢易tag資料同cover
不過自從唔再用ipc炸彈,就切底同aiff講

高級玩家

關於wav等無損無壓縮同 flac等無損有壓縮嘅聽感分別,
我著實唔想咁“糾纏式對話”,
令我有幾分想起當年台灣“討論”usb線功效時,
有唔少人拋出一堆專業名詞/理論去否定usb線功效

每個人聽力,經驗以至要求亦有分別,
大把人用手機推原裝耳機已可以自得其樂,
亦有人好似我地咁同銀包過唔去,接受唔倒手機推原裝耳機

再講,唔同器材亦會反映出唔同效果,
最明顯例子係dsd同pcm,有d器材下天差地別,有d分別有限,
再收窄黎講,只論pcm嘅wav,亦有廠商主打16/44
就算唔係dac部分,耳機同amp嘅對訊源嘅還原程度亦有分別

我個人黎講,我以前試過幾部機,ab下,無壓縮(wav/AIFF)都比較好,
既然有左呢個同我認知基礎(jitter,電,解壓..等連鎖關係)無衝突嘅先例,
我唔排除有差距更明顯嘅情況,
所以我都會建議玩番最保險嘅wav,起碼確認係pcm下最好嘅格式
唔洗下下換野都再試一次,萬一聽得出又要成批歌轉過格式

當然如果聽唔出,或者覺得果少少無所謂,
為慳位著想當然係flac啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
m600 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2014-7-18 23:15

AB 比較下聽到,定係就咁聽已可以肯定係 16/44.1 vs 24/88 ...

AB 比較下聽到, 所以而家聽流行曲會全部升頻上24/88.2

定係就咁聽已可以肯定係@這個只可幾聽出渣錄音和靚錄音

交響樂, 比較多樂器個的場面就會上24/176

就甘聽只可幾分出HI-RES, 16/44.1, 你話要聽出24/88.2, 24/96, 24/176, 就難的

專業玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 23:15

AB 比較下聽到,定係就咁聽已可以肯定係 16/44.1 vs 24/88 ...

DB有冇咩要特別set?
同埋好似要比錢先有full ver.用?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

scene030112 發表於 2014-7-19 01:14
DB有冇咩要特別set?
同埋好似要比錢先有full ver.用?

好似係 full function 3個月試用版,定一個月?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

biid 發表於 2014-7-19 00:26
關於wav等無損無壓縮同 flac等無損有壓縮嘅聽感分別,
我著實唔想咁“糾纏式對話”,
令我有幾分想起當年台 ...

慳位不是重點,ID3 support 才是重點!