設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 一部機開兩次箱-Rwak240 6-2UPDATE

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以下內容基於本人感覺而分享,可能帶有飛機成份:

AK240好多師兄人手一部,我亦都有過AK100舊版,AK120舊版,部AK120買左唔夠3個月我又認唔住換左部當時剛出既AK240,其實我一直好喜歡WOLFSON的DAC,人聲好有味道,但聲場悶,高音細節被塗抹掉,沒有錯是很耐聽的就像一個化左妝既女仔被修飾得相當討人喜歡,但自從AK240新一代機種換上CS凌雲4398 DAC 一試發現聲音對比AK120更平衡,高頻聲場都推開了,中性偏少暖的聲音又再一次讓我乖乖比錢。

部AK240都跟左我10個月,其實都算幾滿意,唯獨一樣野公認既:低頻無咩力度,動態略嫌不足,於是上左專門打官方面的RED WINE AUDIO官網睇下有無方法解決-結果發現能MOD供電部份改善低頻 ,換靚電容重新調音延伸將會更出色,正好補完不足之處,身痕的我就去馬了。

MOD機之旅:

1)係官網PAYPAL進貢RWA,我選左PO版MOD,會收到封EMAIL,有ORDER NO.講話約兩星期起貨。

2)再係1月6日香港時間寄出機器,畢竟部野都成皮野,結果比貴少少搵DHL 運過去MA非常順利,大概一日半工作天就到對方手了,效率非常高。

3)一等再等,係21號時收到USPS EMAIL 預計26號到,結果當然唔準時,又好死唔死撞正美國東岸大雪,直至2月2日終於到香港(成個月)

簡單開箱(紙袋?):

初時意為有個紙盒結果就係咁一包野

打開,竟然發現我寄去個時個私伙裝機個紙盒仔(幾環保)

再開有拍拍膠包住

驗明正身,懷疑全機最貴係張貼紙

由於工作煩忙,未有時間出去試JH新野用住舊野16PRO FP+WhiplashV3試住首歌聽感先:

11/Fragments of time

Daft Punk Fragments of time 為24BIT88.2KHZ版 主要測試其低頻

呢隻歌係我好常聽的,節拍輕快大量低頻,以前印象最深刻係低頻潛得唔深同埋太軟,現在低頻是有攻擊性的,好似有目標咁先集中在一點狠狠打落去再帶點殘響化開的感覺,竟然感覺動鐵有點似動圈?可能有人會問會唔會太重口味太轟頭?我又唔覺,個種感覺似係以前既乒乓球變左做彈彈波,跳下跳下又唔會蓋過中頻,唔會過左火,有低頻襯出氣氛,人聲部份反而更順滑了。

5-2-2015 UPDATE

5號去左星際DXA試335DW同LAYLA。335配001線,由於我耳洞細,戴得唔好,要用手按住先唔漏音,用日系耳機就先來首日系LOVE PSYCHEDELICO- all over love,一試其低頻,對比起16PROFP,335低頻速度感更快,聽流行合成音樂,節奏更好,16相比較之下聽JAZZ爵士鼓會更有韻味。再試人聲 陳綺貞-告訴我,原先意為中頻會如有些報告文所說變得老了幾年不再像334般年輕.萌.結果發現拼沒太大感覺,一如TOGO334人聲的抓耳,高頻尾音很容易就上去,對於一些無無聊聊隨便拿起耳機試的人,很容易就會被吸引住。FITEAR的中高頻是最能打動我的,不容置疑。最初打算做MH334的,現在看來335是中頻更正常,低頻卻提升,使得全頻更全面,可能要重新考慮了。335對比16中高頻是高一個LV,低頻則對應歌曲不同平分秋色。

再來試JH LAYLA,一插入耳突出半身,未知是否BASS被上手夾機調得過大還是怎樣,一聽發現聲音非常鬼異,低頻是十足可是連中頻都佔據了,高頻像消失了,整個聲場很怪,草草試了就放底了,初聽有點失望,畢竟被譽為AK240絕配。

6-2-2015 UPDATE

由於記掛住335聲音,及LAYLA古怪表現,今日去左熊仔試,今次有特意確定LAYLA為中等BASS量,這次再試正常多了,非常熟釋的JH調音,低頻的確比16更剛猛,但整體未見拋離的表現,沒有中毒。同場亦試了下EARSONICS VELVET ,呢隻低頻出奇好聽,唯人聲稍後。

最後。。。我出左MH335DW。

評分

參與人數 5威望 +249 金錢 +249 收起 理由
alleelarry + 20 + 20
physicx + 9 + 9 用家心得
小瑟 + 200 + 200
WallerHomie + 10 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10 期待更多聽感

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

lm等開箱同聽感

黃金玩家

waiting for ur review
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

等開箱

星級玩家

期待~~

鑽石玩家

期待 X 2~~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

期待+3

進階玩家

呢篇野對岩岩入左240既我黎講奇毒無比

星級玩家

好毒呀,唔好咁啦

銀級玩家

要治本必需重口味

windwolf447 發表於 2015-2-3 21:14
好毒呀,唔好咁啦

師兄考慮下呀
SE5WAYR,HIFIMAN RE800