設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: gary9413

[請教] 各位AK用家有冇覺得2.5mm trrs頭唔係好穩陣

黃金玩家

hke3g2006 發表於 2015-1-23 23:49
I am using whiplash v3 hybrid...do you think it's worth to buy the ALO 2.5trrs

如果唔係送ALO trrs, 我都有打算買whiplash hybrid v3
嘅然佢送, 我就暫時慳返幾千先, ALO sxc好滿足了, 相比條原裝westone 3.5mm
冇直接比較過whiplash ALO答你唔到, 某日身痕想買多條通用性高啲3.5mm時可能會去試下條whiplash

星級玩家

係個插頭的問題呢,因為我買過個2.5TRRS頭番黎DIY過平衡線,果時都會轉轉轉下有NOISE,之後用中村果部淨化器時,佢跟機條2.5MM平衡頭明顯插得實好多,唔係好轉到。
出前試過其他線,ALO都OK

星級玩家

我都有相同問題! 我係用AK120ii + ALO SXC24,起初用都冇問題,但用咗唔夠3星期,呢家一郁左邊就沙沙聲! 打算呢個星期去代理睇下可以點攪...

黃金玩家

windwolf447 發表於 2015-1-25 13:15
係個插頭的問題呢,因為我買過個2.5TRRS頭番黎DIY過平衡線,果時都會轉轉轉下有NOISE,之後用中村果部淨化 ...

之前用過ak120II + alo scx 係無問題,  之後換咗AKR03,佢條原庒線真係好有問題, 用過落3部機都有沙沙聲問題, 換條"匠"都有小小問題, 所以覺得佢呢隻2.5mm頭真係......., 最後將"匠"去換咗中村頭, 真係穩陣好多, 暫時叫問題解決, 如果用落連呢個頭都有問題, 會轉返玩3.5頭,以後唔使煩,  條JH原庒線會去代理到換過條新放籠底, 反正佢素質差唔會再用...

Mbl N31 roon, Audiolab P1, A1,
Focal Diablo Utopia Evo, N&E Bach music server,
Entreq Olympus Infinity,Ten, Silver cleanus, Power Atlantis digital infinity,
Stealth Sakra v16, Dream petite v16

星級玩家

終於去咗代理攪,點知佢話冇另一條線可以俾我試,但試過插去另一部120II,結果都係一樣。最後佢地用左D好土炮嘅方法解決咗,就係加一個墊係個頭道,目的係墊高令到個PLUG冇插得咁深⋯⋯當然我唔收貨,等佢地安排換機/換線。

星級玩家

chui_leung 發表於 2015-1-31 19:21
終於去咗代理攪,點知佢話冇另一條線可以俾我試,但試過插去另一部120II,結果都係一樣。最後佢地用左D好土 ...

最新UPDATE,代理換咗條新版ALO線,外觀上係有分別,主要係個Y型分線用左黑色膠,而唔係舊既透明膠圈。插入部AK120ii感覺上實好多。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

請問各位師兄, 2.5mm頭在拔出耳機之後係咪唔識自動pause的?

星級玩家

googleli 發表於 2015-2-9 14:40
請問各位師兄, 2.5mm頭在拔出耳機之後係咪唔識自動pause的?

係唔會自動pause

黃金玩家

小弟由2014年2月頭開始至今不斷更換2.5mm4pole插頭甚至DIY來配合AK240,原因是2.5mm插頭插在AK240時容易鬆,插頭幼小而體長引致接觸不良。本人覺得v字頭和中村頭的插頭較為穏固。
不過,小弟認為AK初推出AK240時2.5mm插座的設計有問題,不耐用,3月時在另一討論區指出有接觸不良,6月時到代理送回廠維修5個星期,幸好保養期可以延長。維修後,初初插頭很牢固,但不久開始不穏固。
不幸運的事乎躲不了,不是AK240,而是買了不到1個月的中村Aclear Porta NXT-2AK有問題,2.5mm插座壞了,右邊完全沒有聲。又到同一代理維修,代理說小弟的Aclear Porta NXT-2AK是第一個回廠維修。唉...
最後,代理替小弟換了一部全新,代理的服務真不錯。似乎2.5mm的插頭良莠不齊,或2.5mm的插座設計不耐用,廠商要改善設計,否則用家噩耗不斷。
小弟分享一個(使用2.5mm頭)避免鬆脫及接觸不良的方法:
20150221_170055_01.JPG 20150221_170003_01.JPG 20150221_170117_01.JPG
DAP: SP1000   IEM: InEar ProPhile-8, VE6 XC silver SE w/ EA Leonidas8 , Gensis w/EA Mars4, JH audio Roxanne CM w/ Heiracles , Layla w/ Lakable Pandora, AK T8ie w/AK Crystal Cantabile, IE800 w/Dita

黃金玩家

ivanboyhk 發表於 2015-2-21 21:38
小弟由2014年2月頭開始至今不斷更換2.5mm4pole插頭甚至DIY來配合AK240,原因是2.5mm插頭插在AK240時容易鬆 ...

實在好唸頭!!
Mbl N31 roon, Audiolab P1, A1,
Focal Diablo Utopia Evo, N&E Bach music server,
Entreq Olympus Infinity,Ten, Silver cleanus, Power Atlantis digital infinity,
Stealth Sakra v16, Dream petite v16