設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cwyip

[入耳式] Sony zx1 vs x1060

銀級玩家

wing8032 發表於 2014-9-16 13:42
新手路過搭訕....唔係幾識野
小弟就係用F887加ONKYO HA200
買前試過搭PHA-2 原裝線試聽,夠唔夠力我唔識分 ...

Onkyo個部你要玩盡就緊係digital in玩埋dac
你f887又淨係用到個amp 咁玩法...同價錢大把大力水既amp可以簡喎
我之前都試過teac個部差同onkyo唔多既 dac am 輸出力真係大過pha-2
但pha-2可以再line out
你f887+pha-2做純dac 再加多部amp就真係正好多

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

買鬼左zx1 4880 入手有二百coupon 最平英京 4750 but no stock 吾等了 頭先ab 比較部ak100 ii 同zx1  ak100ii 推w4r 好似好平淡   低音無乜彈力  買部平算 留錢買portable dac 加amp 算

銀級玩家

cwyip 發表於 2014-9-16 20:41
買鬼左zx1 4880 入手有二百coupon 最平英京 4750 but no stock 吾等了 頭先ab 比較部ak100 ii 同zx1  ak100 ...

Great Price~
ZX1如果賣4000頭我都會考慮下
但依家Sony出左新A系 內部競爭又大左... F系個D都係算吧喇
ZX1個公價真係幾唔平民
講聲我會買FiiO X5 平差不多2000...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

等多陣可能仲平 百記5220 可分期 不過我吾分了 睇下入pha 2 定等pha3 因可吉notebook 玩 f系列聲仲薄 聽左一陣就除底了

銀級玩家

WallerHomie 發表於 2014-9-16 19:02
Onkyo個部你要玩盡就緊係digital in玩埋dac
你f887又淨係用到個amp 咁玩法...同價錢大把大力水既amp可以 ...

但我試左,真係唔太鐘意直駁解碼既聲,又無得較EQ,ANALOG用到887既EQ,感覺上好聽D果下死
但唔知同條線有冇關係,而家條3.5係單晶銀,駁解碼用充電線

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Zx1最唔好係唔用micro USB 頭

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

ZX1可以配OP AMP...配PHA-2真係唔算一個太好既選擇, ZX1本身自己有個性,你加左PHA-2佢會變聲,未必係你想要既果一回事...(你幻想下佢會變左比較清底就可以), 反而加OP AMP換CHIPS可以試唔同味道,幾好玩
ZX1+V6S

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

昨日去左hdtracks download 左隻hdtracks 2013 sampler. Wav 24 96 同aiff 24 96 原來D聲差幾遠 wav 就低音有力 密度高 aiff 就高音飄D 音埸wide d  hifi  d .

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今日上網買左二隻dsd file 200港纸一隻 貴過買sacd download 落黎原來係dsd iso 搞左幾個鐘先轉到dsf format 入zx1