設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] 我想改 Headphone (Sony SA5000 和 Beyer T5P)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-4-11 12:59
睇晒個 6moon report 和 product description, 非常有興趣,HD800 和 HE6 都攪得掂,如果 SA5000 都 KO  ...

EPA-007X只係改插座同牌子名由Phase Tech轉Phasemation. 因為Phase Tech個名已經之前在歐洲有注冊.

雙6.35mm插座來做平衡輸出其實在許多舞台/專業音響設備都有用, 普遍度僅次XLR. 我部Creative Lab 0404USB都係用雙6.35mm插座做平衡輸出. 我覺得用6.35mm插座在拔插耐用度方面比XLR更好.

下週條HE-500平衡線會到, 將試EPA-07平衡輸出. 我唔會改SA3000平衡了, 我現在已經非常滿意.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回到主題: 用任何插座改SA5000也可以, 千萬唔好用HIFIMAN式插座. HIFIMAN這種SMC插座根本唔係for經常拔插設計. 你去Digikey找同類SMC插座既datasheet看看, 便會發現這類插座通常rated拔插次數只有100次... Head-fi上重見有HIFIMAN用家每次聽完拆線將耳機放盒...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-4-11 14:21
EPA-007X只係改插座同牌子名由Phase Tech轉Phasemation. 因為Phase Tech個名已經之前在歐洲有注冊.

雙6. ...

師兄,最重要個點,香港有無得試啊?

雙 6.3mm  Balance 係 Pro mixer 常見,但民用比較小!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-4-11 14:34
回到主題: 用任何插座改SA5000也可以, 千萬唔好用HIFIMAN式插座. HIFIMAN這種SMC插座根本唔係for經常拔插設 ...

Hifiman 買左都諗住改頭啦,仲用佢咩!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-4-11 16:39
Hifiman 買左都諗住改頭啦,仲用佢咩!

每隻頭都有用途的,只係唔知點解廠商成日用同軸用的接頭比耳機用,shure係咁hifiman又係咁。
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-4-11 14:21

雙6. ...

我對007x都好有興趣,唔知師兄有冇渠道或方法比小弟試試呢?

"哀傷浮遊 別冊"

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我部EPA-007係日本水貨. Google Search話Audio Extreme 銀聲貿易公司有賣Phasemation.

http://www.audioextreme.hk/webapps/index.html

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-4-11 18:48
我部EPA-007係日本水貨. Google Search話Audio Extreme 銀聲貿易公司有賣Phasemation.

http://www.audioex ...

代理連 logo 都無擺出來,demo 可能要問清楚先上去好D!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-4-11 19:48
代理連 logo 都無擺出來,demo 可能要問清楚先上去好D!

左5有phasemation + phasetech, 只係唔知有冇做耳擴姐

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-4-11 13:15
講起 SA5000 個皮耳罩就嬲了!我對 SDA5000 狀態算好新淨,箱說配件齊晒,但 。。。。。。

Luxman的P1,P1U,P700溫潤細緻,但味道不重,會不錯,但無驚喜吧

可能仲要用線來吊味
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已