設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-3 22:59
348 價炒炒地 不過周圍都無的話都無計 女人街你去左未?

未去
得閒去行下先

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-3 22:59
348 價炒炒地 不過周圍都無的話都無計 女人街你去左未?

HK$348我覺都仲可以接受, 事關都過左甘多年. local有貨是好事
只是有平的當然找更平的. 搞到我都打算去MK望下

日本仔amazon 叫38000 yen, 果d真是好炒下....

XRCD初出時(特別是這批living stereo的) 說是要用母帶再整才印發.
自覺比起BMD-CD的聲好不少. 至少速度上有一家的保持, 音位不會好似被扯著跑.
只是有少少"硬聲"就是了.  未知kongchai怎樣看待?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-3 22:41
Milstien 我都覺得溫柔D 可能用羊腸缐有關 柴協我都like 上次去睇midori 拉現場 原來拉要好花氣力 可能1st  ...

柴 記小提琴向來不易拉, 望望份總譜會明白. 入面的雙音節, 滑音之類(事實我都唔多明), 多到嚇人. 拍揮的要就住琴手起落, 唔似鋼協簡單.

我記得有次香港大會堂有外國來的小提琴手表現 (好多年了),
看著他在1st mov 中原本好看的樣子漸漸出汗, 臉容扭曲, 到3rd mov 完結時的外表好似是兩個人一樣
所以拉得起 柴 記小提琴而且容不改容的人 , 都一定是master.

berlin果個....如果你指的老卡是 卡拉揚大叔 , 我就唔想多睇了.
我建議你留意下Simon Rattle , 現在由BPO成為了LSO 的指揮 .
好想對方來港公演.
Gramophone top 10 recordings of Simon Rattle:
http://www.gramophone.co.uk/feat ... eMjTvyRLIewfMgTiA.1

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-4 07:01
HK$348我覺都仲可以接受, 事關都過左甘多年. local有貨是好事
只是有平的當然找更平的. 搞到我都打算去M ...

我以前有箭咀所指的兩隻 XRCD
我用 211 膽機來聽
自覺好滿意了
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-4 13:38
柴 記小提琴向來不易拉, 望望份總譜會明白. 入面的雙音節, 滑音之類(事實我都唔多明), 多到嚇人. 拍揮的 ...

上次睇Midori 佢都拉到玩雜耍甘 應該要出盡十成功力先拉到 simmon rattle 遲少少先睇 宜家睇住abado 先 後其瘦得好緊要 懷念下大師先 柴協Kogan 都好出名 佢隻頭版lp 炒到夠買一架二手曰本車了

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-4 20:05
上次睇Midori 佢都拉到玩雜耍甘 應該要出盡十成功力先拉到 simmon rattle 遲少少先睇 宜家睇住a ...

Abado的馬勒是不錯, 之前的Esoteric SACD一出, 即日賣完.

原來隻kogan甘值錢...唔怪得一借無回頭

轉過頭, 佢出現了:
http://www.ebay.com/itm/LEONID-K ... hash=item4d2e7e8af4

或者平平地望下:
http://www.ebay.com/itm/Brand-Ne ... hash=item1e9a895242

話說kogan出了box seet, 或者值得一注.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-4 14:57
我用 211 膽機來聽
自覺好滿意了

甘何解你又放呢...?

對了, 新入手的SACD聲音如何?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-4 22:04
甘何解你又放呢...?

對了, 新入手的SACD聲音如何?

有一段時間家中組合壞了
完全停了聽歌所以放了大部分 CDs
至上年年中修好了才開始入番碟
另外剛才聽了白頭佬隻 SACD 的 CD 層
感覺係幾幼細
背景好似比之前隻 XRCD 靜
今日只是草草地聽了一次
整體都冇乜投訴
以八十多元一隻
真係幾抵買
可能會入多一兩隻這些 SACD

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-4 14:57
我用 211 膽機來聽
自覺好滿意了

單端211 爆又得要幼細又得

評分

kl122002 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-4 21:55
Abado的馬勒是不錯, 之前的Esoteric SACD一出, 即日賣完.

Mahler 同Bruckner  我都未聽得店 對我有點深kogan testament 有出幾隻cd同lp 吾難買  講起 esoteric sacd 以前又係嫌貴無買 上月先第一次買左二隻 只能說買得太遲 之前仲驚音色似shmcd 同blu spec 果類高淸聲 原來我錯了 二隻音色都好華麗 吾會一薄切切 隻Mozart 演繹錄音都是頂級 宜家吾買就又斷貨了

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x