設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tleonard

[頭戴式] Pandora Hope X 定價四皮?

星級玩家

但系final既耳筒真系2推又好聲喎

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

hdconverter 發表於 2015-5-17 06:52
真係一街都水魚兼老襯。。。

無話老唔老襯嘅,各取所需啫
話唔定試完你心郁郁le

星級玩家

新仔玩家

hdconverter 發表於 2015-5-17 06:51
四皮野?佢比我呀??賣嘅on9,買嘅仲on9...

我諗對於唔少非發燒友黎講,用多過$500去買對耳機都已經係非常戇居既事情;作為發燒友再去笑定價較高既器材都只係五十步笑百步者

Final Audio Design本身採取高定價策略,但其產品個性之強,造功以及聲音質素都屬上佳水準,若是經濟情況許可,我都會好想買對SC1602 Piano Forte X-G架。不過對於呢個重量既耳機,我都係觀望下就算數

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Final Audio Design高定價策略其實早期是反映其 IEM 的用料和生產良率上, 加上真正日本做. 貴, 就只看各下有沒有試聽和中不中了.
不過我自己不中, 感覺是一只ER4 的UPGRADE VERSION....真是不喜歡就是, 其原因可能是我配戴不夠FIT 上.

星級玩家

新仔玩家

t1174 發表於 2015-5-18 03:20
Final Audio Design高定價策略其實早期是反映其 IEM 的用料和生產良率上, 加上真正日本做. 貴, 就只看各下 ...

應該係腔體切割不良率吧? 基本上一般IEM如Heaven系列其定價還算可以,但圓型亮面金屬腔體型號如1601/1602系列以及FI-BA-SS定價就偏貴

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

斯路 發表於 2015-5-18 03:31
應該係腔體切割不良率吧? 基本上一般IEM如Heaven系列其定價還算可以,但圓型亮面金屬腔體型號如1601/1602 ...

FINAL AUDIO的耳塞不嬲都不易發揮
質素是有... 但要玩得淋漓盡致OR發揮出應有水準不易
再者對不對味也是個人感覺

最少對全動鐵無特別喜愛的小弟
FI-BA-SS是小弟手上擁有的耳塞之一
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

新仔玩家

PCMM1 發表於 2015-5-18 09:59
FINAL AUDIO的耳塞不嬲都不易發揮
質素是有... 但要玩得淋漓盡致OR發揮出應有水準不易
再者對不對味也是 ...

Final Audio高價耳塞實在唔易發揮,FI-BA-SS係一對我非常鐘意既耳塞,只可惜無可換線材以及聽說以前代理對保修事情非常唔開放,搞到都無入到手。雖然AKR02係可換線版本但聽說聲音亦有差別。

定價較低既Heaven V Aging我都相當喜歡,可惜未特別有動力入手。不過望望現時日元匯價,不論係對1602系列,FI-BA-SS定係Heaven V Aging,我好似都好心動呢

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

斯路 發表於 2015-5-18 10:05
Final Audio高價耳塞實在唔易發揮,FI-BA-SS係一對我非常鐘意既耳塞,只可惜無可換線材以及聽說以前代理 ...

聽過原廠FI-BA-SS
再聽AKR02的聲音反而覺得不喜歡
不過AKR02勝在可以換線調聲提升質素

現在YEN價低水
斯路兄真要考慮一下啊
這只未必能成為DAY DAY用耳塞
但間中聽下會很有感覺
特別是高頻和音場的演釋
實在不是其他同價位耳塞可比
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

新仔玩家

PCMM1 發表於 2015-5-18 10:13
聽過原廠FI-BA-SS
再聽AKR02的聲音反而覺得不喜歡
不過AKR02勝在可以換線調聲提升質素

無錯,我都認同FI-BA-SS音場以入耳式耳塞黎講係首屈一指既強大,定位以及空間感都非常出眾,睇下會唔會忍到手啦

星級玩家

但系final既耳筒真系2推又好聲喎 X 2

I am using X-CC and even a Xperia Z3 can drive it very well