設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[入耳式] JH Audio同AK合作出新野 - Layla & Angie

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-12-28 11:19
師兄,推力對你黎講係單單volume上既差異咁簡單?隨身的推力能做到與家用一樣極低失真的效果嗎?''

還有,'' ...

既然師兄的對耳擴知識水平只停留在"推好", 而你亦只聽過那些推入耳會有噪音或粗聲的檯機, 同你都無咩好討論了
不過話你知耳擴也只有自己的音質, 有分好聲與唔好聲的
就算兩部耳放都足以推好一隻耳機, 同樣可有高下之分
更良好的用料和線路設計當然更優秀
我列出多樣家用機的問題, 音量只是其中一種, 你就只quote呢點, 你真係幾識打橫來講

已多次重申重點在於音源, 便攜之中真正頂級媲美家用就只有一部chord hugo而已, 還有第二部嗎?
家用dac或cdp已勝過絕大多數除hugo外的便攜音源, 難道又不同意? 莫非你的世界只有hugo一部音源, hugo代表了全部?
Hugo, 901, AK240 也是非常近期的產品而已.

是的, 接上家用後K3003就成了瓶頸, 所以才算發把K3003發揮盡了
而我的家用不是買來推K3003的, 只是接上家用系統後發覺K3003潛力之高,  便攜音源未足以發揮已而

原來同廠出就無代表無衝突和好聲嗎, 做生意真容易

進階玩家

whitefang 發表於 2014-12-28 11:37
既然師兄的對耳擴知識水平只停留在"推好", 而你亦只聽過那些推入耳會有噪音或粗聲的檯機, 同你都無咩好討 ...

如果你還是先入為主認為我只聽過推到隻k3003粗聲既amplifier,咁師兄的理解能力真係好打有限,淨係識得講耳擴有好聲唔好聲,喺同一價錢上,'好唔好'只不過係自己鍾意邊種風格而己
只quote 推力嗰點唔係俾你睇wo,係俾你quote過既嗰位師兄睇,你quote佢quote緊我嗰段既說話,唔好郁唔郁就話人打橫黎,明明自己唔係直行緊
Chord hugo只是其中一個例子,還有其他,901,aurrender flow,仲有你理解能力係咪真係咁差,我幾時講過推headphone/hifi家用dac或cdp差得過便攜音源,但你講k3003只有家用系統先發揮盡了,我同你講呢個未必,將k3003發揮盡了既隨身大有機在

做我生意叫容易,咁人地做你生意應該咪叫好__容易,同厰出有冇衝突唔係你一句話有衝突就有既,可能sell你amp嗰個係咁講啦

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-12-28 12:20
如果你還是先入為主認為我只聽過推到隻k3003粗聲既amplifier,咁師兄的理解能力真係好打有限,淨係識得講耳 ...

底燥, 粗聲, 聲音發"萌", 和便攜推IEM可超越家用, 都是你先提出的論點
我只是逐一辯論而已
然後你說這些不是重點

現左又話可以無底燥如同媽媽係女人一樣的常識
又話認同家用dac或cdp唔會差得過便攜音源
真係好難捉摸, 如此矛盾的立場我承認我難以理解sorry
還有你一堆不合理而又爛尾的point我就不再次列出來

最後我再重新解釋一次, 講返重點

「只是一隻K3003暫時都未有便攜系統可完全發揮」
是我說的

「將k3003發揮盡了既隨身大有機在」
「Chord Hugo只是其中一個例子,還有其他,901,aurrender flow」
你說的

論音源, 901, 抱歉我不同意
Aurender Flow未用過, 反正應該不會超越Hugo吧
Chord Hugo作為音源到位了, 但直推欠一些細膩順滑感

雖然Chgo Hugo 推K3003很出色了, 但仍輸於我的家用系統之下, 所以我認為要"完全發揮"還差一些
其實202或Hilo直推都是未夠的
K3003是單端, 耳擴不需要用到GS-X, GS-1或v200之類都夠了, 可惜便攜耳擴未有如此水平的產品, 否則配Hugo, 相信可算完全發揮吧
而並不是所有IEM都如此食音源的, 不少入耳其實用901, AK, Calyx M等已經夠有餘了, 接檯機也不會再有什麼提升

「其實簡單的Lynx Hilo直推已經好過絕大部份便攜系統」
是我說的, 我強調「絕大部份」而非全部, 正是因為Hugo 也不輸Hilo
而有接近Hugo這水平的便攜音源現是只是極少數

而我一再說便攜音源是瓶頸, 因為以我認知現時只有Hugo特別跑出, 但Chord的調音也不是人人受落, 也不一定適合所有耳機
如果Layla的質素是比JH13FP, K3003等更高, 除非將來有更多high end DAC廠進軍便攜市場, 否則都很難有什麼portable系統可以充份發揮Layla了

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-12-28 11:25
呢師兄也不清楚討論的重點嗎?我們一直討論的話題係k3003插家用會比插隨身好?如果對像係Headphone/hifi,你 ...

