設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lamhokin

[1080高清電視] 曲面開箱 LG CURVED OLED

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2015-5-28 12:49
好靚仔!!如果可以收好d線就好啦

難度非常之高呢
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

進階玩家

rickytang 發表於 2015-5-28 09:23
full-led背光有什麼可能是點對點?
那個背光分區控制最多只有數百至千多個分區!  ...

我點對點既意思係, 佢唔再需要經傳統 LED/LCD 由兩傍LED燈射向反光板, 而係產生LED光線 即時/直接由一點去另一點 (Light to Person) ,

就係因為 full-led 背光分區, 所以佢唔能夠做到 OLED 每粒獨立光源出來的色層次咁多同咁廣 , 機身咁薄身

高級玩家

lamhokin 發表於 2015-5-28 13:57
難度非常之高呢

買左靚机

又要 show 埋靚線 丫嗎

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dennis815 發表於 2015-5-28 14:57
我點對點既意思係, 佢唔再需要經傳統 LED/LCD 由兩傍LED燈射向反光板, 而係產生LED光線 即時/直接由一點 ...

dennis兄
我開頭都好似你諗法咁諗oled tv會色衰不一等問題,
所以我特登花時間去理解lg同三星嘅oled tv有乜技術上嘅分別,
至於個分別,我上一版已經講咗少少,
lg嘅w-oled應該係唔會有其中一隻色先色衰嘅問題,
因為佢4色子像素其實用同一粒白色oled做光源。
詳細技術你可以google吓“w-oled vs rgb-oled“嘅分別,
你可以話w-oled有d取巧,
但今次冇可否認LG真係行咗條適合嘅路,
佢真係做到全陣led背光都比唔上嘅畫質,
而佢縮細到真正每一粒像素點對點嘅優勢,
係全陣點都做唔到㗎啦!

進階玩家

kennywan 發表於 2015-5-29 00:43
dennis兄
我開頭都好似你諗法咁諗oled tv會色衰不一等問題,
所以我特登花時間去理解lg同三星嘅oled tv有 ...

同意, 你講得無錯, 全陣led背光無可能做到 OLED 咁靚嘅畫質 (我之前上文都有提及到)

但就如你所講, 因為佢4色子像素其實用同一粒白色oled做光源, 一個面版有成百萬粒led光子,
所以理論上, 其中一部份或一區域嘅 led 長期使用, 如右上角的" 高清台 / TVB logo" 等,
果部份的 led 損耗率可能會比其它有分別或出現老化現像 (全陣led背光亦可能一樣會有, 但因只用作背光可能無咁明顯, 而側光式 led 背燈, 大家都知無燒印問題)

網上好似話 oled 一般壽命約5年 http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9C%89%E6%A9%9F%E7%99%BC%E5%85%89%E4%BA%8C%E6%A5%B5%E9%AB%94 (維基不可盡信)

不過只是我好表面咁去推論, 真的有冇呢的問題, 可能要等三四年後先知,
正如三星手機嘅OLED燒印問題, 的人用左半年左右先發現

每一個機種都有長同短處, 包括埋市場同生產成本,
各大廠商無以往 plasma TV> lcd TV> led.... Isp, 一窩風行同一個方向 ? (當初 plasma 32" 市價三/四萬蚊一部都照生產)
我諗 sharp , panasonic , sony, 三菱, NEC, 台灣OEM .....都有考慮過呢的問題 , 但身為market leader 嘅 LG 夠膽去做.
當年金融風暴, 歐洲同日本仔個個都縮, 得韓國佬夠膽去投資同研發, 所以有今時今日比人行先一步

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dennis815 發表於 2015-5-29 04:35
同意, 你講得無錯, 全陣led背光無可能做到 OLED 咁靚嘅畫質 (我之前上文都有提及到)

但就如你所講, 因為 ...

其實依家電視用到4-5年,佢唔壞你都應該會想換,
woled用白光做底,
可能會冇咁易出現好似三星咁快死藍光咁顯眼。

不過睇見日本仔搞到咁真係有d心“up“,
sony本身液晶電視淨返最大優勢我覺得係流暢度,
唔知oled tv個panel快咁多條街之下,
會唔會ko埋液晶電視定lg仍受制於其他軟硬件弱而浪費咗個oled panel呢?