設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Sony XBA-Z5 用家交流區

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

難得吸引咁多有豐富經驗Ching交流,小弟就將呢度改為Z5交流區啦

第一次在此區發帖,因為玩AV hi-fi 後幾年冇升級過耳機耳擴
對一千元耳筒聽左五年聽到條線已經條條fing就爛咁...
又懶得換,心力時間放哂係AV

Z5都留意左好耐,鍾意佢鐵圓圈混合,高中低平衝分析度又高,但一直冇入手
咁前日聽完Budget知道有糖派,就...   算啦去片

box cover.JPG

外盒同A3冇乜分別,有d慳皮..

inner box.JPG

內盒

主角出場,個serial no.如果係計一對加1的話,佢都賣左好多...

faux leather pouch.JPG

個袋係真皮會仲好

balanced cables.JPG

平衡線,即係毒你買PHA-3

其他耳綿

初感:分析力唔洗講,高音空氣感一流,中距離人聲,結像清析,音場空間感闊且深,但又洽到好處保留集中感
當然現在未煲好延伸未夠,聲音略為生硬唔夠跳脫,而且中低音少濛未夠厚實

不過真係幾易推,我個幾舊水Fiio 開到2/10已經夠,3/10直頭係要除左佢齋煲

咁應該可以涯多幾個月先換player la...
到時換乜好?Head-fi ching們請指教小弟

made in japan.JPG

最緊要係Made in Japan

評分

參與人數 7威望 +78 金錢 +78 收起 理由
wan1984 + 9 + 9 絕對認同
themouse + 9 + 9 絕對認同
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
斯路 + 10 + 10 congrats!
SonSon + 20 + 20 用家心得
窮小子 + 10 + 10 一定要加分 X 2
dickchan + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

銀級玩家

斯路 發表於 2015-2-27 19:11
Sony Z5唔易玩,加上我一來耳仔細,二來有時會戴眼鏡,配戴方面都有少少問題。Sony新入耳系列我反而鐘意A1 ...

XBA-A3同Z5個耳掛改左少少,屈個個位比H3軟左,不過一樣咁難戴。
要戴得穩既話,左右耳各需至少5秒,
對於戴眼鏡既我黎講相當論盡,戴完都要調整一番(個掛位太粗),
戴得唔好既話真係搖搖欲墜。

至於聽感,還未有定案,依家未煲好個動圈冇咩力水。
不過A3冇H3咁多Mid-Bass,全頻感覺Smooth好多,冇咁多凹凸位;
反而Z5個低音太搶戲,同ADL X1夾唔黎。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩心得

查看全部評分

銀級玩家

咁講喇,其實Z5同A3係兩隻唔同聲既耳機,係單元結構上都完全不相同。Z5用既係鍍鋁LCP動圈同鎂質高頻動鐵單元,聲音表現同A3/H3係另一個層次,佢要夾PHA-3先出到我認為既好聲係我唔考慮Z5既原因(用PHA-2推過Z5一次,唔好聽;PHA-3平衡出好好聲)。
而A3係繼承左H3既血脈,結構上只改左多摺痕既LCP動圈,所以最大改善係佢既低頻表現,下潛深左同收放好左,重拾當初聽XBA-40既感覺。
我個人對H3既評價係極差,但令我入手A3既原因係因為A3改善左H3既一大堆小毛病,而且手邊始終差隻有流行曲音染既耳機聽快歌。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

jackytcm 發表於 2015-3-3 00:08
Z5夾過Venturecraft 6N 2.5平衡線可能重未開聲,感覺一般。
Z5還是夾PHA-3好D
...

