設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 求有音樂感、厚聲耳機(頭戴式) 推介

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟乃headphone完全新手
求有音樂感、厚聲耳機(頭戴式) 推介,budget$4k, 用audia flight 3 int amp 個耳擴功能推,唔知佢好唔好力呢, 請各路ching推介,thx
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

心水是TH500RP or Sennheiser HD650 or AKG Q701
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-15 20:56
心水是TH500RP or Sennheiser HD650 or AKG Q701

thx ching,  上網睇過,話hd650 唔易推,推唔掂會好粗聲,是嗎?我個amp搞唔搞得掂?

鉑金玩家

神風怪盜kid 發表於 2015-3-15 21:29
thx ching,  上網睇過,話hd650 唔易推,推唔掂會好粗聲,是嗎?我個amp搞唔搞得掂?
(Post76 Android 手 ...

如要用手提器材推好hd650就難,但現在大部份台機都已可推得有板有眼 , 照計audia flight 3 int amp 個耳擴點都有4-5K的耳擴水準,應該可以勝任

不過如聽開喇叭,可能選平板會有多D好感

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-3-15 22:45
如要用手提器材推好hd650就難,但現在大部份台機都已可推得有板有眼 , 照計audia flight 3 int a ...

咩叫做平板?????thx

鉑金玩家

神風怪盜kid 發表於 2015-3-15 22:52
咩叫做平板?????thx

【理論】平板技術與品牌介紹(HiFiMAN & Audez'e)

http://www.andaudio.com/phpbb3/viewtopic.php?f=25&t=97456

HiFiMAN & Audez'e & Fostex & Oppo 都有出平板耳機

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先要攪清楚部 Amp 有無內置 Headphone amp circuit 還是用 Preamp out 飛線來推 headphone,如果是後者的話,只可以推 portable 規格的大耳!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-15 23:48
首先要攪清楚部 Amp 有無內置 Headphone amp circuit 還是用 Preamp out 飛線來推 headphone,如果是後者的 ...

原因系什麼? 正常來說不是相反嗎, 理論上preamp的watt數系夠推耳機的, 但系電流不足
照我的理解, 低阻耳機食電流, 高阻食電壓, 甘preamp飛線推protable唔系反而應該比較差嗎?
小弟新手, 誠心求教

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

根據師兄的要求(有音樂感、厚聲、頭戴式、budget $4k),我推薦HiFiMAN HE-500
HiFiMAN推出HE-560之後,HE-500減了價只係四千幾,雖然仍然over budget少少,但我覺得好值得去比多少少。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

starchip 發表於 2015-3-17 11:34
原因系什麼? 正常來說不是相反嗎, 理論上preamp的watt數系夠推耳機的, 但系電流不足
照我的理解, 低阻耳 ...

我的理解係,無論高或低阻抗耳機都好都需要有足夠的電流去推動,因為電磁通量係同電流成正比。較高阻抗耳機需要較高電壓去達到足夠電流。Portable規格的耳機一般靈敏度較高,唔需要太大的電流都可以達到足夠的聲壓,所以較易推。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1