設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sw69

[DAP播放器] TEAC HA-P90SD 播放器原型機

銀級玩家

USA2010 發表於 2014-11-26 17:55
請問...LINEOUT可以較大細聲既好處係咩???

我用緊DX90...LINEOUT都可以較大細聲...除左可以微調聲量之外 ...

Line out 可調的好處是可以調聲和夾amp 。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2014-11-26 17:04
很多廠都會以為Lineout多數會用來接枱AMP出聲
可惜大多數廠都忽略了PORT.AMP的問題
2V標準輸出是好

DX100 呢個設定我當佢係有 255 級 Gain 的 Line out, 玩過 谷津 HA-2 的應會知大概,對嗎?

N6 的 lineout 我仲未試,我無 portable amp, 要試都只能駁台擴,未必能代表到接 portable amp 時是否過關!

但其實我唔明的是,如果所有 amp, 無論便攜還是台機都假設入來的 signal 是 2V,應該唔會出現太大力的情況吧!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

鉑金玩家

Hoyan 發表於 2014-11-26 18:39

咁既話....就真係要試下了!!

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-11-26 18:48
DX100 呢個設定我當佢係有 255 級 Gain 的 Line out, 玩過 谷津 HA-2 的應會知大概,對嗎?

N6 的 lineo ...

如果LO output太大的話,聲音會變得太猛,走味道路線的會冇咁好味,女聲也會變得冇咁温柔。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2014-11-26 20:02
如果LO output太大的話,聲音會變得太猛,走味道路線的會冇咁好味,女聲也會變得冇咁温柔。 ...

這個道理我明白的,但相反 output 太小的話會軟,聽 rock/band/OST/orchestra 會提不起勁,所以才有標準的需要嘛!

檯機比較小有這樣的情況,大家對 RCA line out @ 2V, XLR line out @ 5V 這個假設還是較按本的。我陰謀論是有些耳擴將自已的輸出調得比別人猛一點,讓初哥聽到時覺得好勁。

如果 line out = 2V 時某系統會變得太猛,那是 Line out 太大,還是 Amp 太 aggressive 呢?所以我覺得因為 QA360 將 line out 定為 2V 而導致某些耳擴不搭,我對 QLS 會深表同情的!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

台機如果是耳擴,它和portable amp的設計可以好唔同,因可用的零件多了,例如電源供應,可調電壓去op amp的最佳電壓,op amp的數量,整多幾粒可以把放大倍數調低,令台機有足夠的headroom 應付。
反之,portable amp是充滿妥協,後電源,op amp數量等,如果op amp得一兩粒,又要應付可能難推的耳機,放大倍數必然調高,以至headroom 有限,一旦input過高,就有失控過猛情況。

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

Hoyan 發表於 2014-11-26 18:39

Hoyan解釋得一矢中的
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

Hoyan 發表於 2014-11-27 08:05
台機如果是耳擴,它和portable amp的設計可以好唔同,因可用的零件多了,例如電源供應,可調電壓去op amp的 ...

對啊
玩過PORT.AMP的朋友就會明白
LO可調校音量是頗為重要... 和好玩

固中理論小弟並沒有仔細研究
也只是耳聽罷了
所以有沒有好處壞處還是耳聽為實吧
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2014-11-27 08:05
台機如果是耳擴,它和portable amp的設計可以好唔同,因可用的零件多了,例如電源供應,可調電壓去op amp的 ...

這又是一個我不明白的範疇,既然咁多 limitation,為何不專心推好 IEM 和高敏大耳而堅抹持兼顧埋難推的大耳呢?真係推唔掂 300 ohm 的耳擴沒有市場嗎?

因為要就這些「全能」便攜耳擴而要 DAP 減 Lineout 輸出電平,好像不應這樣計數的吧!

如果 DAP 的 volume 是夠通透的話,我是讚成 line out 有 gain 或 volume control 的,但用粒平價 ALPS 做 volume 的 DAP, 甚至直接用 DAC 的 digital volume 的,我覺得 Line out 會唔經過 Volume 好 D 啦,乾淨的 Line out 比可調音量更重要哦!

另一方面要睇埋設計架構,單以音量操控來說,AQ360 和 N6是接近的,兩部都是用 PGA2311,兩部都是將 Volume Control 放在 line out 之後,這會是使用較高階的音控晶片的正規設計所引致的嗎?如果確實如此的話,我寧願要一個通透的 vol 和乾淨的 line out,而不要因為想 Line out 可調音量而影響前者的質數了!

用家睇法,在有經驗的砌機師傅面前可能千瘡百孔,請見諒!