設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chunpik

[隨身耳擴] akg k812想揾耳擴

專業玩家

maleo 發表於 2015-2-18 13:32
師兄語氣既唔同我唔睇名真係以為係兩個師兄分别發言...

要引仇家出來語氣重咗少少............sorry

專業玩家

maleo 發表於 2015-2-18 13:35
Same, I wonder what qualities do they have too

Rubbish quality

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-2-18 11:50
Ching hifi 個邊對平衡並不一面倒推崇
我2套系統都有所以2邊都有爬文
2ch 去到goldmund 級數 富貴台餅主都提過rca
好聲過xlr
而一般意見都係要夾機夾線不會一概而論
我自己都傾向認為要夾機所以才在這問眾ching 有什麼推介
對引起火爆討論真係唔好意思

引起火爆討論? 你何德何能啊,呢場火要有返咁上下「喪」和賴皮先撥得起,你係呢而方面應該都未夠班的!

Goldmund 我玩唔起,不過都駁過下機和聽過幾套,其他如 Audio Note, Linn 之類既 RCA 都叫做摸過下,就算今次提到既 Bryston, 當年既第一代 4B 我都用過幾年,不過當時的 4B 只有 RCA,要到 4BST 至有 XLR!

其實就算玩 HeadFi,我都唔覺價得 full balanced 一定贏晒,更加唔明點解你問 812 都會扯到去講 full balanced,呢對係單邊三蕊接線,完是莫名其妙了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

snp386 發表於 2015-2-18 10:59
只屬個人9up,錢又唔係我嘅,你想買乜冇人阻到你

收到,明白,既然無討論空間,咁唔阻你繼續 UP 了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-2-18 22:21
引起火爆討論? 你何德何能啊,呢場火要有返咁上下「喪」和賴皮先撥得起,你係呢而方面應該都未夠班的!
...

四圍點火個個好似唔係我wo
PMC Fact 8.

銀級玩家

benbenjapan 發表於 2015-2-19 00:33

I think you got AndyKong ching wrongly, he was just being sarcastic!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-2-19 00:33

我知啊,所以咪從另一角度講盤火你無份挑起來囉!

放鬆 D,人地都話來搵襯家的,你只是被過橋了,忘記它吧!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

forums.naimaudio.com/topic/a-few-reasons-why-we-use-din-connections

我認為這篇文章很適合迷信兩粒3 pin xlr比一粒 4/5 pin xlr 好聲的人看
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

專業玩家

Budget-fi 發表於 2015-2-19 11:44
forums.naimaudio.com/topic/a-few-reasons-why-we-use-din-connections

我認為這篇文章很適合迷信兩粒3 p ...

其實平衡推耳機並不會形成ground loop, 左右並不相通, 就算真的用雙3pin 接了地不會有影響

平衡和ground之間的關係就是"無關係", 這亦正是平衡的優點之一

不過有樣有趣的是我有條Entreq耳機線正是pin2 和pin1 接了
用這耳機線插入Liquid Gold後會令耳擴啟動保護線路並發出噠噠聲, 但只有這一部耳擴會有這清況

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-2-19 16:37
其實平衡推耳機並不會形成ground loop, 左右並不相通, 就算真的用雙3pin 接了地不會有影響

平衡和ground ...

as I mentioned there may be problems if the amp got active ground signal.

and we all know there will not be any difference when using 3pin/4pin/5pin.

the naim post is about rca signals, so the "ground loop" can only affect the internal grounding of amp and it is hard to notice.

(sorry, i cant type chinese with an old pc)
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"