設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[業界動向] 痛失"街霸5" XBOX老大為穩軍心 承諾2015年將會有大"驚喜"

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

《Street Fighter V》獨佔於PS4家用機平台已經成為業界茶餘飯後的話題,唔少Sony粉絲都為這次PS4能夠吐氣揚眉感到異常興奮,因為就在幾個月前,微軟同樣宣佈以獨佔的方式將次世代羅拉新作《Rise of the Tomb Raider》收歸XBOX的摩下。

人係貪心的動物,最近在twitter及國外論壇上隨處可見XBOX玩家的抱怨及粉絲之間的罵戰, 這些聲音好快就傳到XBOX老大
Phil Spencer的耳邊。早前就有玩家在twitter問Phil點睇街霸V獨佔於PS4/PC的時候,Phil表示這是一個正常的商業活動: 「我地唔可能獲得所有遊戲的獨佔權,但如果我們在第一方陣容上有相同的遊戲類型,咁我真心寧願投資返自己果啲!」Phil口中的"自己果啲"其實係講緊XONE的格鬥作品《Killer Instinct》,雖然該遊戲在歷史上都有一定知名度,但搵佢同街霸比用"以卵擊石"黎形容已經好比面。

《Street Fighter V》如無意外應該會在2015年推出,這令PS4在明年猶如增添一名猛將,並使該主機的來年獨佔大作達至四款,即使SONY於剛過去的"PlayStation Experience"未有公佈原創3A級作品叫人大跌眼鏡,可是愈神秘只會令人愈感不安,部份XBOX玩家都開始擔心微軟的2015年已經冇任何底牌可開了,對此Phil再次大派定心丸,承諾在2015一定會為XBOX玩家帶來"驚喜"及強大的遊戲陣容。

先不論XBOX ONE能否在對手的攻勢下殺出一條血路,至少對XBOX粉絲黎講,微軟的確為佢地準備了另一個好消息,就係《Rise of the Tomb Raider》的發行商唔聲唔聲又換轉成微軟了。XBOX全球產品市場部主管Aaron Greenberg在twitter回應查詢時表示該遊戲將會由微軟發行,而非早前網站所標註的Square-Enix。如此一來,情況就同《Dead Rising 3》一樣,就算因"限時獨佔"原故而跨平台都極其量只會跨到PC上高。至於所謂的PS4版... 大概凶多吉少。

專業玩家

capcom高層,反複過人.就算呢集家用機獨佔,遲d又有super, ae,ultra,megamix,infinity......

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

TakHai 發表於 2014-12-10 03:48
capcom高層,反複過人.就算呢集家用機獨佔,遲d又有super, ae,ultra,megamix,infinity...... ...

CAPCOM一向冇獨佔哩回事,由bio CV開始到之後bio4,而SF更加唔洗講,總有一個expansion有XONE份。佢哩家出埋PC版已經踏左半隻腳出去。

進階玩家

現在獨佔較小暫時只有一隻Dead Rising 3較吸引等到Xbox One出多一點獨佔大作先出機。{:9_423:}

黃金玩家

微軟今年E3其實公佈咗唔少game,但有幾多出年可以出得到仍然係個迷。《HALO 5》﹑《Rise of the Tomb Raider》同《Quantum Break》哩三款放在秋冬檔順利的話仍然好有威力,不過哩家佢一月至六月的確係真空期。即使XONE出得到Fable, 要頂PS4兩隻難度十分大的,至少微軟應該...再一次考慮先推出《Gears of War》HD合集, 還有一堆體感遊戲...

話說神谷英樹果隻《Scalebound》仲未有gameplay睇,PlatinumGames哩家搵第一方做發行...希望待遇要比當年SEGA要好。

專業玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-12-10 10:30
CAPCOM一向冇獨佔哩回事,由bio CV開始到之後bio4,而SF更加唔洗講,總有一個expansion有XONE份。佢哩家 ...

獨唔獨佔無所謂,係唔明佢地點樣做生意,當初gc bio4話獨佔,竟然喺就出時話有ps2版,如果等gc版出左,話因銷量不佳而有ps2版,咁會唔會好d?

黃金玩家

TakHai 發表於 2014-12-11 08:17
獨唔獨佔無所謂,係唔明佢地點樣做生意,當初gc bio4話獨佔,竟然喺就出時話有ps2版,如果等gc版出左,話 ...

份約佢同老任簽,單方面破壞合約不特止仲要將責任推到去老任身上。咁勢必成為一次公關危機。與其搵咁多藉口,倒不如直接宣佈跨平台好過,當時因為bio4而準備入手GC的玩家唔係冇的,隻game出咗之後先話跨平台其實受傷的只會係玩家。而且當capcom公佈rebio同bio 0果陣都冇唸到會賣得咁差,機能唔能夠當飯食。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

羅拉唔出ps4未唔玩囉,冇所謂,我當佢冇講過出續集呢一回事
我唔會為一隻game再入部機,因為自己發覺好少玩x360,買返來封塵多過玩
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

DVD迷 發表於 2014-12-11 13:40
羅拉唔出ps4未唔玩囉,冇所謂,我當佢冇講過出續集呢一回事
我唔會為一隻game再入部機, ...

記得當初唔少bio迷都係咁插Capcom, 最後都買左GC。

真心哩家好多人都趁有一兩款game岩玩就乘機入手主機。無咩特別原因,若果人人都怕空塵,PS4唔會咁快賣到千幾萬部。

如果有game岩玩入手都唔係壞事。xbox在亞洲地區唔吃香,但一部機成7-8年命總會有野中,哩家有羅拉,遲下可能係bio7都唔定。PS4亦一樣,哩家佢個價位比遊戲更吸引,我都考慮緊幾時入。
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

SF V 連街機都無, 好極有限.
我覺得似DEBUG野多
再加上以上都講CAPCOM 幾反覆(在商言商)
買唔到數量, 一定全機種出台

不過今次XBOX最ON居係唔各下兼容. 如果有返D 360GAME玩下
呢D舊作新畫面獨佔就唔多洗怕, 不過佢真係令人失望
GAME 唔在講連配件都唔得

我呢D對SF V好大引既, 就算有BUG 都好. 可能就會為呢隻GAME 入PS4, 同埋因為D PS3大制又比360平.
始終識落成班朋友一齊玩果下最為緊要