設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] 平面振膜

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

本來對「平面振膜」還滿有期待的,但對某品牌的售後和解決顧客問題的態度,實在有點不能接受!

以下是官方回應:

結論是:已過保!

以下是較祥細的解釋:

http://www.weibo.com/p/1001603807290154184343

http://www.weibo.com/p/1001603807048067318574

正常電池質量不好,出現澎漲,移位,接觸不良,短續航等小問題,廠方提出免費更換,我們雖然心裡不爽,但都會拍掌鼓勵下!現在爆炸了,竟也絕口不提賠償,搬返以前的回收電池出來擋?當日你定價是國內第一時,又唔見你講話自已不是頂級?

其實爆電池也不是只此一家,類似事情也在其他知名的 3C 名牌出現過,但如此「有承擔」的做法確是點到你唔服了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2015-2-7 14:10
本來對「平面振膜」還滿有期待的,但對某品牌的售後和解決顧客問題的態度,實在有點不能接受!

所以說hifiman那套。。。。
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果國內嘅兄台識多少英文就正,上 Head-Fi 擺幅相出嚟就即刻得到皇帝式招待。上次有人爭少少就俾張山寨質素嘅 amp card 整到變咗聾耳陳,跟住 CEO 就出 post 拍心口話免費換張全新嘅 card 俾佢。

唔同佢哋玩 PR 同輿論壓力係必定自己蝕底,唔見棺材唔流眼淚係去到邊度都要記住嘅座右銘,fear as motivator 呢一招都幾好玩,皆因靠嚇是永遠對的。身為父母嘅長輩絕大部分都淨係識用案件重演嘅方式教導仔女,上一代嚇大嘅人,下一代都無一倖免。

例外嘅通常係一個識得睇 Stephen R. Covey 本 The 7 Habits of Highly Effective People 嘅人,佢要了解 "gopher delegation" 同 "stewardship delegation" 嘅分別,咁樣先至唔會餐餐都係君要臣死或者父要子亡咁老土。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2015-2-7 15:26
所以說hifiman那套。。。。
(Post76 Android 手機版送出)

睇埋大家壇同佢反檯的公開聲名,更加唔駛講了!

講真,我是對佢 D 大耳有興趣的,覺得從產品角度,我是 buy 的,但接受唔到個人,唯有另尋值得支持的芳了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2015-2-8 00:18
如果國內嘅兄台識多少英文就正,上 Head-Fi 擺幅相出嚟就即刻得到皇帝式招待。上次有人爭少少就俾張山寨質 ...

下下攪到國際化先解決到問題,國恥耶!

真正的唔見棺材唔留眼念是不買單,作為消費者,最大聲 say NO 不是大聲投訴,而是抵制!

所謂抵制,是不直接幫趁 (i.e., 不買新品),還是連二手也不接,大家自行決定了。我本來對 HE560 和 HE6 都有留意的,但現在 HE560 因為較近期,所以個二手價開始貼近我的目標 (3000 人仔) 也不會考慮了。

專業玩家

Hifiman 對國內和國外顧客是兩種態度...
我對這品牌是全無好感, 以前甩皮甩骨的DAP, 還有大而不當的Amp我也是狠狠地踩
態度亦令人討厭
但我無法不喜歡他的耳機....好彩我係國外

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-2-8 10:04
Hifiman 對國內和國外顧客是兩種態度...
我對這品牌是全無好感, 以前甩皮甩骨的DAP, 還有大而不當的Amp我也 ...

其實已不止是客服問題,最近爆鑊的已包括駛橫手,用錢滅聲,水軍團等!

本來已 set 了 目標價想入隻二手大耳,現在可以繼續觀望了!

專業玩家

Andykong 發表於 2015-2-8 15:53
其實已不止是客服問題,最近爆鑊的已包括駛橫手,用錢滅聲,水軍團等!

本來已 set 了 目標價想入隻二手 ...

咁...最多唔幫襯佢, 淨係買二手

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-2-8 17:52
咁...最多唔幫襯佢, 淨係買二手

我原本有考慮 HE560 手跌破 3K人仔時入一對,但現在這些較新型號的二手也不會考慮了,係買二手都只會買無乜推廣能力的舊型號如 HE500 或 HE6!

唉,都唔明,音響和音樂都是陶冶性情的玩意,點會做到咁醜!

專業玩家

Andykong 發表於 2015-2-8 23:23
我原本有考慮 HE560 手跌破 3K人仔時入一對,但現在這些較新型號的二手也不會考慮了,係買二手都只會買無 ...

那我就建議你另一隻: HE-5LE

比HE-500難推, 還未至於HE-6程度, 不過Hilo直推不行
Scalability高, 推得好素質能夠超越HE-500, 有較高的結像力, 低頻層次更鮮明
做埋Grill mod音場和空氣感會有提升

音色比較接近HE-6, 三頻傾向平衡中性
而且是三隻之中最便宜