設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] Z7 單挑 812

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

因為無PHA3平衡輸出, 所以 Z7 係讓半力比較 812, 純粹吹下水

1) 如果大家都用原廠線: 
Z7 低頻十分強勁, 強得過量而影響中高頻. 不過原廠線係 made in Malaysia 又有原廠升級線買, 基本上等於叫你掉咗條原廠跟機線. Anyway, 再加上 812 係 open back, 音場有一定天生優勢.... 所以812 各方面都好好多.

無理由差咁多, 所以再忍唔住買埋升級線.... 點知條線係 made in China, 唉...算啦, made in Japan 喎... 只係隻耳筒.

2) 如果大家都用升級線: 
Z7 低頻依然十分強勁, oh no...不過中高頻改善得明亮, 三頻失衡情況算係解決到. 而且聽流行搖滾樂好有feel, 鼓聲有勁包圍自己. 
如果聽一d 接近清唱嘅歌, 因為少咗過量鼓聲影響, 分析力原來很好, 人聲溫暖動聽, 聽到好多其他細節,果然係旗艦級耳機. 依下覺得同812 唔係差好多.
不過聽Jazz/classic, 812 係樂器好似鋼琴聲嘅清脆, 小提琴聲微妙變化, 大提琴聲有力又收得緊, 加上闊音場更好定位, 812 好好多, 咁價錢又唔同.

最後造工: Z7 絕對係好質量好 solid, 正過 812, 夾頭力度剛好, 唔太夾耳唔太鬆; 相反 812 鬆到死. 不過Z7 焗耳過 812, 秋冬天都ok嘅. 

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
cwyip + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

宜家D旗艦耳牛隻隻都過萬 Sony算有良心了 請問師兄用乜耳礦推

黑鑽玩家

cwyip 發表於 2014-11-15 15:01
宜家D旗艦耳牛隻隻都過萬 Sony算有良心了 請問師兄用乜耳礦推

Lehmann Linear, 普通野, 又唔係平衡輸出, 所以可能未完全推晒 Z7.

Source 係 SACD 或者 24bit file.

其實比起 Z1000, Sony 今次係有心機, 不過可能70大單元技術未成熟.
https://www.instagram.com/chsw2019/

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

WCHK 發表於 2014-11-15 16:10
Lehmann Linear, 普通野, 又唔係平衡輸出, 所以可能未完全推晒 Z7.

Source 係 SACD 或者 24bit file.

我聽16bit已覺好正,可能我未見識過,

黑鑽玩家

chunpik 發表於 2014-11-16 09:38
我聽16bit已覺好正,可能我未見識過,

唔係,相反係我見識少。

有次去 HiFi 舗買嘢,店員問我用咩 source, 我話係 網上買 24 bit因為想 Hi Res。佢介紹 CD 都可以好正,CD 盤,線材各樣配合得宜都可以好好聽,叫我坐低聽歌,....聽完之後直至現在我無再買24bit。聽歌唔係淨係high resolution。
不過今次試Sony 嘢,用 24bit Hi Res file 可能夾 d。