當你覆每個人都要重覆「你唔知討論緊乜」「上去重新睇一次」之類既Point既時候
Oh well...I think that's already a problem.
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

whitefang 發表於 2014-12-28 13:41
底燥, 粗聲, 聲音發"萌", 和便攜推IEM可超越家用, 都是你先提出的論點
我只是逐一辯論而已

底燥, 粗聲, 聲音發"萌"一直都係重點,我幾時抹殺過,你話較low gain/set pot黎配耳機
係啊,你會唔會為咗推隻K3003搞到system要set到個current係for 一隻8ohm既耳機,set完又點,效果係咪一定好過隨身推,咁同自廢部headphone amp武功又咩分別
咩叫又話認同家用dac或cdp唔會差得過便攜音源,如果係指推k3003,便攜音源係可以好過家用dac,但headphone/hifi例外,我不嬲都係咁講,你自己搞亂話人矛盾,你都幾好野

論解碼能力,如果說HUGO 輸於202,抱歉我也不同意,細膩順滑感係你自己個人口味,我夠可以話我喜歡偏解析,直推下只可以講各有各特色

就係你呢句「只是一隻K3003暫時都未有便攜系統可完全發揮」,我先話佢未夠班被人神化,我拎一隻er4b,5way都可以咁講,根本你係喺家用系統聽得出同自己聽過既隨身有很大分別先會咁下定論,所以我先會有你試下多啲配撘,唔好自己既系統好聽就咁快下定論

進階玩家

Drunnktroop 發表於 2014-12-28 14:07
當你覆每個人都要重覆「你唔知討論緊乜」「上去重新睇一次」之類既Point既時候
Oh well...I think that's ...

因為你回覆的唔係我地討論既重點

星級玩家

.______.

不如我開個叫「有關如何適當配搭音源及AMP去推好K3003的討論」比你地傾~_~

話說香港代理最近有關於LAYLA DEMO的消息嗎?

銀級玩家

kennyddd 發表於 2014-12-28 14:17
底燥, 粗聲, 聲音發"萌"一直都係重點,我幾時抹殺過,你話較low gain/set pot黎配耳機
係啊,你會唔會為咗推 ...

我認為師兄開始唔知自己講咩了, 呢頭話家用可以好過便携, 果頭又話under一啲condition便携好過家用, 如果要同人認真討論, 我建議你整理一下你嘅論點先發言啦, 幾個論點炒埋一碟真係好難follow.

我諗你再要睇清楚, whitefang 師兄並無話customize家用headphone amp推k3003, 佢係話 "本人訂購耳擴甚至會special order叫廠增大衰減, 用指定volume pot或調低gain 來配合手上的低阻耳機", 相信市面上並非只有一款低阻耳機.

仲有, 我發現師兄一再強調k3003被神化, 唔通討論一隻耳機點先可以發揮到最好就係神化? 照你咁講好多耳機都係"神等級"了.

最後, 由亦x forum到post76, 我都有follow whitefang 師兄嘅post, 我相信佢試嘅配搭(包括portable同家用)唔會比呢到任何人少. 反而我對師兄用Hifiman西裝就滿意有保留, 我見大多用家都會選擇非Hifiman嘅耳擴黎推he6, 呢點令我懷疑其實係咪師兄聽/試得少機?

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-12-28 14:17
係啊,你會唔會為咗推 ...

改Gain, volume pot或衰減對耳擴的輸出功率或current並無任何影響, 並不是特別改到去配合一隻8ohm耳機, 建議師兄先增進一點知識
對音質有或許輕微影響, 而且就算有, 只要選擇得宜, 效果一定是正面的

市售的amp有不少gain都太高, low gain推HD800都可以超大聲, high gain大聲到幾乎無用
須知道音量對perceived sound quality 是有影響的, 就是其他一切不變, 只是音量大或少了0.x db 也會令人覺得音質有差別, 這是有research, 有科學根據的結論, 所以精準的音量控制亦是重要的一環

與其要一部過份大聲的耳擴, 或low gain和high gain有大量overlap
倒不如把gain調低, 讓多餘的headroom音量留給低阻耳機

就以iQube V5為例, 我向Hans提案了把low gain改成0db, 佢同設計者亦認同並接受了我的意見, 所以現在iQube v5的gain比上一代調低了,換來的是對入耳式有更好的控制, 而high gain仍可應付靈敏度低或較高抗阻的耳機

師兄一直強調配搭, 當然我認同這一點極為重要, 但對我來講, 便攜也就最多得部player, 可能加個dac(選擇很少), 俾盡用埋poratable amp, 或者會用到一兩條過機線(選擇很少),有時可以換耳機線
來來去去都果幾味, 我是看不出有什麼高深的配搭學品

家用, 一部dac的輸出設定, 不同的數碼輸入, 前端, 電源, 家用機的線材之多, 鐘, 各種周邊如地盒, fuse等, 不知比便攜多出了幾多個次方的組合, 而這些都直接影響DAC的表現, 同一部202, 可以差很遠
建議你還是多點增廣見聞, 便攜系統當然也需要配答, 不過只是很簡單的東西而已 =)

我亦從來無提到過202和Hugo的解碼能力問題, 早說過兩部作為音源早已到位, Hugo和便攜未夠發揮得盡是因為耳放

上個post已經講得好清楚了, ching還是不得要領, 我都無辦法

另外騎劫了此post真的抱歉
Layla 相信要等到三月份Canjam我才有機會聽, 不過就唔知有無時間寫聽感了

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
maleo + 3 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

maleo 發表於 2014-12-28 15:20
我認為師兄開始唔知自己講咩了, 呢頭話家用可以好過便携, 果頭又話under一啲condition便携好過家用, 如果 ...

其實我係知道自己講咗咩,等我重申一次
1.推Headphone既話,家用系統比隨身系統好係必然的,但推一些好似k3003 低到得幾ohms既耳機,家用機未必比隨身推得好
市面上並非只有一款低阻耳機,但8ohm應該唔會有更低啩?
2.我唔只強調k3003被神化,亦想強調任何入耳式唔應該被神化,有些人一句"某某入耳式要上台式先發揮到真係實力",但其實隨身配置一樣做到發揮真正實力既效果
3.配撘問題已經講到個人口味,一套系統唔係淨係得amp同耳機,都好睇前端能力既,大家用同一個耳擴同耳機,但人地配撘前端得宜可以比你配撘出的還要好,這不是不可能的,大家做同一件事等於人人都要跟著黎行?