設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 討論換線

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好
請問各位C HING, 覺得 MMCX 易壞過 CM 嗎?
而 MMCX 中, Shure 係唔係又係比較易壞呢?

壞既定義係 耳機果面既插頭壞 (換另一條線都聽唔到)

銀級玩家

要治本必需重口味

mmcx好似隔一排就要搵野卒下個插頭...(聽講)
cm頭就唔洗..
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

進階玩家

插頭係唔係越少攪佢, 壽命可以越長?

因為未用過 mmcx, 好想了解多D大家既經驗
想買 Shure se846 或者 W60 (但都係mmcx, 壞左會好好好心痛, 同女皇一定唔比再買過另一個咁貴既耳機)
自己用開 CM 插頭, 比較有信心

Earsonics S-em6 會唔會係另一個攻頂既好選擇 (對我自己黎講 10K 就係頂)

銀級玩家

要治本必需重口味

mike0715 發表於 2015-2-9 11:16
插頭係唔係越少攪佢, 壽命可以越長?

因為未用過 mmcx, 好想了解多D大家既經驗

我諗應該唔係?
不過我都覺得cm/fitear插好d
聽講earsonics既野唔易馴服...
earphone洗既錢都未係重點....
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

只能講.....CM系好2斷針.....好2鬆插頭...我C過隻846系地鐵站樓梯跌跌落去....由米幾系咁碌落地下.....系咁清脆既聲音........不過好釆無咩事....不過我放左846守玩HP了....HP既聲同入坪無得揮

進階玩家

果日試左 846, 聲好得, 但一諗到係 MMCX, 個頭轉丫轉丫
好驚個插頭 唔換線都會壞 (聽過太多 Cases 啦, 當然我明白, 賣得多相對壞得多既道理)

其實我只係用 IPC 直出, 同唔打算加 AMP
IPC 直出 S-EM6 會唔會推唔好?

IPC 壞既話, 打算轉 二手 ZX1

銀級玩家

有時我覺得冇線換既耳機,損耗率反而低過可換線既耳機,因為你唔會搞條線搞得咁密。
兩針易斷針,用奈左插到個座鬆哂;MMCX易接觸不良,轉轉下好易整彎座入面支針。
反而sony既XBA卡榫式MMCX/EXK螺絲固定座穩陣好多,又或者係FX850/TE-05個種直戴MMCX冇咁易壞。
兩針中最實應該係FitEar,JH Roxanne個隻四針鎖直頭係耳界級。

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +13 收起 理由
mike0715 + 3 + 3 絕對認同
goodabc2010 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

WallerHomie 發表於 2015-2-9 15:50
有時我覺得冇線換既耳機,損耗率反而低過可換線既耳機,因為你唔會搞條線搞得咁密。
兩針易斷針,用奈左插 ...

可換線
其實係好多好似我E D 新仔既心態係, 條線有咩事, 可以轉條線就OK
同好多C HING 換升級線, 試唔同升級線出唔同聲既心態 有D唔同

我諗好多C HING 都試過以前 D 耳機, 條線壞, 耳機就報廢 (以前既 Shure 硬到爆既線), 好心痛(個人經驗)

所謂可換線我感覺上本應係好事 (延長耳機使用周期 同 可玩性)
但唔比點解可換線又會變成一件好似好危險既事(易斷針/個座鬆哂/接觸不良...等等)

銀級玩家

mike0715 發表於 2015-2-9 17:26
可換線
其實係好多好似我E D 新仔既心態係, 條線有咩事, 可以轉條線就OK
同好多C HING 換升級線, 試唔同 ...

我有fd買左隻入門w10,冇換過線,夠膽死幾個幾月內自動接觸不良......
換線功能提供左個接合點,既係多個脆弱點,好彩既就壞條線;唔好彩咪壞個座,日子有功就自然老化。
不過近年既耳機線既質素比起以前已經好左好多,特別係旗艦級,原廠線已經冇咁易變硬/打結/爆線/斷頭。

高級玩家

正常CM插, 你唔換線佢唔會自已鬆
MMCX垃圾就一定, 易接觸不良係真
最實既2pin一定唔係fitear, 你有一對全新既CM同一對全新既fitear分別去unplug條線你就明咩叫實
Roxanne既4pin其實都易出事, d料唔太靚有扭爆既可能
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!