設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] JH16pro or UE18pro or Roxanne?(14/3)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

budget 大約$10000 心水JH16pro / UE18pro / 1964v8 / Roxanne 邊隻好? (可見議我其他)
主要聽pop, rock, metal, live....勿都有啲 (我不是bass head)
有去過亦x聽JH16同UE18,

覺得JH16bass太重同前cover咗人聲同高音, 音場有啲焗.......我隻耳有問題?

覺得UE18就好平均,bass量足剛好, 人聲同高音三頻都係中間平衡, 音場大同有空氣感

1964v8未聽

最後, 我本身用緊tf10+zephone銀龍mkIII+DX90
Pionner LX-87
Krell S300i
B&W CM10 S2
B&W CMC2 S2
Sunfire HRS10
Oppo 103
Hitachi
Teac
Audioquest
Qed

銀級玩家

要治本必需重口味

就咁睇我覺得師兄你揀18pro好d

銀級玩家

三隻我都聽過.
我同CHING一樣都係聽POP多, 其餘雜食.
我亦唔係BASS HEAD. 三隻中如果係BASS HEAD的話就V8最好.
JH就一開聲就唔太LIKE, 聽得唔耐所以比唔到太多COMMENT.
而18我就反反覆覆去DMA, 德發地庫. 同埋亦軒不停去試聽.
最後就揀左18PRO, 亦可比多個見議你. VE都唔錯, 可去地庫試聽下.
P.S: 自問自己有少少UE情意結.
MY 18 PRO+ZX1

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

聽pop, rock, metal, live....咁用 1964 V8 十分合適, 但我覺得JH16 Pro or UE18Pro 可去試下先,(如有Demo),

本人聽 1964 V8 已經夠曬聽, 唔排除今年入第二隻CM
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

銀級玩家

1964 V8我覺得太多有少少亂.
反而VQ我覺得幾好聽

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

最近我也有同樣打算, 找一隻萬元雜食 CM. (依家用緊QA360 直推 philips x1 同 ATH-IM50)
(本來退左燒一年了, 只是家裏愈來愈多燥音, 所以才想找隻隔音好的 CM)

上星期六去左試 FITEAR 223, EARSONICS em6, JH16pro, UE18pro, Westone es5 同 Rhines stage 3

223 我就戴得不太好, 而且覺得好像薄了一點
em6 則有些不太對味, 可能是所謂味精?
UE18pro 倒是太亮了一點

JH16pro, es5(0) 同 stage 3 這三隻我則覺得很合我心意,
其中當時我最喜歡 JH16pro

只可惜昨天再去試 JH16pro 時(順手試埋ES3x, Unique Melody Merlin), 總覺得沒有星期六去試聽時那麼悅耳...
大概是因為沒有了新鮮感了...

暫打算試埋VE 同 Canal Works 先....

個人認為你可以試埋 Westone 同 Rhines

有時間就把所有牌子也試兩至三次, 始終一萬不是少數目......
試多幾次好D...

銀級玩家

mokkakuen 發表於 2015-3-12 11:36
最近我也有同樣打算, 找一隻萬元雜食 CM. (依家用緊QA360 直推 philips x1 同 ATH-IM50)
(本來退左燒一年了 ...

對.
我起碼出mk試左十次先決定

銀級玩家

要治本必需重口味

mokkakuen 發表於 2015-3-12 11:36
(本來退左燒一年了 ...

師兄可以去Sound Signature試埋
有VE ,AAW,CustomArt,EarWerkz喱d牌子試
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

goodabc2010 發表於 2015-3-12 12:12
師兄可以去Sound Signature試埋
有VE ,AAW,CustomArt,EarWerkz喱d牌子試

Yes ar...interested to try Legned R

專業玩家

$10000左右, Vision Ears VE3都唔錯, 聽過整體三頻都平衡, 最重要係手工好,
有多少少錢就直上VE6 X2, 分析力同人聲更進一步提升

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 VE既手功感覺上真係幾好

查看全部評分