設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 新手開箱

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟係一名新手, 咁大個仔第一次買音響, 所以好多都唔識
幸好有76 Li 個平台, 提供充足嘅資料 & 一班熱心嘅師兄去解答小弟嘅問題。在此要多謝每位解答過小弟問題嘅師兄 !
令外, 有 2位師兄要特別多謝, 就係 ykluk & pac, 兩位師兄都十分樂於助人, 對小弟嘅提問, 更是有問必答, 感謝萬分
pac 師兄更提供毒氣室作參考, 之前有一個post 關於用 R800 玩atmos, 由於小弟最近要買喇叭, 所以大大小小 showroom 都反覆去過不知幾多次, 用 R50 睇 變4 更聽到熟到爛, 小弟只係新手, 全完唔識什麼理論, 只知啱唔啱聽, 最後都係買咗 R800 取代 R50

現在配置係:
前置: KEF R700
中置: KEF R600
後置: KEF R800
前天花: KEF R800
後天花: KEF T301 (因為白色冇貨, 要等12月尾先送到)
十仔: REL S5
AV Amp: Yamaha A3040
Player: HTPC

小弟都唔知自己係玩7.1.2 or 5.1.4 , 不過唔緊要啦, 自己玩得開心滿意咪得囉! 希望大家都玩得開開心心!
下個目標就係入後級, 但要換咗 TV 櫃先, 哈哈!

多謝收睇 !

評分

參與人數 31威望 +330 金錢 +320 收起 理由
TYLEEDON + 10 + 10 超正!
ryan123 + 10 + 10 超正!
keke323 + 10 + 10 超正!
bigair + 10 + 10 絕對認同
kc275 + 10 + 10
rchan0901 + 10 + 10 超正!
xianglan + 10 + 10 good choice!!
Krizzzz + 10 + 10 超正!
fungl + 10 + 10 一定要加分
Einstein + 10 + 10 精彩報告
edison133 + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10
pac + 10 + 10 精彩報告
guly + 20 + 20 精彩報告
itoy2008 + 10 + 10 超正!
momolee + 10 + 10 超正!
billy829 + 10 + 10 一定要加分
fatboy88 + 10 + 10 超正!
杜sir + 10 + 10 超正!
mantam121 + 10 精彩報告

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新手都好重手  woo !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩 正到嘔電 恭喜ching呀!! 好羨慕ching嘅器材呀!!!
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

edlsang 發表於 2014-12-14 20:06
新手都好重手  woo !

多謝師兄加分 !
最初只係想買KEF Q series 試吓先, 但對耳仔唔比, 哈哈!  

黃金玩家

考正

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

全套KEF 超正!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sharkpigyu 發表於 2014-12-14 20:11
嘩 正到嘔電 恭喜ching呀!! 好羨慕ching嘅器材呀!!!
(Post76 Android ...

多謝師兄, 師兄你都答過小弟唔少問題, 多謝多謝 !

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄
環繞喇叭用咩?

另外唔好意思
多事提一提你
每人家居環境唔同
咩喇叭好,咩擺位好真係要試過至知
如前天花用KEF R800玩效果未必等於PAC屋企嘅效果
你可以用R50反射喇叭或掛T101玩

以上說話是怕師兄浪費金錢
並不是指Pac玩得唔好
PAC大佬個毒氣室正到爆!!

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)