設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[入耳式] Fostex TE 入耳系列 - 為什麼他們會被遺忘?

銀級玩家

whitefang 發表於 2015-1-15 15:02
HP4 當然是超級overpriced, 其實HP4推我手上其他耳機我都不太滿意. 但換膽後的確是我試過最夾TH900的耳擴 ...

Whitefang 兄好耐無吹下水啦, 你好

Fostex TH-900 我之前一直好想玩下, 因為外面直係靚又帶得舒服

非常同意ching 音源與 amp 的觀點, 要質素聽石機啱啦. 不論任何型式膽放, 其實二次諧波失真算吾算調音?

我個人吾同意ching 對 Invicta 同 Weiss dac202 之睇法啦, Invicta 可以同202比較? 202 係舊d而且最早用9018 嘅 DAC, Resonessence lab 開發 Invicta Mirus最初亦有不少報導提過佢用返自家雙9018 係有向Daniel Weiss 詢問技術上問題, 當然可能是Daniel Weiss 在數碼音響領域地位無用致疑, 要買數據好/ Gimmick 多而音色正中好多dac 做到, 而大HIFI廠 dac 如DCS/ MSB/ Weiss 數據吾會出色但吾代表硬質素吾夠, 但要做到有佢地調音真係搵吾到別家, 不過當然各有各喜好, 要質素要數據要價錢貴係可以攞去同其他做比較, 而擁有模彷不了之藝術氣質又優美而溫婉細致才真正可以用黎享受, 我同場比較過2部都吾及ching 2部同時擁有而最後留低202咁識揀啦.

見習玩家

不騎劫
自己體驗

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-1-15 17:50
同意, 所以改了
其實用Ragnaorok, GSX MK2, ECBA, 2A3 MKIV, 445, LAu, Stratus等等都是平衡推TH900。

因為這幾天太忙寫完沒時間上來,想不到己發展成精彩的用家經驗交流,現在這樣討論很好啊:)
而且其實問題算是由我開始的啊,並非whitefang兄騎劫呀:p

看完之後有機會真想聽聽th900在膽機上的表現,尤其是eddie current,但香港應該比較難吧…

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-1-15 21:13
潛了水一會,見到 H 版開壇講 Fostex 本來很有興趣的,尤其是 T50rp vs T50rp mod vs TH500rp, 但原來大家 ...

Andy兄唔好潛水啦(拉上)
小弟一直有興趣聽alpha Dog,當然也很希望可以和Andy兄見面吹水呀 ,只是小弟工作上最近有點困身,如師兄新年後什麼時間方便,我們看看能否約個聚會見面一下 :)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2015-1-16 01:31
Andy兄唔好潛水啦(拉上)
小弟一直有興趣聽alpha Dog,當然也很希望可以和Andy兄見面吹水呀 ,只是小弟 ...

直情倒履相迎啦,我 PM 同你安排!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

S.C. 發表於 2015-1-15 22:38
Whitefang 兄好耐無吹下水啦, 你好

Fostex TH-900 我之前一直好想玩下, 因為外面直係靚又帶得 ...

係啊好耐無見, 經過了很差的一年我已暫時退燒啦

其實DAC202 數據不知幾出色, 失真率, 掃頻, waveform等都是前所未有的好, 不過普通電腦直出時聽上去的確比Invicta在質素上有點遜色
不過大部份人應該未聽過真正發揮好的202

正如Benchmark DAC1數碼輸入做得不好我也是狠狠批評, 我都希望202這方面可以做好點
不過比起Benchmark DAC1發揮不好會衰聲刺耳, 而DAC202未發揮盡頂多是硬質素未能表現, 但依然耐聽好聲, 這也是Weiss過人之處吧

yen插水, 依家仲唔入TH900等幾時

專業玩家

hiyori 發表於 2015-1-16 01:25
因為這幾天太忙寫完沒時間上來,想不到己發展成精彩的用家經驗交流,現在這樣討論很好啊:)
而且其實問題 ...

其實不計靜電, TH900是唯一一隻我認為用膽會好過石機的耳機
我也花了不時間才說服到自己去相信這個事實....

EC可能係香港真的難點試到
不過版主可留意下用2A3的膽擴, 因為我所試過的2A3機, 包括一些DIY的, 推TH900效果都很正面

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-1-19 10:49
其實不計靜電, TH900是唯一一隻我認為用膽會好過石機的耳機
我也花了不時間才說服到自己去相信這個事實.. ...

歐博有部 Opera Cyber-30,四千幾人仔,2A3 膽機/膽耳放一體機,據說耳放和喇叭口的 output 是相同的,

歐博能否將 TH900 發揮得好我也沒有頭緒,但 2A3 膽耳擴應以這部是入門級了吧!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

見習玩家

不騎劫
自己體驗

見習玩家

Andykong 發表於 2015-1-19 11:38
歐博有部 Opera Cyber-30,四千幾人仔,2A3 膽機/膽耳放一體機,據說耳放和喇叭口的 output 是相同的,

...

不騎劫
自己體驗