設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] Decca Sound: THE MONO YEARS 1944 - 1956

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-27 22:17
想請教下
師兄係聽SACD 層或 CD 層
我冇 SACD Player

我聽sacd的cd層only 以前用sony  scd555 sacd player 聲音無論play cd 或sacd 都好硬聲 賣鬼左了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-27 22:39
又有請教
呢隻 CD 可以嗎?
(Post76 Android 手機版送出)

我都有k2版尼隻 音樂我覺得麻麻地 不太岩聽

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-27 22:39
又有請教
呢隻 CD 可以嗎?

認真, 現在是不199X年, 現在不少買到的CD都變了質 (母帶也是)
我而言已是舊版CD>>>XRCD2 > SACD>>abbey road remaster>>>>金CD>>>(略skip 好多個 ">>")>>>次等的才是K2, HQCD之類 >...>復黑王在最後.
要近原本的聲音, 我自已的推介已PM, 請check.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

其實係隻 XRCD2 版本先對
呢隻 d 曲好聽嗎?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實fim xrcd吾錯的 之前曾翻出一堆telarc 碟 同原版比细speaker 播我like fim version.
espana 曲目不如去youtube 聽下岩吾岩心水先買 吾洗急的

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-28 09:21
其實係隻 XRCD2 版本先對
呢隻 d 曲好聽嗎?

沒想過你會這樣問...
點講好呢, Chabrie: Espana 中指揮有一定的難度, 因為作曲的指明是3/4拍子, Allegro con fuco.
在眾眾指揮之中, 只有 Argenta做到那種不太快/太慢的感覺. 一種接一種的樂器從當中走出來, 是十分美滿的. 在錄音上是難得一聽的好收音效果.
Karajan, Dorati 的都不太好, Dorati 的太慢, Karajan 的太華麗; Fiedler 的也差只是齊整上只差少少.
好聽動耳的地方就是在這裡. 之不過你話 "切!有什麼特別?" 的話, 我無言了  

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-29 01:45
http://www.ebay.com/itm/Scheherazade-Rimsky-Korsakov-and-Ernest-Ansermet-NO-IFPI-/301476109532?pt=LH ...

似乎貴過頭
可想而知今之的SACD將來會值幾多錢
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-27 22:50
我聽sacd的cd層only 以前用sony  scd555 sacd player 聲音無論play cd 或sacd 都好硬聲 賣鬼左了{:1_352: ...

Sony的CD / SACD機事賓不差(以電腦技術而言 )
當年出的SACD機(忘了model...) 我都覺少少"硬食" feel,
因此過了很多年後才買了Arcam 的 CD37

還是好音樂最好.

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-29 01:45
http://www.ebay.com/itm/Scheherazade-Rimsky-Korsakov-and-Ernest-Ansermet-NO-IFPI-/301476109532?pt=LH ...

嘩!係美元來的
如果係港幣就好