設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: stevenyu2000

[入耳式] ATH CKR10 開箱

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

試咗ckr9&10。
先講9啦,感覺唔似ath聲底。開頭以為有機會入手,但聽多幾首歌後,決定放棄。唔用amp情況下,人聲相對地入,比難散,低頻量少,質差啲。高音唔多亮麗咁。加amp後,情況唔算有太多進步,只不過人聲出咗好多,低頻更實,彈得更好,但三頻好似接唔到咁。音場唔及ie80,h2咁闊。
到10啦,聲底同9差唔多,今次直接用amp試,比較似樣,清好多,但都係慢,好似未run過咁(因新開出來俾我試,嘿嘿)。但相對音場闊好多,比9更耐聽。三頻接得好好,好聽過1964v3多多聲。人聲貼耳又唔尖,不過有少少齒音。高頻如果可以更順會更好。低頻都係量少,但質好,回彈夠力,但潛得唔夠深。
結論,暫時可以慳番啲錢,繼續儲錢入手ie800,哈哈。感覺9就會同h2同級,10就高h2半級啦。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 10 + 20 用家心得
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

kiutao 發表於 2014-8-25 15:22
試咗ckr9&10。
先講9啦,感覺唔似ath聲底。開頭以為有機會入手,但聽多幾首歌後,決定放棄。唔用amp情況下 ...

師兄,H2 係 S0NY?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ozrayyau 發表於 2014-8-25 15:50
師兄,H2 係 S0NY?

係呀,dma職員叫轉玩解碼呀,哈哈
除ie800,暫時冇一對毒到我。

星級玩家

新仔玩家

kiutao 發表於 2014-8-25 15:22
試咗ckr9&10。
先講9啦,感覺唔似ath聲底。開頭以為有機會入手,但聽多幾首歌後,決定放棄。唔用amp情況下 ...

先段時間唔係係香港試架。睇黎CKR9同10既個體差異的確唔細,唔同師兄既聽感都有出入。意想不到師兄咁鐘意IE800呢。

不過睇怕呢對唔煲開煲化既都唔見真章,唯有係度施加下壓力請steven師兄再更新下個分享啦

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2014-8-25 16:54
睇黎CKR9同10既個體差異的確唔細,唔同師兄既聽感都有出入。意想不到師兄咁鐘意IE800呢。

不過睇怕呢對 ...

CKR10 煲後聽感
Steven 兄都分享咗小量聽感 係第4頁

唔知Steven 兄依家煲成點
煲前煲後又真係兩回事
2000幾蚊有咁既質素其實唔錯 (係煲後)

星級玩家

新仔玩家

maurice326 發表於 2014-8-25 17:18
CKR10 煲後聽感

師兄你同steven師兄既分享都有睇呀,但係少少、少少咁睇到難以真正明白到呢對野嘛。加上係稍後既回文steven師兄都提及到200小時煲機過程都未太正式穩定落黎 真係好奇

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

maurice326 發表於 2014-8-25 17:18
CKR10 煲後聽感

只不過係小量聽感,哈哈。我試時,兩對都是新開,所以只係試咗剛開盒的音色。但整體來說,呢兩對都毒我唔到。依家想轉玩其他,玩換線同升級玩dac解碼。試咗pha-2駁ipc,用h2再加直用pha-2推出來嘅聲,發覺從未試過有呢種味道。

星級玩家

斯路 發表於 2014-8-25 17:24
師兄你同steven師兄既分享都有睇呀,但係少少、少少咁睇到難以真正明白到呢對野嘛。加上係稍後既回文stev ...

我隻10 仔尋日過200hrs,  人聲好出好有人性好實在, 位置就在面前, 輪廓鮮明立體, 高音尾音好長好靚, bass好彈, 鼓點好清楚, 沉得深速度快, 不過今日又另一回事。。。。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 10 + 20 用家心得
斯路 + 10 + 10 My very best wishes

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

pcromeo 發表於 2014-8-25 17:45
我隻10 仔尋日過200hrs,  人聲好出好有人性好實在, 位置就在面前, 輪廓鮮明立體, 高音尾音好長好靚,  ...

師兄琴日既CKR10同預(幻)想中發揮得盡既CKR10好相近,可惜呢對野咁飄忽呢 咁樣忽然黎個大轉變常唔常有呀?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kiutao 發表於 2014-8-25 17:24
只不過係小量聽感,哈哈。我試時,兩對都是新開,所以只係試咗剛開盒的音色。但整體來說,呢兩對都毒我唔 ...

依對10去到500小時果陣先叫開始定D

小弟才疏學淺, 咁我都忙裹偷閒咁再分享我小小既不專業聽感俾大家過下癮
我果對依家都1400小時

對比新開既10
新開既音色較重, 之後聽聽下會係濛咗
人聲較前, 定位唔夠清晰
有小小中低頻蓋過高頻既現象
簡單幾個字有D"濁"

煲後個人聽感
背景清晰咗同平衡返
有D 細節位出返黎, 定位正常返, 不過訊息量都係唔多
人聲就後返D
低頻小咗但有質同速度感有提升
高頻亦都唔錯