設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lokkk

[入耳式] 逝去感情如何留得住 之 小聾友初試JHA x AK (無圖)

高級玩家

斯路 發表於 2015-2-1 15:41
哎呀太可惜我改唔切,原回覆錯別字非常多真係唔好意思。

Angie/Layla都係相當有趣既耳塞,而我唔了解AK2 ...

之前賣左部mass kobo 385, 而家手上得返部km01
不過都可以問朋友借到385同場試埋
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

專業玩家

斯路 發表於 2015-2-1 15:07
有幾位師兄朋友講到非常之毒令我對JHAK合作新品好有興趣,所以先段時間都專登走左去試聽。同lokkk師兄相近 ...

Believe it or not
用我常用音量而唔係聾耳陳音量去試的話
120下(唔係120-2,係應該相當難聽既初代120)既Layla頻段失蹤冇240咁嚴重
簡單黎講,插120好聽過插240

另外就係Layla有強行將所有野向外推黎人為製造空間感既傾向
呢個本身唔係問題,K70x有類似既扭曲傾向但我都用左好耐
Layla問題係在於佢冇相應既超常結象同定位能力去堆滿空間
係啦,上述問題一樣係在理論上既Best Combo 240身上更嚴重

評分

參與人數 4威望 +30 金錢 +30 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10
royalsuen + 1 + 1 用家心得
76767 + 9 + 9 形容得好好 我聽果陣都覺得d嘢放得好近 但.
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

高級玩家

SCLEE 發表於 2015-2-1 15:46
聽音樂有人要原音,有人要聽自己喜歡的聲音;有人喜歡Layla,其實從原音角度,Layla有缺點,但個人聽聲喜 ...

係既, 唔同人對聲音有唔同要求
但耳機無完美, 正常唔會話只有讚無彈的吧
指出有缺點唔代表覺得佢唔係西施
亦都無話對與錯, 只係近日眼見壇上師兄的一面倒讚好呢個現象覺得奇怪
所以做就了尋日既試聽之旅

講起黎, 我聽歌其實都要求唔高的
可能好似其他post既師兄咁講啦, 最初比JH寵壞左對耳
對d咩女毒樂器音場高低伸延唔敏感
texture o個d唔需要好靚, 只係單純的要求d聲出得齊就ok
應該可以理解為"分析力"吧, 我唔識d術語可能表達錯誤

最近都見師兄同壇上某幾位師兄都不約而同有10A開箱/聽感etc...
亦都見唔同類型既post even我呢個純講JHA x AK既post都有所提及
據你地所講雖然香港係有代理, 但佢地好似係無demo的
對你地黎講升級/購買10A可以講係盲買
而師兄本身亦有8A, 好奇一問師兄憑d咩會認為10A一定會係乎合你對音質的要求?
FINE!

高級玩家

Drunnktroop 發表於 2015-2-1 16:35
120下(唔係120-2,係應該相當難聽既初代120)既 ...

不過可惜我尋日時間有限, 只係用左店家的AK240 demo試
連自已的iPhone都無插黎試過

以前我都有用AK120, 都唔係話好難聽啫
比起2nd gen, 我覺得100>120之間既分別係大過100II>120II的分別

師兄的"Layla問題係在於佢冇相應既超常結象同定位能力去堆滿空間" 我都有同感
而正正就係用AK240去聽
FINE!

星級玩家

lokkk 發表於 2015-2-1 15:37
簡單d講AK240本來就drive唔起Layla, Roxanne, even Angie?
如上文我用240開到vol 4x先有正常音量, 平時其 ...

非常同意ching講法,ak240唔夠力推Layla,所以放棄它,入了360

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2015-2-1 16:35
120下(唔係120-2,係應該相當難聽既初代120)既 ...

AK120我只係唔岩心水咋,唔好怪我啦 又幾有趣,反而係輸出唔特別大既播放器之下Layla聲音更為Scalable。不過都係正常,唔買到手長用都真係好難對一件玩具有較為公正以及全面既印象。咁樣文字交流交流其實都幾好玩,睇下下次去試時換換前端啦。

Layla/Angie甚至係Roxanne都好我都認為有種特別既空間感,相信係因為JH同某特別類型既音樂以及美國既錄音行業有相當深厚既淵源。不過我上面提及既DX90+AHA120組合下,我既聽感同師兄有所出入。我聽既Layla/Angie大部分時侯定位較為近結場亦較為大,細節量高;忽爾有較遠結像,而因為試聽時間唔長我唔敢好明確地講,但銅管樂類樂器既定位好似比其他樂器稍未合比例地較後。Layla/Angie其實都幾能夠吸引到我注意力,相信對我黎講唔係可以邊做其他野邊用既耳塞;但係試聽完除低落黎個下,呢種咁高既信息量既表達手法,好似真係JH只此一家,亦唔難理解JH有忠實既用家。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

下面

專業玩家

jesse 發表於 2015-2-2 00:27
非常同意ching講法,ak240唔夠力推Layla,所以放棄它,入了360

其實360 phone out推力唔大
只係lo火力十足

''聽歌, 下下要聽d口水聲, 吸氣, 口型(?), 齒音真係幾累下''
認同 有時真係聽到 想靜下

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-2-1 21:06
係既, 唔同人對聲音有唔同要求
但耳機無完美, 正常唔會話只有讚無彈的吧
指出有缺點唔代表覺得佢唔係西施 ...

哈哈,因JH聲音特色許多人都知,以Layla價錢買的人自會考慮;其實留意我的説法,JH不是我杯茶,不提缺點只為免被以為是打手,與喜歡的人嗌交。反而10A才是我近期最愛;為何盲衝?已提過朋友在它研發時比過意見,他與Heir溝通中了解10A聲音取向,因對他的信任及過往8A質素,就衝了。
師兄說的對,指出缺點不代表佢唔好,人各有愛,師兄大氣d。多謝指教,就此点收筆了。

專業玩家

斯路 發表於 2015-2-2 00:49
AK120我只係唔岩心水咋,唔好怪我啦 又幾有趣,反而係輸出唔特別大既播放器之下Layla聲音更為Sc ...

咁我過到歐洲冇幾耐已經覺得部120係有D問題
FW 1.40將佢救返去一個可以接受既水平,但音色配合問題始終改唔晒既

Angie除左Bass Level奇怪地低之外算幾正常
(Bass Gain去到兩點位都不如IERM+Twcu,呢個真係JH黎?)
反正呢兩三年我地大概乜野鬼價碼都見過啦

240推Layla遠得黎層次感唔明確,好似幾行外有一圈樂器咁
加上頻段消失又會影響樂器音色
120整體地拉近左又減輕左頻段消失既問題,聽感會比較討喜
不過嘛,我轉返自己對IERM時既遠近深淺會更分明同易聽得出

(BTW,將成個場面拉深拉遠既傾向的確唔單係Layla有
當時我試AKR03/Roxanne插120同240都有類似感覺
但13/13FP我冇咁既印象)

Layla表現仍然有相當討論餘地
但若要話240+Layla為一個Good Combo,我會有相當保留