設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[教學] 新裝修 , 請教擺位 & 牆蘇

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問十仔擺位可以嗎? 喇叭擺位高度對嗎?
不做獨立電 , 只做獨立牆蘇有用嗎? 除了amp & subwoofer , 還有邊部機需要獨立牆蘇 (tv , projector bdp )?

新手第一次進入AV世界 , 希望大家指教指教 , 謝謝

高級玩家

CHING 我見你打算買 R50 玩 ATMOS

可以的話拉入牆線將喇叭掛天花係最好的

呢度好多 CHING 日日都望天(花)打掛 GA (包括我)

見習玩家

[DOH]Naruto 發表於 2014-12-5 17:16
CHING 我見你打算買 R50 玩 ATMOS

可以的話拉入牆線將喇叭掛天花係最好的

我都好想, 但因為不做假天花, 大人吾比在屋頂裝喇叭, 只能玩enable, 冇計

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

未裝修由零開始
一定首選天花,選啲易入屋羅
幕點解吾諗2.35:1
做兩個孖制行獨立fuse

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

就咁睇十仔擺位可以, 要調教都可以調轉打牆~~!! {:9_423:}

其實唔係做獨立電, 咁又點叫做獨立牆蘇?? {:9_419:} 你意思係喺隔離蘇位拉多一組線嚟做牆蘇~~?? 如果係咁既話, 真心講可以慳返, 搵隻好啲既電處(例如isotek)仲好...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wadee + 10 + 10
pac + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

見習玩家

billy3310 發表於 2014-12-5 18:30
未裝修由零開始
一定首選天花,選啲易入屋羅
幕點解吾諗2.35:1

天花攞吾到批文 , 冇計
幕 , 因為睇舊post 之前有師兄話在taoboo訂左隻幕 效能和用料 = os幕 , 價錢只是$1400左右人仔, 想博下, 我睇過好似沒有2.35:1
另外請問行獨立fuse 有什麼用, 比部amp 用?  Thx

見習玩家

ykluk 發表於 2014-12-5 18:36
就咁睇十仔擺位可以, 要調教都可以調轉打牆~~!!

其實唔係做獨立電, 咁又點叫做獨立牆蘇?? {:9_4 ...

多謝師兄 , 請問十仔和隔離要預留空間嗎?
另外師兄講arm左 , 係喺隔離蘇位拉多一組線嚟做牆蘇 , 買個好小小牆蘇有用嗎?
還是買個有濾波工能的拖板有用?  
還有你所講的電處要幾錢左右 , 之前未聽過 , 不知道是什麼 , 要爬下D舊文先, Thx

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

summelhk 發表於 2014-12-5 19:31
多謝師兄 , 請問十仔和隔離要預留空間嗎?
另外師兄講arm左 , 係喺隔離蘇位拉多一組線嚟做牆蘇 , 買個好小 ...

當然隻十仔唔會完全無空間啦, 不過唔使多, 都唔會預佢走嚟走去, 搵啲墊比佢防止走佬....{:9_423:}

以CHING你情況, 買個好小小既牆蘇, 講真就心理上會覺得好, 多過實際上.... 除非換埋蘇肉會好少少, 但係英式蘇都無咩特別, 以中性為主都係用MK(小弟有一隻蘇係喺秋姐到買cypo MK). 如果你識電既, 玩埋魚雷會更開心~~!!

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=200419

至於電源處理, 其實就係將經電處既電重新處理成為"較為乾淨"既電源, 至於力水上應該唔會差太遠, 經過電處既電線個人認為唔好用太粗既, 已經唔係好力仲用太粗就真係.....

濾波功能的拖板同電處唔同, 濾波同cut頻有啲似, 當部機未必處理到咁多復雜聲音時, cut咗佢會少咗雜聲~~!! {:9_423:}

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

summelhk 發表於 2014-12-5 19:16
天花攞吾到批文 , 冇計
幕 , 因為睇舊post 之前有師兄話在taoboo訂左隻幕 效能和用料 = os幕 , 價錢只是$ ...

起最近既蘇位拖條2.5mm線去hi fi位
或由電箱出條4mm線去hi fi位
都係計新做單制位$450~$550,孖位$×1.5
當然要全爆

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

近近地電箱係可以加對4mm線玩獨立電的,而牆蘇可以到批發買MK英國製不銹鋼面蘇,不要睇少這個改動,有師兄試過係正面效果,
這個少少妀動為獨立電,由隔離拖用鋼面蘇一樣有效果,這個叫獨立蘇。
請大家搞清楚,獨立電與獨辣電的分別,獨辣電要求高,配件和電線要HiEnd級。