設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tamarwander

[頭戴式] 用開Sennhieser HD650, 要轉封閉式

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tamarwander 發表於 2014-8-23 22:14
好啦, 講到隔音功能, 似乎冇一隻係有我心目中既效果.

即如cup得對耳好密既LCD-XC, 我戴住佢同店員講野,  ...

附上幾隻耳機隔音資供參考:

Headphone isolation.jpg

資料取自 Inner Fidility:
http://www.innerfidelity.com/cat ... d-headphone-reviews

有圖有真相,希望師兄會理解密封式耳機的隔音能力和特性!

另一方面,好的 Closed Back system 的聲音是不會悶焗的,但聲場卻一定受影響,高度隔音的耳機,是不大可能擁有
又深又寬的聲場的,如你主要聽 Classical 的話,這將是一個無可避免的矛盾和取捨了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟自己用緊ed8,要用ed8黎聽大棚野應該有d難度啦,太多野的話ed8會處理唔到

我唔知師兄既口味,但ath的w5000/3000anv也很不錯的,不過和mf的相性就唔敢講啦

另外th600同900既分別除左質素之外,味道都好唔同,有錢入900一樣可以考慮600呀~
總受

星級玩家

新仔玩家

jasone_ti 發表於 2014-8-25 17:40
小弟自己用緊ed8,要用ed8黎聽大棚野應該有d難度啦,太多野的話ed8會處理唔到

我唔知師兄既口味,但ath的w500 ...

係近期新試到既封閉式大耳機入面,TH600係我最有興趣既其中一對,唔會太難推之餘亦有質素有味道。用ED8聽古典我亦相當喜歡;即使對於大棚野既掌控能力較差,我覺得搭配上可以從味道補救。

進階玩家

Andykong兄, 多謝你既隔聲chart.

我想隔出面既電視聲, 應該係人聲既幾百hz為主, 有興趣既牌子似乎得AKG 550 同Shure 1540隔得到.

黃金玩家

tamarwander 發表於 2014-8-24 23:35
咁你點玩法?

就是玩封閉式耳機,我是由CD3000開始玩,CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900
因為我的器材在房中只是有一定隔音就可以了.....
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

進階玩家

>  CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900

請問TH900隔音效果如何? 又或是咁問啦, 有邊隻你認為最隔音?

thanks!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tamarwander 發表於 2014-8-25 21:43
>  CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900

請問TH900隔音效果如何? 又或是咁問啦, 有邊隻你認為最隔 ...

我都有興趣知  D7000, T5P, W3000, TH900 呢4 隻既隔音效能點排法!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tamarwander 發表於 2014-8-25 18:34
Andykong兄, 多謝你既隔聲chart.

我想隔出面既電視聲, 應該係人聲既幾百hz為主, 有興趣既牌子似乎得AKG 55 ...

你係房聽,電視係廳?無 AV amp 只係電視出聲? 正常情況隔一層磚牆已經減到 10-15 db,你再減 15db 都夠用喎!

香港燒友唔多睇數據,所以呢 D 技術性較重既 site 並不流行, Innerfidility 有個幾齊的 measurement database, 你慢慢發掘下啦,我只是開條路比你,幫唔到你解決問題,Close back 隔聲其實有限度!

http://www.innerfidelity.com/headphone-data-sheet-downloads

進階玩家

>你係房聽,電視係廳?

廳同房都有電視, 一齊開.

>Close back 隔聲其實有限度

試完之後, 同意. 不過隻TH-600真係幾岩聽, 都唔理佢open定close啦.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tamarwander 發表於 2014-8-25 22:14
>你係房聽,電視係廳?

廳同房都有電視, 一齊開.

你要隔埋係房既開緊既電視來聽古典就有難度了!

以下兩隻 close back 你考慮下啦:

http://www.innerfidelity.com/images/BeyerdynamicT5p.pdf

http://www.innerfidelity.com/images/MrSpeakersAlphaDog2014.pdf

T5P 係香港唔難搵到,Alpha Dog 就唔駛搵啦,香港無代理的,你要試就 PM 我啦!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=186804