Sony以前都唔係咁,依家佢做既耳機(特別係XBA系列)淨係夾自己既擴同Walkman,搞到好似唔買埋佢既機都唔得咁,好鬼衰。
之曾經有段時間用過XBA-40,難夾到飛天,落PHA-2都係一般;第一代XBA-4更加唔洗諗,夾唔好既話可以當垃圾掉左佢。反而H3易推出好聲但就係衰三頻銜接同高頻,而Z5就係針對H3個兩個問題去重新造過隻,改結構同換物料;A3就係拎隻H3去重新調音。
聽流行曲既話Sony係幾好聽,有d味精,音樂感強又不失分析力;自從入左A3,隻UM RPO 30有一排冇掂過。
不過Sony野唔岩用黎聽古典同交響,唔少燒友對Sony都好大戒心;自問唔係燒友,但Z5都係高攀唔起,前置要靚,又要褒到2046,一闊三大,樓主比心機!

評分

goodabc2010 + 10 + 10 依家好似間間廠都係咁 :(

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Z5 的最大問題是配戴,EX1000 已經難戴,但 Z5 比 EX1000 更難戴,估計是因為遷就單元和導管吧,整個耳機有點長,所以總覺得「聚」住會就跌咁,坐定定當然無問題,但如果邊行邊聽可能會有點麻煩了。

以前純動圈就話大單元有著數,但現在玩 hybrid,其實不需要堅持用 16mm 動圈單元吧?用咁大單元,腔體自然會大,動圈單元和動鐵單元振動特性的差異也相對較大,縮細 小小動圈單元其實利多於弊啦,唔知點解仲玩 16mm 咁誇張的單元!

評分

Krizzzz + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Krizzzz 發表於 2015-3-5 11:39
我喜歡佢16mm, 夠潛...  
調聲調得好應該唔會覺得同兩個動鐵唔夾   ...

這才是奇怪之處,理論上大動圈的優勢就是下潛,從容和氛圍,但我覺得 Sony 沒有將 16mm 的優勢發揮得好,低音是下潛得不錯,但收得太快,單以低音計,我手上 3 隻動圈的排列是 Flat4 Kuro > Monster MMDT (舊版) > EX1000

困難是夾到都唔夠位擺,擺到都難戴,而且單元大,耳殼內壓較大,所以要開透氣孔排壓,否則聲音會焗,但當透氣孔開到足夠排壓,便會減低隔音,影響日常使用,或需推高一點音量來補救,長期來說對用家不太好!

評分

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

Congrats c hing!  XBA-Z5 真係好正!我對煲到250hrs 左右開始進入另一境界。高音再extend,低音下潛再深一D同好有texture。中頻依然飽滿動人

我用ZX1直推已非常不錯。早排身痕去用對Z5 試ZX2,更加不能自拔!聽完後對ZX2念念不忘,唉....

評分

Krizzzz + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

C HING  用麥野 做前端 ...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

窮小子 發表於 2015-2-27 16:45
C HING  用麥野 做前端 ...

睇漏眼...

FILO  ...

------恭喜 C兄 有新玩具...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

試下 呢隻 PLAYER...  5 錯...

月煲 月有... Ma 9 ...

評分

Krizzzz + 10 + 10 精彩放毒

查看全部評分

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

窮小子 發表於 2015-2-27 16:51
睇漏眼...

FILO  ...

只是舊到喊的FiiO E11... 加iPod touch...

評分

窮小子 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Krizzzz 發表於 2015-2-27 17:16
只是舊到喊的FiiO E11... 加iPod touch...

我以前 刀是 apple... 用家

C 兄...

合埋眼... 1 次過...

評分

查看全部評分

銀級玩家

恭喜入手Z5,依隻野好大食同好欠煲。

個人聽左幾次,雖然Z5個音色唔係我杯荼,但入手左佢細佬A3。

評分

斯路 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

Sony Z5唔易玩,加上我一來耳仔細,二來有時會戴眼鏡,配戴方面都有少少問題。Sony新入耳系列我反而鐘意A1,相當有驚喜。

希望樓主同埋WallerHomie師兄遲下都更新聽感啦

評分

Krizzzz + 10 + 10 用家心得

查看全部評分